Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σαββατοκύριακο το διήμερο εκδηλώσεων για τη Μάχη της Νάουσας

14 Γενάρη 1949. Το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ ανακοινώνει την απελευθέρωση της Νάουσας
14 Γενάρη 1949. Το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ ανακοινώνει την απελευθέρωση της Νάουσας
Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ (Οκτώβρης 1946), το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στη Νάουσα. Το διήμερο εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στη νικηφόρα Μάχη της Νάουσας (Γενάρης του 1949), μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΔΣΕ, με πολιτική και στρατιωτική σημασία. Το διήμερο θα κορυφωθεί με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, όπου θα μιλήσει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Για τη διαμονή θα διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ περιλαμβάνει:

  • Σάββατο, 29 Οκτώβρη: Αθλητικές δραστηριότητες. Οργανωμένη ξενάγηση των συμμετεχόντων στα εργοστάσια Λαναρά, το τελευταίο σημείο της πόλης που κατέλαβε ο ΔΣΕ. Στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρική παράσταση ανέκδοτων τραγουδιών του ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, στο χώρο της διαμονής.
  • Κυριακή, 30 Οκτώβρη: Περίπατος - πεζοπορία στο ύψωμα του Αϊ - Λια. Πορεία στους δρόμους της Νάουσας που θα ξεκινήσει από το Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ, και θα καταλήξει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση προς τιμήν της Μάχης της Νάουσας, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το περιεχόμενο του διημέρου, η Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε: «Επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή με όλα αυτά τα μέρη όπου δόθηκαν μεγάλες και ηρωικές μάχες, να γνωρίσουμε την Ιστορία της περιοχής. Θέλουμε ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη συζήτηση με βάση τα συμπεράσματα από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που είναι χρήσιμα και για το σήμερα. Γνωρίζουμε ότι η αστική τάξη επενδύει στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό. Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946 - 1949) είτε αποσιωπάται είτε διαστρεβλώνεται. Αυτό που τους "καίει" πραγματικά είναι ότι ο αγώνας του ΔΣΕ είχε το χαρακτήρα ένοπλης ταξικής σύγκρουσης, αποτέλεσε τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα κίνδυνο για το αστικό κράτος, για την εξουσία των κεφαλαιοκρατών. Σήμερα, που το σύστημα επενδύει στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, δε θέλουν οι νέοι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να γνωρίσουν την Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να εμπνευστούν από την ηθική και πολιτική υπεροχή του, που πήγαζαν ακριβώς από τον σκοπό της πάλης του, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Εντυπη έκδοση για τη Μάχη της Νάουσας

Στο χώρο του διημέρου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τη νέα έντυπη έκδοση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη Μάχη της Νάουσας, που περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτες, μαρτυρίες, ρεπορτάζ από εφημερίδες της εποχής και άλλο πλούσιο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει, επίσης, πολύτιμες μαρτυρίες επιζώντων μαχητών.

Η κατάληψη της πόλης της Νάουσας ήταν ένας σταθμός στη δράση του ΔΣΕ, καθώς αποτέλεσε σημαντική νίκη ενάντια στον αστικό εθνικό στρατό σε μία κρίσιμη για τον αγώνα περίοδο. Ηταν ουσιαστικά η πρώτη κατάληψη πόλης από πλευράς του ΔΣΕ και σημαντική ήττα για τον εθνικό στρατό. Η έκδοση αναφέρεται στο χρονικό των γεγονότων και προσπαθεί να επικεντρώσει στην ανάλυση των συνθηκών στις οποίες έλαβε χώρα η Μάχη της Νάουσας, στη σημασία της καθώς και στα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Τα γεγονότα

Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα κυκλοφορήσει στο διήμερο
Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα κυκλοφορήσει στο διήμερο
Από τις 8 Γενάρη του 1949, η 10η Μεραρχία του ΔΣΕ, αποτελούμενη από τις 18η, 14η και 103η Ταξιαρχίες, συνολικής δύναμης 2.438 μαχητών και μαχητριών, κύκλωσαν αθόρυβα και γρήγορα τη Νάουσα, καταλαμβάνοντας θέσεις γύρω από την πόλη και κόβοντας τα περάσματα για τις ενισχύσεις του εχθρού. Στις 10 και τις 11 Γενάρη βάλλεται παραπλανητικά από τμήματα του ΔΣΕ η πόλη της Εδεσσας, ενώ το βράδυ της 11ης Γενάρη εκδηλώνεται η επίθεση στα υψώματα γύρω από τη Νάουσα και δυνάμεις του ΔΣΕ μπαίνουν μέσα στην πόλη. Το ξημέρωμα της 12ης Γενάρη βρίσκει τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού ταμπουρωμένες σε συγκεκριμένα κτίρια της πόλης και μέχρι το απόγευμα κρατούν δυνάμεις μόνο μέσα στο εργοστάσιο Λαναρά, όπου ήταν και η έδρα του κυβερνητικού στρατού στην πόλη. Στις 13 Γενάρη εξουδετερώνονται και αυτές οι δυνάμεις. Το απόγευμα της 14ης Γενάρη άρχισε με τάξη ο υποχωρητικός ελιγμός των δυνάμεων του ΔΣΕ μέχρι τις 18 Γενάρη, οπότε τα τμήματα του ΔΣΕ επέστρεψαν στις βάσεις τους. Η σημασία της επιχείρησης και της μάχης ήταν μεγάλη καθώς, για πρώτη φορά, ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο θεώρησε πως ήταν απαραίτητο.

Η στάση του λαού της Νάουσας, η δράση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ μέσα στην πόλη της Νάουσας, η ταξική σύνθεση της πόλης, η δράση των τμημάτων του ΔΣΕ στα περίχωρα της Νάουσας όλο το προηγούμενο διάστημα, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην έκβαση της μάχης.

Ο λαός της Νάουσας αγκάλιασε τις δυνάμεις του ΔΣΕ κατά την κατάληψη της πόλης. Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος, που υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα βοήθειας προς τους αντάρτες του ΔΣΕ σε τρόφιμα, ρουχισμό, οπλισμό κ.ά. Πολλοί κάτοικοι της πόλης βοήθησαν ουσιαστικά οδηγώντας τμήματα του ΔΣΕ στα πολυβολεία του αστικού στρατού.

Σημαντικό ρόλο στη μαχητική στάση του λαού της Νάουσας κατά τη διάρκεια της μάχης έπαιξε η πολιτική δραστηριότητα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, των ΚΟ του ΚΚΕ. Η ύπαρξη γερών και μαζικών Κομματικών Οργανώσεων με βάση στο βιομηχανικό προλεταριάτο της περιοχής, η οργάνωση μιας σειράς αγώνων όπου πρωτοστάτησαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την τροφοδότηση του ΔΣΕ κατά την τρίχρονη εποποιία του με νέες δυνάμεις.

Με την κατάληψη της Νάουσας, ο ΔΣΕ πέτυχε την αποστολή του, που, όπως αναφερόταν στη Διαταγή επίθεσης, ήταν: Κατάληψη Νάουσας για γενική στρατολογία κι επιμελητειακή εκμετάλλευση, εξόντωση της εχθρικής δύναμης. Ο ανεφοδιασμός του ΔΣΕ με πολύτιμο υλικό, ρουχισμό, τρόφιμα, οπλισμό κ.ά. τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε σταθερή έλλειψη εφεδρειών και τροφοδότησης καθ' όλη την τρίχρονη πάλη του ΔΣΕ, καθώς ο αστικός στρατός είχε υπό την κατοχή του όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ίσως αποτέλεσμα της Μάχης της Νάουσας ήταν η στρατολόγηση 600 περίπου νέων Ναουσαίων, στις τάξεις του ΔΣΕ, πράγμα που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο ρόλος της νεολαίας στον ΔΣΕ

Στην έκδοση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της νεολαίας στον ΔΣΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Οι πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ κληροδοτήθηκαν στη νεολαία που είχε καθοριστικό ρόλο και συμβολή σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ. Το 80% περίπου του ΔΣΕ αποτελούνταν από νέους μέχρι 25 ετών. Οι αντοχές, η ζωντάνια, η μαχητικότητα της νεολαίας προσέδωσαν στον ΔΣΕ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τον έκαναν ικανό να δίνει μάχες διανύοντας μεγάλες αποστάσεις χωρίς να καταβάλλεται από την κούραση.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην εποποιία του ΔΣΕ είναι η δημιουργία της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΔΝΕ), τον Οκτώβρη του 1947. Με στόχο την καλύτερη καθοδήγηση των νεολαίων μαχητών του ΔΣΕ, οργανώνει τη διαφωτιστική δουλειά, τους νέους στις ελεύθερες περιοχές. Με την ίδρυση της ΔΝΕ συγκροτήθηκαν ξεχωριστοί σχηματισμοί της Νεολαίας στον ΔΣΕ, ξεχωριστές διμοιρίες, λόχοι, ακόμα και τάγματα.

Η ΔΝΕ ανέπτυξε σημαντική δράση. Στην πρώτη γραμμή των μαχών, στην πληροφόρηση, στην ανοικοδόμηση περιοχών που απελευθέρωνε ο ΔΣΕ, στη διαφώτιση και την προπαγανδιστική δουλειά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντάμωμα με την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος(29/6/2019)
Στιγμιότυπα από το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ(7/7/2016)
Συνάντηση με την Ιστορία στο Βίτσι(18/6/2016)
Ειδικό αφιέρωμα του «Οδηγητή» στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ(1/6/2016)
Αντάμωμα αγωνιστών στη Νάουσα(15/6/2014)
Πανελλαδικό αντάμωμα στη Νάουσα(15/6/2010)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ