Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοντά στα προσφυγόπουλα...

Παραδόθηκε στον καταυλισμό του Ελληνικού το πρώτο μέρος των σχολικών ειδών που είχαν συγκεντρωθεί στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας μεταφέρουν σακούλες με σχολικά είδη στα προσφυγόπουλα στο Ελληνικό
Μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας μεταφέρουν σακούλες με σχολικά είδη στα προσφυγόπουλα στο Ελληνικό
Ενα μέρος της βοήθειας που συγκεντρώθηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με γραφική ύλη για τα παιδιά των προσφύγων, παραδόθηκε την περασμένη Κυριακή στην άτυπη δομή του Ελληνικού.

Θυμίζουμε ότι στο «Μικρόκοσμο» του Φεστιβάλ, το νέο χώρο που λειτούργησε φέτος για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου, συγκεντρώνονταν τετράδια, μολύβια και άλλα σχολικά είδη για να παραδοθούν σε προσφυγόπουλα. Η ανταπόκριση των μαθητών επισκεπτών του «Μικρόκοσμου» σε αυτό το κάλεσμα ήταν αξιόλογη: Συνολικά συγκεντρώθηκαν 510 τετράδια, 300 μαρκαδόροι, 650 ξυλομπογιές, 830 μολύβια, 520 στιλό και άλλα είδη.

Ενα μέρος αυτών των υλικών έφτασε την περασμένη Κυριακή στον προορισμό του και μάλιστα παραδόθηκε στα προσφυγόπουλα από τα ίδια τα παιδιά. Συγκεκριμένα, μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και που φέτος παρουσίασε τη δική της παράσταση στο «Μικρόκοσμο» του Φεστιβάλ, συναντήθηκαν την Κυριακή στο Ελληνικό και παρέδωσαν εκεί στα προσφυγόπουλα τετράδια, μολύβια και χρώματα, ενώ κάθισαν μαζί με τα παιδιά των προσφύγων, ζωγράφισαν μαζί και αντάλλαξαν ζωγραφιές. Ανάμεσα στα πράγματα που παρέδωσαν ήταν και ένα βότσαλο που είχε φιλοτεχνήσει ένας μικρός επισκέπτης του «Μικρόκοσμου» γράφοντας πάνω το στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Το όνειρο κάθε παιδιού είναι η ειρήνη»...

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το σχολείο που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι πρόσφυγες για τα παιδιά τους μέσα στο χώρο που παραμένουν, στο Ελληνικό, με τους τοίχους στολισμένους με τις ζωγραφιές, τις χειροτεχνίες και τα μηνύματα των μικρών προσφυγόπουλων στις γλώσσες τους αλλά και στα Αγγλικά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε, ότι η όποια προσπάθεια για μόρφωση στο συγκεκριμένο χώρο - που δε θεωρείται επίσημη «δομή φιλοξενίας» - γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση για το αν θα ενταχθούν κάποια στιγμή τα δεκάδες παιδιά που μένουν εκεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση. Κάποιες λίγες οικογένειες με δική τους πρωτοβουλία έχουν εγγράψει και μεταφέρουν τα παιδιά τους με δική τους ευθύνη σε διαπολιτισμικά σχολεία στον Αλιμο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μέσα στο σχολείο της «άτυπης δομής».

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που επισκέφτηκαν το Ελληνικό, συζήτησαν για τους λόγους που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ προβληματίστηκαν βλέποντας από κοντά τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν σήμερα οι πρόσφυγες στη χώρα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν τη ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγα μαθητή(8/11/2019)
Είναι τιμή μας να υποδεχτούμε προσφυγόπουλα στα σχολεία μας(30/10/2019)
Να κλείσει τώρα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο(12/10/2018)
Εκδηλώσεις για τα προσφυγόπουλα(7/10/2016)
Παιδική γιορτή διοργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου(19/4/2016)
Νέα ναυάγια στο Αιγαίο(17/12/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org