Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Οι μέρες της Κομμούνας» για 14 μέρες στην «Αλκυονίδα»

Η «New Star» και η «Rbb media» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Οι μέρες της Κομμούνας», όπως κινηματογραφήθηκε τον Απρίλη του 1966, στο Berliner Ensemble, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος.

Ενα επικό λαϊκό έργο, ένα θεατρικό δοκίμιο προλεταριακής επανάστασης. Με τη μουσική του Hanns Eisler και πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιό και τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια του Μπρεχτ Γκίζελα Μάι (που «έφυγε» από τη ζωή, στις 4 Δεκέμβρη). Οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στο «Αλκυονίς new star art cinema» και για 14 μόνο μέρες, από 15 έως 28 Δεκέμβρη.

Ο Μπρεχτ έγραψε το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» το 1948-1949, όταν είχε φύγει από τις ΗΠΑ για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, και η πρώτη παραγωγή του έργου έγινε από τη θεατρική εταιρεία του Μπρεχτ το 1956. Το έργο παρουσιάζει ένα πανόραμα της ζωής στην Κομμούνα. Είναι ένας κόσμος εργατικών συνοικιών στην Πιγκάλ. Ο Παπά και ο Κοκό, η Μπαμπέτ και η Ζενεβιέβε, η μαντάμ Γκαμπέτ και ο γιος της Ζαν... μαζί παλεύουν και προσπαθούν να μάθουν πώς να ξανασκεφτούν τη ζωή σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους του Παρισιού.

Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές δυνάμεις στο χώρο της εργασίας, που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Προβάλλει σκηνές με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, του Διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, που ραδιουργούν για να καταστρέψουν τους κατοίκους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ προτρέπει τον θεατή να αναρωτηθεί και να βρει τρόπους για να αλλάξει τον κόσμο, αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί ως αδύνατες πιθανότητες.

Η «New Star», συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον μεγάλο αυτόν δημιουργό και μετά από προηγούμενες προβολές κινηματογραφικών ταινιών που βασίστηκαν σε σενάριά του, ξεκινάει ένα νέο κύκλο προβολών: «Ο Μπρεχτ στο θέατρο». Θα προβληθούν σπάνια θεατρικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που παίχτηκαν στο Berliner Ensemble και κινηματογραφήθηκαν άψογα από την κρατική τηλεόραση της ΓΛΔ. Εκτός από το «Οι μέρες της Κομμούνας», θα προβληθούν επίσης: «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» (από 12/1/2017 μέχρι 25/1/2017) και «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι» (από 9/02/2017 μέχρι 22/2/2017). Οι προβολές θα γίνουν για 14 μόνο μέρες για την καθεμία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org