Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζεται, παρά τις αρχικές πληροφορίες για «συμφωνία», η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για τις επιχειρήσεις Κούρδων, Αράβων και Τουρκμένων μαχητών που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» (SDF) στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα στη Βόρεια Συρία.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως η Αγκυρα ξαναζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον εξοπλισμό των Κούρδων των δυνάμεων YPG της Συρίας (που συμμετέχουν στις δυνάμεις SDF και που θεωρούνται από την τουρκική ηγεσία ως «παρακλάδι» του ΡΚΚ), σημειώνοντας την επόμενη στιγμή πως η χώρα του παίρνει μέτρα «αφού οι εταίροι δεν τήρησαν (προηγούμενες) υποσχέσεις για τη (βόρεια συριακή) πόλη Μανμπίτζ». Πόλη που ανακατέλαβαν, πριν από μήνες, από τους τζιχαντιστές Κούρδοι μαχητές της Συρίας δίχως να απομακρυνθούν από την περιοχή, «ανατολικά του ποταμού Ευφράτη», όπως τους είχαν αργότερα ζητήσει οι Αμερικανοί (κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας)...

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ακόμη πως την περασμένη Κυριακή ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ τον διαβεβαίωσε πως οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα συμμετάσχουν σε επιχείρηση και οδομαχίες εντός της Ράκα. Ομως, χτες το απόγευμα, η Κούρδισσα εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους των δυνάμεων SDF, Ιλάμ Αχμεντ, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή μαχητών της οργάνωσης και σε συγκρούσεις εντός της Ράκα, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην πολιορκία της πόλης θα συμμετάσχουν και στις μάχες για την πλήρη ανακατάληψή της... Ο εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων SDF, Ταλάλ Σίλο, επιβεβαίωσε, εξάλλου, την ισχυροποίηση του εξοπλισμού τους με όπλα και αντιαρματικούς πυραύλους που τους έδωσαν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως αμερικανικά και άλλα αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πάνω από 30 επιδρομές στη Ράκα και τα περίχωρά της.

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ και η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gaztea.ru» μετέδωσαν πως, μετά από «ανάπαυλα» τριών βδομάδων, η επανέναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στο Ανατολικό Χαλέπι της Β. Συρίας είναι θέμα «ωρών» και πως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που πλέει ανοιχτά των συριακών ακτών.

Ανακατάληψη νέας πόλης από Κούρδους στο Β. Ιράκ

Οι επιχειρήσεις των ιρακινών στρατευμάτων στα περίχωρα και τα νότια προάστια της Μοσούλης με στόχο την πλήρη ανακατάληψή της συνεχίστηκαν και χτες με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά να μετρούν άλλη μία επιτυχία: Την ανακατάληψη της παρακείμενης πόλης Μπασίκα (όπου διατηρεί στρατόπεδο η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι).

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο ξεκίνησαν οι έρευνες ιατροδικαστικών και ειδικών σε μαζικό τάφο με πάνω από 100 αποκεφαλισμένες σορούς (μεταξύ των οποίων και ορισμένες παιδιών) που βρέθηκαν τη Δευτέρα κοντά σε γεωπονική σχολή στην πόλη Χαμάμ αλ Αλίλ. Πόλη από την οποία απομάκρυναν βίαια τις τελευταίες μέρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πάνω από 1.500 οικογένειες, μεταφέροντάς τις στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, για να τις χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες...

Οι εκτοπισμένοι άμαχοι από ορισμένα νότια και ανατολικά προάστια και τα περίχωρα της Μοσούλης εκτιμάται πως έχουν πλέον ξεπεράσει τις 34.000, τα τρίτα τέταρτα των οποίων «φιλοξενούνται» σε πρόχειρους καταυλισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ