Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για συντονισμό στο μέτωπο της Υγείας

Εγινε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Σωματείου στο «Θεαγένειο» και κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης

Σύσκεψη σωματείων και φορέων, με στόχο το συντονισμό της πάλης απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται στον τομέα της Υγείας, για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου, αναβαθμισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα να γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 31 Οκτώβρη και στη συνέχεια να διοργανωθεί συγκέντρωση.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», «Ιπποκράτειο», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος», εκπρόσωποι του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας που τις επόμενες μέρες ξαναμπαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ιδιωτικής κλινικής «Λ. Σαραφιανός», του «Κυανού Σταυρού», της «Γενικής Κλινικής», του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, των Σωματείων Συνταξιούχων, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, του ΣΕ COSMOTE Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Λογιστών, της Α' και Γ' ΕΛΜΕ, του Συλλόγου ΕΤΕΠ ΠΑΜΑΚ.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο αγώνας για την Υγεία χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, συνολικά του λαού. Εισηγητικά, η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ΠΕΔΥ, στην εντατικοποίηση της εργασίας για τους υγειονομικούς και στους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Οπως είπε, «η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, στο χώρο της Υγείας έχει διαμορφώσει μια κρίσιμη κατάσταση, επικίνδυνη για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά όλο το λαό. Και οι δυνάμεις των υγειονομικών από μόνες τους δεν μπορούν. Απαιτείται η συμμαχία με αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, εργάτες, φτωχομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, γυναίκες, στη βάση ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για να είναι όμως κοινωνικό αγαθό η Υγεία, πρέπει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο και να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Η πρόσβαση να είναι δωρεάν για όλους και σε όλους τους τομείς (πρόληψη, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακο, κ.λπ.), με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας θα υπάρχουν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς».

Πλούσια συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των σωματείων των υγειονομικών αναφέρθηκαν στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, όπως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», που έχει 50% κενές οργανικές θέσεις. Στο «Γ. Παπανικολάου», ανάλογα με την υπηρεσία, αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από 30% έως 70%, στο ΑΧΕΠΑ οι κενές θέσεις είναι 433, στο «Παπαγεωργίου» πάνω από 400. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και στο «Ιπποκράτειο», όπου μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 150 εργαζόμενοι.

Υγειονομικοί και συνδικαλιστές άλλων κλάδων μίλησαν για τις επιπτώσεις αυτών των ελλείψεων, περιγράφοντας τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (έως και 8 ώρες), τις πολύμηνες αναμονές στις λίστες χειρουργείων (έως και δυο χρόνια) και τακτικών εξωτερικών ιατρείων (έως 15 μήνες), περιπτώσεις νεφροπαθών που μένουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Τόνισαν ότι αυτή η κατάσταση εξαναγκάζει τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας να έχουν φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

Τέλος, καταγγέλθηκε από πολλούς που πήραν το λόγο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να υλοποιεί κατά γράμμα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ με τα νέα μέτρα που αποφασίζει, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία τους ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», δηλαδή νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες από την πώληση υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org