Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα οργάνωσης στις αγρότισσες από την ΟΓΕ

Στις γυναίκες των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών απευθύνεται η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Αγρότισσας (15 Οκτώβρη), καλώντας τες να δώσουν οργανωμένα, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, τη μάχη για την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η Παγκόσμια Μέρα της Αγρότισσας συνηθίζεται να "τιμάται" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με ωραία λόγια, με ψεύτικες υποσχέσεις και ενίοτε με γιορταστικές εκδηλώσεις. Η καθημερινότητα όμως της Ελληνίδας αγρότισσας είναι διαφορετική, είναι σκληρή και επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση. Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ξεκληρίζει την αγροτική οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, πλήττει διπλά και τριπλά την αγρότισσα.

Μέρα με τη μέρα βλέπει το εισόδημα της οικογένειας να συρρικνώνεται. Η υπερφορολόγηση, τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, τα καλλιεργητικά έξοδα, η εκτίναξη του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και τα κάθε λογής τέλη οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίησή της. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη. Παράλληλα, η σύνταξη μειώνεται, παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 ήδη είναι ορατές και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Το κλείσιμο και η υπολειτουργία σχολείων στα χωριά και στις κωμοπόλεις, οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, η ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις δικές της πλάτες τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, την περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο. Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο (κτηνοτροφία, γεωργία), που ξεκινάνε από τις 4 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική της ζωή, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Επιβαρύνουν ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό».

«Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τα σύγχρονα δικαιώματά μας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΟΓΕ, προτρέποντας τις γυναίκες του φτωχού αγροτικού νοικοκυριού να μετατρέψουν την Παγκόσμια Μέρα Αγρότισσας σε «απόφαση οργάνωσης στον Αγροτικό Σύλλογο, στο Σύλλογο ή στην Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ σε κάθε περιοχή και γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ