Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ «BANK SADERAT»
Υπόθεση με «ψητό» και ενδοαστικές αντιθέσεις

Την επαναδραστηριοποίησή του στην εγχώρια τραπεζική αγορά το συντομότερο δυνατό ανακοίνωσε το υποκατάστημα της ιρανικής τράπεζας Saderat στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι επιβληθείσες, από το 2010, κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της ιρανικής τράπεζας (είχε κατηγορηθεί για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων) ήρθησαν από τις 23/10/16 κι ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσής της με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές διαδικασίες, θα είναι σε θέση να παρέχει και πάλι πλήρεις υπηρεσίες.

Το θέμα που ανέδειξε σε πρωτοσέλιδό της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» και ερμηνεύτηκε ως «μήνυμα» ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί παρεκκλίσεις από τη στρατηγική στοίχισης της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό άξονα, βρέθηκε ψηλά στις στήλες του αστικού Τύπου τις τελευταίες μέρες, λόγω και του βέτο που - όπως παρουσιάστηκε - έβαλε η κυβέρνηση στην παράταση των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της.

Οπως έγραφαν προχτές τα «Νέα», οι Ιρανοί είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει πλάτη στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου να ξεπεράσει η Τεχεράνη τις δυσκολίες στις τραπεζικές συναλλαγές που αντιμετωπίζει εντός ΕΕ, θέτοντας επίσης θέμα διατραπεζικής σύνδεσης με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που αρνείται η ΕΚΤ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ιρανοί έταξαν σαν αντάλλαγμα άνοιγμα υποκαταστήματός τους στην Αθήνα, μεταφορά εδώ 5 δισ. δολαρίων κι άλλα κεφάλαια αργότερα, μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και κατασκευή διυλιστηρίου στη Θράκη.

Η εφημερίδα «Το Ποντίκι» έγραψε, ακόμα, πως η Αθήνα ξεπάγωσε 800 εκατ. δολάρια της τράπεζας στην Ελλάδα, με τη συμφωνία αυτά να επενδυθούν στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, χρήματα που διεκδικούν να βάλουν στο χέρι και οι ΗΠΑ.

Για τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών - μελών), η οποία έκρινε - σε πρώτο, το Μάρτη 2013, και σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Απρίλη - παράνομες τις κυρώσεις κατά της Saderat.

Προσθέτουν ότι τον Απρίλη του 2016 η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ως συμβιβαστική λύση την εξάμηνη καταχώρηση της τράπεζας στη μαύρη λίστα της ΕΕ και στο μεταξύ να προσκομιστούν στοιχεία που να δικαιολογούν ανανέωση των κυρώσεων. Αυτό δεν έγινε και στο Συμβούλιο του Οκτώβρη στο Συμβούλιο δεν συναίνεσε σε ανανέωση κυρώσεων. Εκκρεμεί, δε, και αξίωση αποζημίωσης της τράπεζας σε βάρος του Συμβουλίου για «νομικά αβάσιμες κυρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ