Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ και σειρά διμερών συμφωνιών

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ
Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Κετσιάνγκ
ΜΟΣΧΑ.--

Την ικανοποίησή του για την «καρποφόρα» συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, στο πλαίσιο και της 21ης τακτικής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «πολύ καλές και πρακτικές», ο Κετσιάνγκ από τη μεριά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η σινο-ρωσική συνεργασία δεν ωφελεί μόνο τα δικά μας έθνη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι είναι εξίσου θετική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, ρωσικά και κινεζικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στη διάρκεια των επαφών Κετσιάνγκ - Μεντβέντεφ υπογράφτηκαν σειρά νέων συμφωνιών σε τομείς όπως το εμπόριο, η Ενέργεια, οι υποδομές κ.τ.λ. Ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στα επόμενα 3 - 7 χρόνια το διμερές εμπόριο να φτάσει ετησίως τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (Ρόσια Τουντέι), συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινό Επενδυτικό Ταμείο για την ανάπτυξη των εμπορικών και άλλων επενδύσεων, αλλά και για τη συνεργασία σε νέους τομείς της επιστήμης, με έμφαση στη ρωσική Απω Ανατολή και τη Βορειοανατολική Κίνα. Μεταξύ άλλων, το ίδιο ΜΜΕ μετέδωσε ότι ο κολοσσός «Γκαζπρόμ» και η τράπεζα CDB (China Development Bank) υπέγραψαν συμφωνία «πιθανής χρηματοδότησης». Η ίδια τράπεζα είναι πιθανόν να χορηγήσει δάνεια και στη ρωσική τράπεζα Vnesheconombank.

Ακόμα, ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία περί επικείμενης συνεργασίας της ρωσικής «Ροσνέφτ» και του ενεργειακού ομίλου «China's Beijing Gas Group» για πώληση (στη δεύτερη) ποσοστού 20% από την εταιρεία «Verkhnechonskneftegaz», η οποία σήμερα διενεργεί έρευνες για αέριο και πετρέλαιο σε μεγάλο ενεργειακό «οικόπεδο» της ανατολικής Σιβηρίας. Ακόμα, πλαίσιο συνεργασίας καθορίστηκε και ανάμεσα στη ρωσική πετροχημική εταιρεία «Σιμπούρ» και την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ