Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

Στο Βερολίνο συναντήθηκαν, χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή τη γερμανογαλλική διάσκεψη για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οι δύο ηγέτες ουσιαστικά προετοίμασαν και τη στάση τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο Πέμπτη, ενώ όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη συμφώνησαν υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα (θέμα που είναι στην ατζέντα της Συνόδου). Στη συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ, ο Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ και όταν δεν τηρούνται πρέπει να συνεχίζουμε με κυρώσεις». Βεβαίως, οι ηγέτες αποδίδουν τη μη εφαρμογή της συμφωνίας στη Ρωσία, και δεν λένε κουβέντα για την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση που στηρίζουν και η οποία αιματοκυλάει το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία. Επίσης, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επικριτικοί προς τη Ρωσία για την «ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι» και δήθεν ευαίσθητοι για τους αμάχους.

Σχετικά με το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «υπάρχουν σαφείς αρχές που θα κινηθεί η διαδικασία και οι οποίες θα εφαρμοστούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ