Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Το Σάββατο 17/12 η νέα πανελλαδική σύσκεψη

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά Λάρισας την Παρασκευή 16/12

Συνεχίζονται στη Θεσσαλία οι αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, προετοιμάζοντας τους αγρότες της περιοχής για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων που θα συζητηθεί στη νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το Σάββατο 17/12, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Ετσι, μετά τα μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ, που έγιναν στις 5/12 σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα - είχε προηγηθεί στον Τύρναβο - στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς της Λάρισας, που την Παρασκευή 16/12, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, με τρακτέρ στο κέντρο της Αγιάς.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Αγιάς, την Τετάρτη 7/12.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα που βαρύνουν όλο τον αγροτικό κόσμο - φοροληστεία, μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές στα προϊόντα, απανωτά χαράτσια κ.ά. - αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού εμπάργκο που τις ακολούθησε, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής και ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα εξάγονταν στη Ρωσία. Η Αγιά παράγει το 80% της παραγωγής του πράσινου μήλου στην Ελλάδα, ενώ το εμπάργκο έχει μειώσει κατά πολύ τις τιμές, ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες ζητούν άρση του εμπάργκο, να αποσύρει την υπογραφή της από τις κυρώσεις η ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών και αποζημίωσή τους για τις απώλειες από το εμπάργκο. Να δοθούν άμεσα τα χρήματα αυτά όπως έγινε και με τους ροδακινοπαραγωγούς, που επίσης βιώνουν παρόμοιο οικονομικό αδιέξοδο από το εμπάργκο.

Μεγάλη μείωση εισοδήματος είχαν οι αγρότες της Αγιάς και εξαιτίας του παγετού της 26ης του Μάρτη (στα κεράσια η ζημιά ήταν από 80% - 100%). Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τον παγετό ως το ζημιογόνο αίτιο για την απώλεια της παραγωγής και έτσι δεν έκανε εκτιμήσεις. Οι αγρότες απαιτούν αποζημίωση και, ταυτόχρονα, παλεύουν για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει και να αποζημιώνει δίκαια και έγκαιρα στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους στην παραγωγή και το κεφάλαιο.

Κινητοποιήσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης καλούν σε παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων τη Δευτέρα 12/12 στις Αρχάνες, στις 7 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στη σύσκεψη καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου.

Τέλος, την Πέμπτη 15/2, ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου Πέλλας προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 10.30 π.μ., στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται την ίδια μέρα και στη Δυτική Μακεδονία (ΕΛΓΑ Κοζάνης).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ