Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία

Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο ΣΕΒ περιέγραψε το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, επαναφέροντας το σύνολο των απαιτήσεων που προβάλλει παγίως για την αγορά εργασίας, πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί σε προηγούμενους νόμους και μνημόνια.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, ότι δήθεν εξεπλάγη από την ανακοίνωση των βιομηχάνων, όταν πριν από λίγες ώρες η υπουργός Εργασίας διαβεβαίωνε πως οι εργοδοτικές ενώσεις ανανέωσαν την πίστη τους στην «εθνική γραμμή» για τα Εργασιακά, είναι πέρα για πέρα κάλπικη και προκλητική.

Οι θέσεις των βιομηχάνων και άλλων εργοδοτικών ενώσεων για τα ζητήματα της αγοράς εργασίας δεν έγιναν γνωστές στην κυβέρνηση λίγες ώρες πριν κλείσει και αυτός ο γύρος της διαπραγμάτευσης.

Περιγράφονται στα υπομνήματα που έχουν καταθέσει ο ΣΕΒ και οι άλλοι φορείς των εργοδοτών στο κουαρτέτο. Εχουν εκφραστεί δημόσια από στελέχη της εργοδοσίας και έχουν συζητηθεί «διά ζώσης» με υπουργούς της κυβέρνησης.

Επομένως, είναι αστείο να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έπεσε από τα σύννεφα διαβάζοντας προχτές βράδυ την ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στο πόρισμα που συνέταξε η λεγόμενη επιτροπή των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, το οποίο αποτελεί και επίσημη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, συμπεριέλαβε τον πυρήνα των εργοδοτικών απαιτήσεων, καμουφλαρισμένες πίσω από τις ευρωπαϊκές «βέλτιστες πρακτικές».

Για παράδειγμα, στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το πόρισμα συστήνει να γίνει σεβαστή η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που θα ζητάει την πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Αντισταθμιστικά σ' αυτό, η κυβέρνηση προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας (μειωμένο ωράριο, επέκταση της «εκ περιτροπής εργασίας» κ.ά.), για να αποτρέπονται τάχα οι απολύσεις, προσφέροντας μάλιστα στους εργοδότες την «ευκολία» να πληρώνει ο ΟΑΕΔ για τις ώρες που οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται στην επιχείρηση.

Τι παραπάνω λέει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του; Τίποτα απολύτως. Θεωρεί δεδομένο ότι οι απολύσεις θα απελευθερωθούν πλήρως και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε σεντ για τα «αντισταθμιστικά» που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Αλλά και στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το πόρισμα προτείνει την επεκτασιμότητα για τις κλαδικές συμβάσεις και την ισχύ τους έναντι οποιασδήποτε άλλης σύμβασης με χειρότερους όρους. Περιέχει όμως και μια σειρά από εξαιρέσεις, που καθιστούν «αδειανό πουκάμισο» για τους εργαζόμενους τις κλαδικές συμβάσεις και δίνουν προτεραιότητα στις επιχειρησιακές.

Αντίστοιχες καραμπινάτες ομοιότητες μπορούν να επισημανθούν και για άλλα ζητήματα που «ανοίγουν» με το πόρισμα, για τα οποία έχει εκφραστεί κατά καιρούς και η μεγαλοεργοδοσία (συνδικαλιστικός νόμος, προσφυγή στη Διαιτησία κ.ά.).

Εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, ότι στην ανακοίνωση του ΣΕΒ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού και στη διατήρηση του «υπο-κατώτερου», γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα έχει ήδη κλείσει στη διαπραγμάτευση.

Αλλωστε, οι προτάσεις του πορίσματος βρίσκονταν πολύ κοντά στο νόμο που προβλέπεται να εφαρμοστεί μετά το 2017, ενώ προτεινόταν και η διατήρηση του «υπο-κατώτερου» μισθού, για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οτι οι θέσεις κυβέρνησης, εργοδοτών και κουαρτέτου για τα Εργασιακά αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία», όπου οι προτάσεις του ενός διαχέονται στις προτάσεις του άλλου, με κοινή συνισταμένη την υπηρέτηση του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της χειραγώγησης του λαού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org