Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι μετεκλογικές διεργασίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διεργασίες στο «στρατηγείο» του Ντόναλντ Τραμπ στον πύργο του στη Νέα Υόρκη, με απανωτές συσκέψεις συμβούλων, επίδοξων υπουργών, πρώην αξιωματούχων και κυβερνητών που συμπαρατάχτηκαν με το πλευρό του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Η διευθύντρια της εκστρατείας του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε πως σύντομα θα αρχίσουν οι επαφές της «ομάδας μεταβίβασης εξουσίας» του νεοεκλεγέντος Προέδρου με επιτελεία αξιωματούχων σε νευραλγικά υπουργεία, όπως αυτά των Εξωτερικών και της Αμυνας. Σημείωσε ότι ο νέος Πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα συναντήσεων του νεοεκλεγέντος Προέδρου είχε το ραντεβού με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος αξιοποίησε την αφορμή της μετάβασής του στη σύνοδο ηγετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα του Περού, το Σαββατοκύριακο, κάνοντας στάση στη Νέα Υόρκη για να βολιδοσκοπήσει από κοντά τις προθέσεις του νέου Προέδρου.

Η άτυπη συνάντηση Τραμπ - Αμπε είχε προγραμματιστεί τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, ώρα Ελλάδας, και θεωρείται πως ένα από τα κεντρικά ζητήματα θα ήταν οι συμμαχικές σχέσεις Τόκιο - Ουάσιγκτον στον ανταγωνισμό με την Κίνα, η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και οι βάσεις που διαθέτουν στην Ιαπωνία, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη διεθνή αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μετά τον Αμπε, ο Τραμπ είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον βετεράνο διπλωμάτη, πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, την κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, που είναι μία από τις υποψήφιες για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, κ.ά.

Διαβουλεύσεις με τη Ρωσία

Στη λίστα συναντήσεων του Τραμπ μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη φέρεται (σύμφωνα με χτεσινά ρεπορτάζ ρωσικών ΜΜΕ) πως έχει ήδη μπει και το όνομα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε προ ημερών θερμή τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι πάντως χαρακτηριστική των πιέσεων που ασκούνται σε διάφορες μεριές, αναφορικά με τη σημερινή τεταμένη κατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, η δήλωση του συμβούλου του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, πως ομάδα αξιωματούχων της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να βλάψει τις σχέσεις με τη Ρωσία «σε τέτοιο βαθμό ώστε η αποκατάστασή τους να είναι πραγματική πρόκληση στο μέλλον»!

Από την άλλη μεριά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πως υπάρχει ήδη «συνεργασία» ανάμεσα στο επιτελείο συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσους αξιωματούχους σε «ένα κείμενο» για τον πόλεμο στη Συρία και πως σε αυτές τις διαβουλεύσεις συμμετέχουν κυρίως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ΗΠΑ, Ρωσίας αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Σ. Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία.

Πρώτη με διαφορά η Κλίντον στις ψήφους

Στο μεταξύ, χτες, εννιά μέρες μετά τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη, συνεχίζεται η καταμέτρηση περίπου 4.000.000 ψήφων Αμερικανών. Επίσης, δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από την πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου εκλέγονται 16 εκλέκτορες. Ωστόσο, αμερικανικά δίκτυα σημειώνουν πως ήδη η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με πάνω από 1.300.000 ψήφους, οι οποίες έως το τέλος της διαδικασίας δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 2.000.000. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα, που καθορίζεται από τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, την πλειοψηφία των οποίων έχει αναμφισβήτητα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κλίντον, πάντως, που έκανε χτες την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση μετά την ήττα της στις εκλογές, προσπάθησε να φανεί «ενωτική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικράτησης «κλίματος ενότητας στις ΗΠΑ» παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και παρά τις «βαθιές διαιρέσεις» που προκλήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια(2018-09-11 00:00:00.0)
Συνέχεια της έρευνας για «εμπλοκή της Ρωσίας»(2017-11-15 00:00:00.0)
Διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό(2017-01-14 00:00:00.0)
Ψηφοφορία στο Κολέγιο Εκλεκτόρων(2016-12-20 00:00:00.0)
Εξαγγελίες Τραμπ ενάντια στην ΤPΡ(2016-11-23 00:00:00.0)
Εν μέσω πιέσεων η Κλίντον, από Τραμπ και Σάντερς...(2016-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ