Copyright 2016 The Associated |
Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί εύκολα από τις προτεραιότητες που υπηρέτησε και η στρατιωτική εισβολή το 1974 |
Επίσης, ενώ πληθαίνουν οι αστικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χαρακτηρίζουν «αναχρονιστικό» το σημερινό σύστημα των εγγυήσεων, στο τραπέζι έχουν πέσει «εναλλακτικές» που εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους για τον κυπριακό λαό, αναδεικνύοντας ότι η τουρκική πλουτοκρατία δε θα παραιτηθεί εύκολα από τα στρατηγικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρέτησε και η ίδια η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, με δεδομένη την οικονομική και γεωπολιτική ισχύ που έχει σήμερα η Τουρκία. Αυτό βεβαιώνουν προτάσεις όπως η δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο ή η παραμονή της Τουρκίας ως «εγγυήτριας δύναμης» για την τουρκοκυπριακή «συνιστώσα πολιτεία» της επανενωμένης Κύπρου, ή ακόμα και η δημιουργία μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης που θα επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας επανένωσης του Νησιού. Θυμίζουμε ότι δεν έχουν λείψει ούτε και προτάσεις για την «αξιοποίηση» του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» του νησιού.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα και πλευρές που συνεχίζουν να μιλούν για αποχώρηση του τουρκικού στρατού, αναφέρονται τον τελευταίο καιρό συχνά σε «μεταβατικές περιόδους» και «λογικά χρονοδιαγράμματα» που πρέπει να καταρτιστούν (όπως έκανε πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών).
Ταυτόχρονα δυναμώνουν και οι διεργασίες για τους νέους ενεργειακούς «διαδρόμους» που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και αλλού. Διαδρομές που περιλαμβάνουν Τουρκία και Κύπρο προβάλλονται ως προτιμότερες, στο φόντο και της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία συνολικά εμφανίζεται να ιεραρχεί ψηλά το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί επίσης ότι η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, συζήτησε για το Κυπριακό και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος, προχτές, το βράδυ δήλωνε ανάμεσα σε άλλα πως βρήκε «απόλυτη κατανόηση» για το Κυπριακό από τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, συμπληρώνοντας ότι «με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. περί «Εθνικού Συμβολαίου» κ.τ.λ.), δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».