Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
43η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τα σύμβολα του Πολυτεχνείου, η καγκελόπορτα που έριξε το τανκ και το μνημείο, είναι από χτες επισκέψιμα στο κτίριο της Πατησίων

Eurokinissi

Τα σύμβολα του Πολυτεχνείου, η καγκελόπορτα που έριξε το τανκ και το μνημείο, είναι από χτες επισκέψιμα στο κτίριο της Πατησίων
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την κορύφωση του λαϊκού ξεσηκωμού το Νοέμβρη του '73 «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Εξω το ΝΑΤΟ», «Εξω οι ΗΠΑ και οι βάσεις», φέτος όχι μόνο αποκτούν σύγχρονο νόημα αλλά δένονται άρρηκτα με τον αποτροπιασμό της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας και την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για απαγόρευση των διαδηλώσεων εναντίον του. Σε αυτό το φόντο άνοιξαν χτες οι πύλες του Πολυτεχνείου για να υποδεχτούν μαζικούς φορείς, νέους, εργάτες, άνεργους, συνταξιούχους. Ο αγωνιστικός τριήμερος εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

«(...)Επειδή προκύπτει ότι οι ως άνω είναι λίαν επικίνδυνα στελέχη του ΚΚΕ, αποφαίνεται σήμερον την 1/12/67 και κρίνει άπαντας τους ως άνω αναφερόμενους ως λίαν επικίνδυνους εις την Δημόσιαν Τάξιν και Ασφάλειας και τους εκτοπίζει εις την νήσον Λέρο». Φέτος, για πρώτη φορά, στην έκθεση που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο κτίριο Γκίνη και επιμελείται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιλαμβάνονται έγγραφα εκτόπισης και ένα τμήμα αλληλογραφίας αγωνιστών με τους οικείους τους. Παράλληλα, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους χώρους όπου πάνω από 10.000 αγωνιστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν την περίοδο 1967 -'74. Ακόμη υπάρχουν συνθήματα - τρικάκια της εποχής από μαθητές, στιγμιότυπα από τις μέρες των μεγαλειωδών διαδηλώσεων και την αγωνιστική πορεία του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος, τα στρατοδικεία της χούντας.

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
Ο τριήμερος εορτασμός, πέρα από το ιστορικό κτίριο της Πατησίων (όπου χτες η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί από τα μέτρα για την επίσκεψη Ομπάμα) εκτείνεται και σε όλη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.

Να κρατήσουμε τα συμπεράσματα από εκείνη την αγωνιστική ανάταση του λαού μας

Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες καταθέσεις στεφάνων και αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Στη χτεσινή εκδήλωση, μίλησε ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Κατήγγειλε την απόφαση της συγκυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για την επίσκεψη Ομπάμα, δίνοντας για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια στα αφεντικά της. «Δεν τους φτάνει που ματώνουν μέρα με τη μέρα με τη πολιτική τους την εργατική λαϊκή οικογένεια, θέλουν να "βρωμίζουν" και την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού και των αγώνων του», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, στάθηκε στο γεγονός ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, το κίνημα ενισχυόταν ιδεολογικά και ηθικά από την ηρωική στάση των κομμουνιστών στις συλλήψεις, στις ανακρίσεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στις εξορίες. Κρατιόταν αναμμένη η φλόγα της μη υποταγής, της αντίστασης.

Σημείωσε, επίσης πως «είναι ιστορική αναγκαιότητα η δράση γερών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της νεολαίας του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ενός Κόμματος που είναι συγκροτημένο, λειτουργεί και δρα με βάση τις αρχές και το στόχο για την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και την οικοδόμηση της νέας, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Με δεσμούς μέσα στην εργατική τάξη και τα παιδιά της».

Και τόνισε: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα συμπεράσματα από εκείνη την αγωνιστική ανάταση του λαού μας όπως είναι σημαντικό να κρατάμε τα συμπεράσματα συνολικά από την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Το Κόμμα μας, στην πορεία για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του μελετάει αυτήν την πείρα, την Ιστορία που γράφτηκε σε μικρά ονόματα στους τοίχους των φυλακών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.

  • Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν επίσης εκδηλώσεις για τα 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, σήμερα, Τετάρτη 16 Νοέμβρη,

-- Οι Οργανώσεις Σερρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ).

-- Το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Το Τομεακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα 1 των Παρευξείνιων στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ