Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπαίνει μπροστά για τη συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Το νέο μπλογκ του Συλλόγου
Το νέο μπλογκ του Συλλόγου
Μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης των σπουδαστών, μπροστά και στην απεργία της 8ης Δεκέμβρη, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο καλεί να γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ και σε κάθε ειδικότητα, να γίνουν συζητήσεις για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντούν οι σπουδαστές, να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει: «Πίσω από τις ωραίες λέξεις της κυβέρνησης, περί "συναίνεσης" και "δίκαιης ανάπτυξης", βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα. Η μερική απασχόληση, τα 3ωρα και 4ωρα, οι μισθοί των 300 και 400 ευρώ, ακόμα και των 100 ευρώ, οι ατομικές συμβάσεις και οι συμβάσεις μιας μέρας, η "πρακτική", δηλαδή η απλήρωτη δουλειά, η "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία, τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, αλλά διαπραγματεύεται την επέκτασή του! Για να επιστρέψουν στην "κανονικότητα" και την "ανάπτυξη" οι μεγάλες επιχειρήσεις, προετοιμάζουν την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας (...).

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που και φέτος τα εξάμηνα στις σχολές μας ξεκίνησαν με τα προβλήματα να παραμένουν και να διογκώνονται. Με το "καλημέρα", ήρθαμε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που είναι αναγκαίος για να μάθουμε την ειδικότητά μας. Τα καθημερινά έξοδα για να σπουδάσουμε είναι δυσβάσταχτα κι απαγορευτικά για το "ταμείο" των οικογενειών μας. Από τις μετακινήσεις μας, τα αναλώσιμα υλικά και εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση των εργαστηρίων, οι φωτοτυπίες, αφού οι σημειώσεις δίνονται σε ηλεκτρονική μορφή. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, αφού τελειώσουμε το Δημόσιο κατά τ' άλλα ΙΕΚ, πρέπει να δώσουμε άλλο ένα σκασμό λεφτά για την πιστοποίηση. Στην "πρακτική άσκηση" εκπαιδευόμαστε στην απλήρωτη δουλειά και σε άσχετα με την ειδικότητά μας πράγματα πολλές φορές. Η ασφάλεια που μας παρέχεται, είναι μόνο για την περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της πρακτικής και τα ένσημα μη συνταξιοδοτούμενα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και φέτος σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ είναι προθέρμανση για το μέλλον που μας ετοιμάζουν, στην ανεργία με "ενέσεις" κακοπληρωμένης απασχόλησης. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!».

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ παλεύει για:

  • Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες ή ηλεκτρονικές σημειώσεις.
  • Καμιά σκέψη για δίδακτρα. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ που υπάρχουν, όπως της Σιβιτανίδειου.
  • Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα κ.ά.
  • Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, Κοινωνική Ασφάλιση και πληρωμή, με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, κάθε μήνα και όχι με το πέρας της πρακτικής. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ.
  • 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας χωρίς καμία πληρωμή σε εξετάσεις, γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία για όλους τους μαθητές με την κάρτα του μαθητή.
  • Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους, καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.
  • Μόνιμοι και σταθερά αμειβόμενοι καθηγητές και όχι απλήρωτοι και με 6μηνες συμβάσεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΣΔΙΕΚ απόκτησε και το δικό του χώρο στο διαδίκτυο. Στη διεύθυνση http://sysdiek-attikis.blogspot.gr ο Σύλλογος αναρτά όλες του τις ανακοινώσεις κι ακόμα ανταποκρίσεις σπουδαστών, διαδικτυακές εκπομπές και χρήσιμους συνδέσμους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org