Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 4ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Προετοιμασίες Ρέντσι για την επόμενη μέρα

Δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή προσωρινή κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε σε προχτεσινή του συνέντευξη ότι αν στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη επικρατήσει το «όχι», εκείνος δεν θα πάρει μέρος σε προσπάθειες σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που ίσως χρειαστεί να σχηματιστεί.

«Δεν μπορώ να γίνω κάποιος που θα διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία μίας βραχύβιας κυβέρνησης ή μίας (κυβέρνησης) με περιορισμένο στόχο (την αλλαγή του εκλογικού συστήματος)», υποστήριξε και συνέχισε: «Βρίσκομαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα. Αν αυτό δε συμβεί, δεν υπάρχει ρόλος για μένα».

Επέμεινε ότι δεν τον ενδιαφέρει η συμμετοχή σε «παλαιού τύπου πολιτικά παιχνίδια», στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εμφανίσει την κυβέρνηση και το κόμμα του πρωτοπόρους στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την ώρα βέβαια που συνεχίζει να υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα, με την επιμονή αλλά και την «ευελιξία» που απαιτούν τα νέα δεδομένα και επιβάλλουν οι συνέπειες που έχει η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τα ιταλικά μονοπώλια (που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουν ομοιόμορφες επιπτώσεις ούτε και όλες του οι μερίδες βρίσκονται στην ίδια θέση).

Την ίδια στιγμή, ο Ρέντσι είπε ότι είναι έτοιμος «να παλέψει σαν λιοντάρι» για να κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα και αναφέρθηκε στη «σιωπηλή πλειοψηφία» των ψηφοφόρων που - κατά τη γνώμη του - θα ψηφίσουν «ναι», δηλαδή θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζει και ο ίδιος, στις οποίες συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη ευελιξία Σωμάτων όπως η Γερουσία, η σύμπτυξη μονάδων της Τοπικής Διοίκησης, γενικά αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό που θα διασφαλίσουν την ταχύτερη υλοποίηση αναδιαρθρώσεων και αποφάσεων που αφορούν τη στήριξη του ιταλικού κεφαλαίου.

Πάντως, ο σημερινός Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε να είναι και καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «η 5η του Δεκέμβρη δε θα είναι κανένας Αρμαγεδδών... Αν κερδίσει το "όχι", όλα θα μείνουν όπως είναι. Οι Ιταλοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν από πολιτικούς που παλεύουν να διατηρήσουν τα προνόμια που είχαν πάντα».

Σημειώνουμε ότι εν αναμονή του δημοψηφίσματος αρκετοί αναλυτές εντός και εκτός Ιταλίας διατυπώνουν προβληματισμούς για μια περίοδο αστάθειας, σε σχέση και με την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής, αν όντως ο Ρέντσι παραιτηθεί στην περίπτωση επικράτησης του «όχι». Βέβαια, εδώ και καιρό υπάρχουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, στο φόντο των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης να διερευνήσει τις υπηρεσίες και άλλων πολιτικών σχημάτων, όπως π.χ. οι ευρωσκεπτικιστές του MR5 του Μπέπε Γκρίλο.

Συνάντηση με Κινέζο Πρόεδρο

Κίνα και Ιταλία πρέπει να εναρμονίσουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους, σε πολλούς τομείς. Αυτά δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από τη Σαρδηνία, σε στάση που έκανε στην Ιταλία πηγαίνοντας στη Λατινική Αμερική. Στο ιταλικό νησί, ο Σι είχε μια σύντομη συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, αξιοποιώντας την για να απευθύνει κάλεσμα διεύρυνσης των συμμετοχών στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ