Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
EE - BREXIT
Διεργασίες εν εξελίξει

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ μίας προσεκτικής διαδικασίας «ήπιας» αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) τάχθηκε χτες το απόγευμα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, αντιτιθέμενος σαφώς στα σχέδια άλλων υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, για «σκληρή» και πλήρη αποχώρηση από την ΕΕ έως το 2019.

Ο Χάμοντ πρότεινε μία «ηπιότερη μετάβαση», επικαλούμενος τη στάση «σκεπτικών πολιτικών, που τώρα ταλαντεύονται πίσω από μία προσωρινή εμπορική συμφωνία για να απορροφηθούν οι κραδασμοί των επιπτώσεων». Υποστήριξε τη διατήρηση της πρόσβασης της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί σημαντικά παραπάνω προσωπικό σε τελωνειακούς υπαλλήλους και ειδικό εξοπλισμό, ενώ θα πενταπλασιαστούν οι έλεγχοι σε εισαγόμενα προϊόντα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Το δε ετήσιο κόστος από τη διατήρηση πρόσβασης της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση εκτιμήθηκε στα 4 δισ. στερλίνες (περίπου το μισό από το σημερινό).

Οι δηλώσεις Χάμοντ έγιναν αφότου η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διέψευσε πως διερευνάται το ενδεχόμενο μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ, που είχε προτείνει λίγες ώρες νωρίτερα επιτροπή της Βουλής των Λόρδων. Οι κόντρες εντός της κυβέρνησης, που αντανακλώνται και σε άλλα αστικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνονται ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επιχειρούν να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής.

Προσπάθειες «κοινής στάσης» στην ΕΕ

Διπλωμάτες στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν χτες πως οι ηγέτες των χωρών - μελών θα καταθέσουν τα σχέδιά τους έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, ετοιμάζοντας κοινή δήλωση για το λεγόμενο Brexit.

Γνωστοποιήθηκε ότι μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών - μελών στις Βρυξέλλες, αύριο Πέμπτη οι άλλοι 27 ηγέτες θα δειπνήσουν χωρίς τη Βρετανίδα ομόλογό τους, Τ. Μέι, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αφορά τον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων με το Λονδίνο.

Ενδιαφέρον είχε η εκτίμηση του βρετανικού οικονομικού περιοδικού «Τhe Economist» για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) πριν την ολοκλήρωση του Brexit στην ειδική ετήσια έκδοση «Ο Κόσμος το 2017», με βάσει «την εύθραυστη» κυβέρνηση στην Ελλάδα, τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα και πιθανές πρόωρες εκλογές.

  • Διήμερη απεργία ολοκληρώνουν σήμερα δεκάδες μηχανοδηγοί του «Νότιου Σιδηρόδρομου» (Southern Rail), που διαχειρίζεται τα δρομολόγια τρένων από το Κεντρικό Λονδίνο προς το Γκάτγουικ και το Μπράιτον της Νότιας Αγγλίας, με αιτήματα που αφορούν την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org