Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικά ραντεβού και δράσεις κόντρα στις ελλείψεις και τις περικοπές

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών στη Βέροια
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών στη Βέροια
Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας, μεθαύριο Παρασκευή, 21 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, έχουν δώσει μαθητές από ΕΠΑΛ όλης της Αττικής, αλλά και από σχολεία της Δυτικής Αθήνας, με αιχμή τις δεκάδες καταργήσεις τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή και τις πολλές άλλες ελλείψεις στα σχολεία, όπως σε υποδομές, βιβλία ειδικοτήτων κ.ά.

Παράλληλα, οι μαθητές προετοιμάζονται πανελλαδικά για αγωνιστικό ξεσηκωμό στις 7 Νοέμβρη, με καταλήψεις και συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις και στην Αθήνα, όπου το αγωνιστικό ραντεβού που έχει δώσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Οι μαθητές έχουν δει από την πρώτη στιγμή του ανοίγματος των σχολείων την εικόνα των ελλείψεων και των περικοπών, σε ένα σχολείο που κουβαλάει όλα τα βάρη των προηγούμενων ετών, της παπαγαλίας, των αποσπασματικών γνώσεων, του ανταγωνισμού και των φροντιστηρίων...

Σταχυολογούμε μερικά μόνο παραδείγματα που είναι ενδεικτικά για την εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σχολεία ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο Γυμνάσιο Καρύστου (με 245 μαθητές), λείπουν 2 φιλόλογοι, 2 μαθηματικοί, 1 φυσικός, 1 καθηγητής πληροφορικής και 1 γυμναστής, ενώ στο σχολείο έχει να τοποθετηθεί γυμναστής τρία χρόνια. Στην Κέρκυρα, στο 4ο και το 2ο Γυμνάσιο κλείνουν τμήματα και στοιβάζουν σε πολυπληθή τμήματα μεταξύ άλλων και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, σε πολλά σχολεία της Κέρκυρας με τη μη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων, ουσιαστικά στερούν από τους μαθητές το δικαίωμά τους να επιλέγουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν, ενώ με τις συμπτύξεις στην πληροφορική, ένας υπολογιστής αντιστοιχεί πολλές φορές σε 3 τουλάχιστον μαθητές και μάλιστα σε εργαστήρια με απαρχαιωμένο εξοπλισμό... Στην Καρυά Λευκάδας δεν λειτουργούν στη β' Λυκείου και οι δύο ομάδες προσανατολισμού και οι μαθητές προτρέπονται να αλλάξουν ομάδα προσανατολισμού ή να φοιτήσουν σε άλλο λύκειο...

Μ' αυτές τις εικόνες οι μαθητές δεν θέλουν ούτε και πρέπει να συμβιβαστούν. Γι' αυτό και ήδη παρατηρούνται αγωνιστικές διεργασίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Προχτές, βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Βέροιας, μαθητές του 2ου και του 3ου Λυκείου της πόλης, διαδηλώνοντας ότι «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη» και διεκδικώντας μεταξύ άλλων ολόπλευρη μόρφωση, μόνιμους διορισμούς καθηγητών για τις ανάγκες των σχολείων, δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία, παροχή ενός γεύματος τη μέρα κ.ά.

Σε μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με γονείς και εκπαιδευτικούς, που μάλιστα έφεραν και συγκεκριμένα αποτελέσματα, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα μαθητές σε πόλεις του νομού Χανίων. Στο Καστέλι και στις Βρύσες το αίτημα των μαθητών να μην υπάρξει κανένα κλείσιμο τμήματος στα ΕΠΑΛ, στήριξαν από την πρώτη στιγμή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Ενωση Γονέων Κισσάμου, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, αλλά και το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Η στήριξη των μαθητών στα δίκαια αιτήματά τους ήταν καθολική από την κοινωνία των περιοχών αυτών, κάτι που εκφράστηκε και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου με το κλείσιμο για δύο μέρες των υπηρεσιών του δήμου ως ένδειξη συμπαράστασης. Μετά από κατάληψη που πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στο Καστέλι για μια βδομάδα η απόφαση για το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων αποσύρθηκε.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε την περασμένη Παρασκευή και από το Λύκειο του Βάμου, όπου οι μαθητές μετά από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων τους διεκδίκησαν να πάρουν δωρεάν όλα τα βιβλία με ευθύνη του κράτους (τους είχε ζητηθεί να πληρώσουν για το βιβλίο των Αγγλικών), να κάνουν μάθημα σε σύγχρονο κτίριο και όχι σε προκάτ όπως σήμερα, να υπάρχει δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας στο σχολείο κ.ά. Μάλιστα, μετά την κινητοποίηση υπήρξε δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα δοθούν δωρεάν τα βιβλία των Αγγλικών και θα προσληφθεί δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας στο σχολείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ (2018-09-14 00:00:00.0)
Ελλείψεις στα σχολεία και αλχημείες για να καλυφθούν (2018-09-14 00:00:00.0)
Περί κοινωνικής ευαισθησίας... (2017-10-07 00:00:00.0)
Πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες το σχέδιο της κυβέρνησης (2017-09-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΕΠΑΛ ενάντια στην κατάργηση τμημάτων (2016-10-08 00:00:00.0)
Κλείνουν 20 τμήματα σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ του Πειραιά (2013-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org