Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνθήκες εντατικοποίησης στον κλάδο του Εμπορίου

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που επιβάλλουν οι εργοδότες στον κλάδο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε πρόσφατα παραδείγματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

  • Στις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές και τις «λευκές νύχτες», έρχεται τώρα να προστεθεί η αυριανή «Black Friday» («Μαύρη Παρασκευή»), δηλαδή μέρα με προσφορές, σε μια σειρά μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (π.χ. «Public» κ.ά.). Οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν κάτω από φρενήρεις ρυθμούς, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν «εισβολή» του καταναλωτικού κοινού στα καταστήματα και ανάλογες εισπράξεις στα ταμεία τους.
  • Επιπλέον, η δουλειά την Κυριακή επεκτείνεται ακόμα και σε μέρες που τα καταστήματα είναι κλειστά: Οι εργαζόμενοι στο «Σκλαβενίτη» δούλεψαν την Κυριακή 20/11 από το πρωί μέχρι το βράδυ προκείμενου να ετοιμάσουν το κατάστημα της αλυσίδας στον Κηφισό, για τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα. «Μπορεί ο "καλός εργοδότης" "Σκλαβενίτης" να μην ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γονατίζει τους εργαζόμενους και τις Κυριακές με κλειστά τα καταστήματα ή διευθετώντας το ωράριό τους ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται καλύτερα η κερδοφορία του ή βάζοντάς τους να δουλεύουν υπερωρίες που κάποια στιγμή θα τις πάρουν σε ρεπό!», σχολιάζει ο Σύλλογος.

Τα σχετικά «κρούσματα» είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη μια σειρά εργοδότες «ενημερώνουν» πως οι ώρες δουλειάς την περίοδο του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα ξεκινούν το πρωί και θα τελειώνουν το βράδυ. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το κλαδικό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να πάρουν μέρος στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη και τη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Στο μεταξύ, στην ανεργία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι 70 εργαζόμενοι το κατάστημα της «Presspoint» στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο χώρος θα αλλάξει χέρια. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τους καλεί να παλέψουν για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ