Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «όχημα» τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Ξεκινούν και επισήμως οι συνεννοήσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης «αξιολόγησης»

«Το παν είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό είναι το κλειδί», επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, σχετικά με το τρέχον αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα και βέβαια το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο η ΕΚΤ φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συγκερασμού της τακτικής που ξεδιπλώνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Τα ζητήματα της «αξιολόγησης» συζητήθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Σε αυτό το φόντο, μέσα στη βδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, ενώ η προεργασία και οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων».

Παράλληλα, η διελκυστίνδα των ανταγωνισμών συνεχίζεται συνολικότερα στο εσωτερικό της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έβαλε στο τραπέζι τη μεταβίβαση της δημοσιονομικής εποπτείας από την Κομισιόν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχει αναλάβει «πολιτικό ρόλο» που δεν συνάδει με το ρόλο του ως «ουδέτερου θεματοφύλακα των συνθηκών», σημείωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας «άλλος τρόπος».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση (...)Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες», είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «θα διεκπεραιώσουμε το 3o πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν τώρα μιλάμε για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στην επίσημη απάντησή του στην επιστολή 38 ευρωβουλευτών της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ευρωβουλευτές από GUE, σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους), υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές...

Από την πλευρά του, ο ESM σχεδιάζει μέτρα διαχείρισης, τα οποία εστιάζουν: Στο ενδεχόμενο αύξησης της μέσης διάρκειας αποπληρωμής (στα 32,5 από 28 χρόνια σήμερα), στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου (από τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ), ενώ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο σχεδιάζεται η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του χρέους.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο πρώην διοικητής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IfΟ) Χ. Β. Ζιν, μιλώντας στη «Welt», τονίζει: «Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο (...) Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου».

Δουλειά για το κεφάλαιο να γίνεται...

Παράλληλα, ειδική σημασία για τη στάση του εγχώριου κεφαλαίου έχουν οι επισημάνσεις του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου.

Σε συνέντευξή του στο «ΕurActiv» τόνισε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά είναι άλλη μια εκλογική διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φέρει μια ισχυρή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί πλήρως το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, αυτό θα προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος στη χώρα»...

Σε ό,τι αφορά το ύψος της φορολογίας των επιχειρήσεων σημείωσε πως «δεν είναι μόνο η αριστερή κυβέρνηση που αρχίζει να συνειδητοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας. Ξαφνικά, έχουμε ως σύμμαχο το ΔΝΤ, (...) Είναι αυτοί που ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα στους Βορειοευρωπαίους, και κυρίως στη γερμανική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο στηρίζει την προοπτική «συμμαχίας» στη Νότια Ευρώπη, ο Κ. Μίχαλος επισημαίνει: «Αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ισχυρότερη στάση που θα επηρεάσει τους μηχανισμούς της Βόρειας Ευρώπης, τότε πρέπει να το κάνουμε. Γιατί αλλιώς, θα πρέπει να εξετάσουμε πιο ριζοσπαστικά ζητήματα, τα οποία πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αγγίξουμε προς το παρόν».

«Τρέχουν» τις ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι «Ferrovie dello Stato Italiane» και η SKODA TRANSPORTATION ήταν τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που προχώρησαν χτες - ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας - σε εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% της ΕΕΣΣΤΥ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν οι προσφορές, σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που αφορούν στη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στις 5/12 έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Παράλληλα, «τρέχουν» και οι «απελευθερώσεις» στην αγορά φυσικού αερίου, με την είσοδο σε αυτή και νέων «παικτών», με μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε δεκτή την πρόταση της ΔΕΠΑ σχετικά με την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διατίθενται μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών και την τροποποίηση επιμέρους παραμέτρων λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος. Μεταξύ άλλων, οι νέες δημοπρατούμενες ποσότητες αυξάνονται ως εξής: 16% το 2017, 17% το 2018, 18% το 2019 και 20% το 2020. Επιπλέον, το πρόγραμμα διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών θα επανεξεταστεί, μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΠΑ, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, όταν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ μειωθεί κάτω από 60%.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ, ανοίγει ο δρόμος για μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εποικοδομητικός διάλογος» για τα μνημόνια διαρκείας(2017-05-27 00:00:00.0)
Νέα «σοδειά» αντιλαϊκών μέτρων με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις(2016-06-15 00:00:00.0)
«Φρένο» για ΕΥΔΑΠ, «πράσινο» για Ελληνικό, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, λιμάνια(2014-05-27 00:00:00.0)
Ψάχνουν για νέα εργαλεία στη διαχείριση της κρίσης(2013-08-30 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» και η ΕΥΑΘ(2013-02-14 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες με "βούλα" του Υπουργικού Συμβουλίου(1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ