Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναδιαρθρώσεις και παζάρια στη συνάντηση με τους «θεσμούς»

Οι αναδιαρθρώσεις που έρχονται στην Εκπαίδευση και η αρμοδιότητα για τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρέθηκαν στο τραπέζι της προχτεσινοβραδινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.

Μετά από την αξίωση που εξέφρασαν οι «θεσμοί» για αλλαγή του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών φέρεται να αφαιρείται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης και να ανατίθεται πλέον σε ένα νέο όργανο, το οποίο θα αποτελείται από τρεις δικαστικούς με δικαίωμα ψήφου και δύο εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ, της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, που συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες περί «αποκατάστασης της νομιμότητας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», σύμφωνα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», την ώρα που τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο είναι τσακισμένα και θα δεχτούν νέα πλήγματα, όπως φαίνεται από τα συνολικότερα παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα Εργασιακά.

Κατά τ' άλλα, προχτές συνεχίστηκαν οι συζητήσεις και για τις αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση, για τις οποίες το υπουργείο έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των «θεσμών» το τριετές σχέδιο για όλες τις βαθμίδες. Αναμένεται, ωστόσο, σύμφωνα και με την πρόβλεψη του μνημονίου, η σύνταξη νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση μέσα στο 2017. Από πλευράς υπουργείου, δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης, όμως, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η «αξιολόγηση» φέρεται ως ένα από τα άμεσα ζητήματα και θα αφορά τη σχολική μονάδα με τη μορφή της «αυτοαξιολόγησης».

«Αντιλαϊκό παζάρι»

«Το αντιλαϊκό παζάρι της κυβέρνησης με τα κοράκια της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των εργοδοτικών οργανώσεων δεν αφήνει απ' έξω τίποτα. Σαρώνουν τα πάντα για να υπηρετήσουν τους "δημοσιο-οικονομικούς στόχους", την "εξυπηρέτηση τους χρέους", την "καπιταλιστική ανάπτυξη", τις ορέξεις των σχολαρχών και των μεγαλοεργοδοτών. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις κυβερνητικές υπογραφές, οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση ξηλώνονται», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ), αναφερόμενη στην εξέλιξη που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Η ΑΣΚ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, για τα Εργασιακά, τη μείωση του αφορολογήτου, το νέο χτύπημα στις συντάξεις, την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καταγγέλλει παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που εμφανίζεται να διαπραγματεύεται την ακύρωση των πρόσφατα ψηφισθέντων διατάξεων. «Ξεκαθαρίζουμε: Η κυβέρνηση στη "διαπραγμάτευση" βρίσκεται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού μαζί με τους "θεσμούς", μαζί με τους εργοδότες. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν, εκ νέου, πόσο αυταπατώνται όσοι ελπίζουν σε θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε κλάδο, στηριζόμενοι σε κυβερνητικές τακτικές κινήσεις και επικαλούμενοι το "ευρωπαϊκό κεκτημένο". Η περιφρούρηση αλλά και η διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα.

Ως ΑΣΚ είχαμε προειδοποιήσει για τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονταν και είχαμε προτείνει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά συκοφαντηθήκαμε από την πλειοψηφία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Να βρεθούν στον αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους», τονίζει η ΑΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ