Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Υπέρ της «πιλοτικής» εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ - Καναδά η κυβέρνηση

Με τη διατύπωση της πρώτης επίσημης γνώμης για τη συμφωνία Εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις τοποθετήσεις όλων των αστικών κομμάτων κυριάρχησε η αγωνία τους για τη λήψη μέτρων και τη συμπερίληψη τέτοιων όρων στις συμφωνίες που θα θωρακίζουν τα συμφέροντα των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων για να αντεπεξέλθουν στην όξυνση του ανταγωνισμού που θα πυροδοτήσει η εφαρμογή τους.

Οσον αφορά τη CETA, είναι μία από τις διατλαντικές συμφωνίες που προωθούνται αυτήν την περίοδο μαζί με τις TTIP και TiSA, προκειμένου να υπηρετηθεί η ανάγκη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για διείσδυση σε νέες αγορές και νέα κερδοφόρα πεδία.

Διαδικασία που προδιαγράφει το παραπέρα σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οτιδήποτε από εργασιακά, λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες γίνεται εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

Ενδεικτική της αγωνίας αυτής είναι η συζήτηση που γίνεται για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), όπως η φέτα, δικαίωμα παραγωγής που με την εν λόγω συμφωνία παραχωρείται και στις πολυεθνικές του Καναδά. Οι τοποθετήσεις των αστικών κομμάτων, βέβαια, δεν αφορούν στη φτωχομεσαία αγροτιά της Ελλάδας, αφού το ξεκλήρισμά της κλιμακώνεται έτσι κι αλλιώς από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά κυρίως την εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Δουζίνας, πέρα από την ανάγκη... προστασίας του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», ανέφερε ότι θέση τους είναι «η πιλοτική εφαρμογή» της συμφωνίας για ένα διάστημα και... μετά βλέπουμε.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης, από τη ΝΔ, είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις επόμενες μέρες γραπτώς τη γνώμη του, ωστόσο δίνοντας μια γεύση, αναφέρθηκε στα «θετικά» των συμφωνιών, όπως είναι η άρση του καμποτάζ στα λιμάνια των ΗΠΑ για τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Υπέρ με όρους, που θα προστατεύουν τα «ελληνικά προϊόντα» και επιχειρήσεις, τάχθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα. Η Χρυσή Αυγή, μέσω της βουλευτή της Ελένης Ζαρούλια, τάχθηκε μεν κατά, ωστόσο ζήτησε «κίνητρα για την ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων» για να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Κατά σε όλες τις συμφωνίες τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες ούτε να εκχωρήσει το δικαίωμα στην ΕΕ να διαπραγματεύεται».

Οπως επισήμανε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, και τον Καναδά ή τις ΗΠΑ δεν γίνεται για το πώς θα βελτιωθεί η θέση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων των χωρών αυτών, αλλά για την εξυπηρέτηση της αστικής τάξης των χωρών τους.

Απαντώντας στο παράδειγμα του βουλευτή της ΝΔ, σημείωσε ότι η άρση του καμποτάζ για τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών στα λιμάνια της Αμερικής θα αυξήσει τη δράση, τα κέρδη και το στόλο των εφοπλιστών, όμως τα ελληνικά πληρώματα θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, να αυξάνεται η ανεργία, ενώ εντείνονται οι συνθήκες γαλέρας για όλους τους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ