Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ»!

Πετυχημένη εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποίησε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου, εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Μάθε την αλήθεια! Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ του Ιλίου, της Πετρούπολης, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί πλατιά διακίνηση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο», όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε βάλει στόχο να το προμηθευτούν και να το μελετήσουν το σύνολο των μελών και των φίλων της Οργάνωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση του βιβλίου από τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η περίοδος που εξετάζει το βιβλίο, η περίοδος δηλαδή αμέσως πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και λίγο μετά, είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την ιστορία του Κόμματος και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Περίοδος στην οποία οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη οξύνθηκαν στο μέγιστο βαθμό, οξύνθηκαν απότομα και οδήγησαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γνωρίζουμε και που προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς, ανείπωτες καταστροφές, αναδιάταξη της ισχύος των αστικών κρατών, αλλά και εμφάνιση στο προσκήνιο πιο ενεργητικά του σοσιαλιστικού μπλοκ, με την καθοριστική συμβολή φυσικά του Κόκκινου Στρατού, της Σοβιετικής Ενωσης. Περίοδος που οι ίδιες οι καταστάσεις, οι εξελίξεις, έφεραν με μεγάλη βαρύτητα μπρος σε πολύ σημαντικές αποφάσεις για το ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων κάθε χώρας, το ρόλο και του δικού μας, νεαρού τότε, Κόμματος». Ο ομιλητής στάθηκε, επίσης, αναλυτικά στα διδάγματα που προκύπτουν από τη στάση που διαμόρφωσε το ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.


Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, από μέλη του μουσικού συγκροτήματος της ΚΝΕ. Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, όπου και πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις. Στην έκθεση αναδεικνύονταν η μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο με εκτενή αποσπάσματα από τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και η συνεχής προσπάθεια της αστικής τάξης να τσακίσει το ΚΚΕ είτε με το χαφιεδισμό (υπήρχαν αποσπάσματα από την έκθεση του Μιχ. Τυρίμου προς τον Μανιαδάκη που αναφέρονταν αναλυτικά στην «επιχείρηση πλαστό ΚΚΕ»), είτε με τις διώξεις, τους βασανισμούς και την τρομοκρατία (παρουσιάζονταν στοιχεία για τις διώξεις εκείνης της περιόδου και γινόταν ειδική αναφορά στο κολαστήριο της Κέρκυρας). Επίσης, στην έκθεση υπήρχε ειδική αναφορά στην προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας, που γίνεται μέσα από τα σχολικά βιβλία, αλλά και στην προσπάθεια καπηλείας της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, στην οποία πρωτοστατεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε το αναμνηστικό δώρο που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Οργάνωσης σε όλους τους επισκέπτες της εκδήλωσης: μια αφίσα του ΔΣΕ από το 1947, που αναφερόταν στην πρώτη επέτειο ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ την 28η Οκτωβρίου του 1946.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ