Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αμεση απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών
  • Οι εργοδότες στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια - ιδιωτικά σχολεία) καταγγέλλουν τις ΣΣΕ και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ
  • Πρόταση της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΑΣΚ), στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, για απεργία στις 5 Απρίλη

Επίθεση στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια ετοιμάζονται να κάνουν οι εργοδότες, καταγγέλλοντας τις σχετικές συμβάσεις και αποφάσεις του ΟΜΕΔ ζητώντας, πρακτικά, απ' τους εργαζόμενους να μειώσουν τους μισθούς και να χάσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Παράλληλα, παρόλο που η τροπολογία - «δώρο» στους εργοδότες για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποσύρθηκε, λόγω της απόσυρσης του νομοσχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας παραμένουν. Το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο την τροπολογία για το «δικαίωμα» του εργοδότη σε μια «αναίτια» απόλυση ανά βαθμίδα στο τέλος του χρόνου, με παράλληλη κατάργηση του ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Μάρτη, καταγγέλλει την τελευταία σύμβαση την υπ' αριθμ. 42/2010 διαιτητικής απόφασης και όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ στο χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Επικαλείται τις «δραματικές αλλαγές», καλεί σε νέα ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή οικονομική κατάσταση και όπως αναφέρεται οι συνθήκες «επιτάσσουν μείωση του μισθολογικού - λειτουργικού κόστους προκειμένου να επιβιώσουν τα φροντιστήρια και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας». Καλεί το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ σε νέα ΣΣΕ για ένα χρόνο με επανακαθορισμό βασικών αποδοχών, επανακαθορισμό επιδομάτων, κριτήρια χορήγησης επιδομάτων κ.ά. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, σε έγγραφο με ημερομηνία 14 Μάρτη, καταγγέλλει την υπ' αριθμ 31/2010 Διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΑΣΚ) καταθέτει πρόταση στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, όπου προτείνει: «Σύγκληση Γενικού Συμβουλίου, άμεσα, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η δράση το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων. Μεταφορά του τόπου διαπραγμάτευσης με τον ΟΕΦΕ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. 24ωρη απεργία την 5η Απριλίου, ημέρα συζήτησης της καταγγελίας του ΟΕΦΕ». Στην πρόταση της ΑΣΚ σημειώνεται: «Δε πάει άλλο. Ούτε βήμα πίσω. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Ούτε ένα ευρώ μείωση, κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Αγώνας τώρα για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να διασφαλίζουν τους μέχρι τώρα όρους εργασίας μας και να καλύπτουν ένα μέρος από τις απώλειές μας. Στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας πρέπει να απαντήσουμε με Πανελλαδική απεργία στον κλάδο της Ιδ. Εκπαίδευσης». Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας, για τις εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, μετά την απόσυρση της τροπολογίας ανέστειλε τη σημερινή απεργία που είχε κηρύξει. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «θα ανακοινώσει νέα ημερομηνία απεργίας μετά τη συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Παιδείας αναλόγως των εξελίξεων». Η συνάντηση με τον υπουργό έχει ανακοινωθεί για την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ