Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αντιδραστικές αλλαγές

«Το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τον ΟΟΣΑ, για να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη νέα έκθεση που θα παραδοθεί στο τέλος του 2017», δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υλοποιεί τη μνημονιακή υποχρέωση για αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, του οργανισμού που σε όλα τα κείμενά του αξιώνει εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική και δεμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων τα οποία ο ίδιος εκπροσωπεί.

Το υπουργείο, με αφορμή δημοσιεύματα, επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων πως η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 ακυρώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ τον Φλεβάρη του 2016 και συμφωνήθηκε τότε να συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, «που περιόριζε το πεδίο της αρχικής σε έξι σημεία και η οποία αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα». Τα σημεία αυτά είναι τα εξής: «Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού των δαπανών για την εκπαίδευση. Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας (α) των σχολείων και (β) των πανεπιστήμων και άλλων μεταλυκειακών θεσμών. Μελέτη της λειτουργίας και διοίκησης των ΙΤΕ, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Κατάρτιση και ανάπτυξη για αποτελεσματική σχολική διοίκηση. Επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης. Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων. Διασυνδέσεις μεταξύ Ερευνητικών Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας. Διαδικασίες για την αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», δηλαδή ζητήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω καταγράφονται στην απόφαση για την ανάθεση του έργου «Εστιασμένη Μελέτη Επισκόπησης της Ανάπτυξης και Εφαρμογής της Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα» από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ και άλλων και η οποία δημοσιεύτηκε στη «διαύγεια» με ημερομηνία 15 Νοέμβρη. Σε ό,τι αφορά τα περί ακύρωσης της έκθεσης του 2011, σημειώνεται πως στην απόφαση για την ανάθεση του έργου στον ΟΟΣΑ αναφέρεται (υπογράμμιση δική μας ): «Η μελέτη επισκόπησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα θα βασιστεί στην αντίστοιχη έκθεση αναθεώρησης που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ το 2011, η οποία και θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειέες της να διασφαλίσει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ