Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του συζύγου και πατέρα, συντρόφου ΑΛΕΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, συνεπούς αγωνιστή και μέλους του Κόμματος, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Θέρμης της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, 5.000 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Μαρία

Τα παιδιά του Γιώργος, Θοδώρα, Παύλος και Τατιάνα

***

Στη μνήμη των συντρόφων, συντροφισσών και αγωνιστών ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, ΑΓΛΑΪΑΣ ΣΟΥΚΟΥ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ ΔΑΡΙΒΑ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΙΛΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΟΝΤΗ, οι Γιώργος Φιλιππίδης, Αριστείδης Φιλιππίδης και Δημήτρης Φιλιππίδης προσφέρουν 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 10 Σεπτέμβρη «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος όλων μας ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, πιστός μαχητής για το δίκιο της εργατικής τάξης και συνοδοιπόρος του ΚΚΕ. Μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία, η οποία τον αγκάλιασε ως πολιτικό πρόσφυγα, δούλεψε σκληρά μαζί με την σύντροφό του Αθηνά ως εργάτης για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ορθοποδήσουν. Δεν πέρασε μια μέρα χωρίς να διαβάσει την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη», ακόμη και τους τελευταίους μήνες της ζωής του τον διάβαζε με φακό. Δεν πέρασε μια μέρα που να μην υπερασπίζεται και να ενισχύει το Κόμμα μας. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τον εκτιμούσαν για τον καλό και ακέραιο χαρακτήρα του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του γιου μας ΚΩΣΤΑ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Αθηνά Δροσοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στα έξι χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΤΣΙΟΥ, από τη Μεγάρχη Τρικάλων, αγωνιστή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που «έφυγε» από κοντά μας στις 3 Οκτώβρη του 2010, η κόρη του Ελένη Ιτσιου, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δημόσιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της ΑΘΗΝΑΣ ΔΑΛΜΑΡΑ και του ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΕΝΑΤΟΥ προσφέρουμε 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Πετρούπολης.

Αντώνης, Κατερίνα, Θεοδοσία Δαλμάρα

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Σεπτέμβρη 2016, «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ. Ενας σεμνός αγωνιστής, που πάλεψε για το δίκιο του λαού σε ολόκληρη τη ζωή του.

Γεννήθηκε το 1924, στην Καβάλα από οικογένεια καπνεργατών. Κατά την παιδική του ηλικία βοηθούσε τους γονείς του και τους υπόλοιπους καπνεργάτες που είχαν καταλάβει τα καπνεργοστάσια της Καβάλας, είτε μεταφέροντας φαγητό, είτε σαμποτάροντας τα πυροσβεστικά οχήματα που διέλυαν τις διαδηλώσεις.

Στην κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια ανέβηκε στο βουνό, στις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ. Η Απελευθέρωση τον βρήκε Γραμματέα ΕΠΟΝ Καβάλας.

Το 1946 τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντουντουλάρ στη Θεσσαλονίκη και το 1947 μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο.

Ηταν πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ και βοηθούσε όπου και αν χρειάστηκε, μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Διετέλεσε για πάνω από 10 χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, το παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΚΟΒ Αμαρουσίου προσφέρουν στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του σ. ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΠΑ, σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κερατέας προσφέρουν στο Κόμμα 60 ευρώ.

Θα τον έχουμε για πάντα μαζί μας στις εξορμήσεις του «Ριζοσπάστη», όπου πάντα ήταν μπροστά.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΪΜΠΕΚΗ, πιστού οπαδού του Κόμματος, προσφέρουμε, αντί για στεφάνι, 30 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Κερατέας. Θα θυμόμαστε για πάντα τον πράο και ήρεμο χαρακτήρα του και το ενδιαφέρον του για το Κόμμα.

Δημήτρης και Μαρία Πλατανιά

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ - ΜΙΝΤΖΑ που «έφυγε» από τη ζωή την 24η Σεπτέμβρη του 2012 προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, πάντοτε την θυμάμαι με πολλή αγάπη και σεβασμό.

Πίτσα Καραντάνη

***

ΦΩΤΟ

Πέθανε τον Απρίλη που μας πέρασε ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΤΣΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Γεννήθηκε το 1929 στο Βόλο. Aπό πολύ μικρός εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα στο ΕΑΜ, πολέμησε και φυλακίστηκε στη Λάρισα. Ερχόμενος στην Αθήνα, συνέχισε την αγωνιστική του πορεία δραστηριοποιούμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα των ζαχαροπλαστών.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΤΑΤΣΗ, η κόρη του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Αίγιο πριν από 70 χρόνια. Παιδί οικογένειας βιοπαλαιστών βίωσε τη φτώχεια, την ορφάνια, την ανεργία. Οι συνθήκες της ζωής του, η αδικία τον οδήγησαν να ονειρεύεται μία άλλη κοινωνία, διαφορετική χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα, έγινε μέλος της Διοίκησης του Σωματείου των Οικοδόμων και από το 1975 έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ διατέλεσε και μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγιάλειας.

Χαρίλαος Φλωράκης
Χαρίλαος Φλωράκης
Σύντροφοι και φίλοι στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αιγίου και Ανατ. Αιγιάλειας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΑΛΑ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια, προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Χρύσα Λασκαρίδου

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν κιόλας σαράντα μέρες από το χαμό του αγωνιστή της Αριστεράς ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΙΑΘΑ που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 9/9/2016.

Γεννήθηκε στις 25 Μάρτη του 1933 στην Αιδηψό Ευβοίας. Ορφάνεψε πολύ μικρός, καθώς σε ηλικία 14 μηνών έχασε τον πατέρα του. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για το Δημήτρη και τον αδερφό του Νίκο. Η μητέρα τους, Μαρία, την περίοδο του Εμφυλίου κακοποιήθηκε βάναυσα από τα όργανα της αντίδρασης και τους Χίτες της περιοχής. Εφηβος ο Δημήτρης τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια και αφού έχασε τη μητέρα του αναγκάστηκε να φύγει για την Αθήνα. Από νωρίς εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και ζυμώθηκε στα ιδεώδη μιας λαοκρατικής Ελλάδας.

Βρέθηκε ανάμεσα σε κύκλους διανοουμένων της Αριστεράς και γαλουχήθηκε με τα οράματα του σοσιαλισμού. Συμμετείχε στους αγώνες των Λαμπράκηδων και στα χρόνια της Επταετίας πιάστηκε και βασανίστηκε για τις ιδέες του. Η μεταπολίτευση τον βρήκε ενταγμένο στις γραμμές του ΚΚΕ στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετεγκαταστάθηκε το 1992 στην Πάτρα με τη σύζυγό του, Ράμπελα. Ο μπάρμπα Μήτσος, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν, από τις πρώτες μέρες που έφτασε στην αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν αγαπητός στους φίλους του και σε όσους τον γνώριζαν. Διακρίθηκε για την τιμιότητά του, για την αγάπη του στο συνάνθρωπο και τους αγώνες του για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Τα λόγια του μεγάλου του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη βάλσαμο παρηγοριάς για τους αγαπημένους του ανθρώπους, τιμητική συνοδεία στο άδηλο μεγάλο ταξίδι του... «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΤΣΙΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΤΣΙΟΣ
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ το οποίο τόσο αγαπούσε το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 11/10/2016 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΠΑΤΑΡΙΔΗ ΧΑΡΗ, που καταγόταν από τη Μ. Στέρνα Κιλκίς. Πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος για ένα καλύτερο αύριο μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη του συζύγου μου και της μητέρας μου ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ η Μαρία Παταρίδου και τα παιδιά μου, Σπύρος και Σοφία, προσφέρουμε 200 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Ευόσμου.

***

ΦΩΤΟ 2

Κατόπιν επιθυμίας της προσφάτως θανούσης μητέρας μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αν. ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη του παππού μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗ και του θείου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από την Οινόη Κοζάνης, που το παρακράτος της δεξιάς συνέλαβε, βασάνισε και εκτέλεσε για την πίστη και την αφοσίωσή τους στις ιδέες του Μαρξισμού - Λενινισμού, το ποσό των 400 ευρώ.

Τα παιδιά Σταύρος Τσαχουρίδης, Ελένη Τσαχουρίδου και τα εγγόνια

***

ΦΩΤΟ 2

Ο σ. Νικήτας Χονδρούδης προσφέρει 30 ευρώ στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Μίκρας της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των συντρόφων ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ και ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από τη ζωή και το τελευταίο μέλος της μαρτυρικής οικογένειας των θυμάτων η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΓΚΑΝΑ). Γεννήθηκε στη Λιβαδειά και από μικρή ηλικία εξορίστηκε, φυλακίστηκε, χάνοντας τον έναν αδερφό της σε δημόσιο απαγχονισμό από τους Γερμανούς και τον άλλο σε αποκεφαλισμό και δημόσια περιφορά του στον εμφύλιο πόλεμο. Δεν πτοήθηκε όμως από τις δυσκολίες και βάδισε μέχρι το τέλος αφιερώνοντας τη νιότη της και τη ζωή της στο δίκιο του αγώνα. Δεν εγκατέλειψε από όποια θέση και αν βρέθηκε και σε προσωπικό επίπεδο ήταν αγαπητή ακόμη και σε πολιτικούς της αντιπάλους.

Αθηνά Δαλμάρα
Αθηνά Δαλμάρα
Στην μνήμη της, η οικογένεια Νικολάου Πρασούλα, που συνδεόταν μαζί της με συγγενικούς και πολιτικούς δεσμούς, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΑΔΑΜ γεννήθηκε το 1940 στο Ζερίκι Λιβαδειάς από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στις 25 Μάη 1942 οι Ιταλοί εκτελούν τον πατέρα του, Δημήτρη, στο Ζερίκι, μαζί με 13 ακόμα συγχωριανούς του. Τον Οκτώβρη 1943 οι Ιταλοί καίνε το χωριό για να αποκόψουν τον εφοδιασμό του ΕΛΑΣ. Στα 14 του χρόνια έρχεται στην Αθήνα και εργάζεται στην οικοδομή. Ηταν οπαδός του ΚΚΕ και ενεργό μέλος του σωματείου του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ν. Ζωής.

***

Στις 15/9/2016 «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗΣ από τον Μαραθιά Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας. Σε όλη του τη ζωή, από τα εφηβικά του χρόνια, στάθηκε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜικού κινήματος και του ΚΚΕ, παρ' όλες τις διώξεις, τις κακουχίες και εξορίες σε Ικαρία, Μακρόνησο και Γυάρο (την περίοδο της χούντας).

Στη μνήμη του, τα παιδιά του, οι εγγονές του, αδέλφια, φίλοι καθώς και ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού του «Οι Αγιοι Πάντες» προσέφεραν στο Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 300 ευρώ.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
Την Κυριακή 23/10/2016 θα γίνει μνημόσυνο στο χωριό του, Μαραθιάς Τριχωνίδας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Οκτώβρη, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας, ο αταλάντευτος κομμουνιστής και μαχητής του ΔΣΕΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ.

Η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα, Ευθυμία, μέσω ΚΟ Ηρακλείου Αττικής, προσφέρει στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ για την επιτυχία των στόχων του.


Κωνσταντίνος Δροσόπουλος
Κωνσταντίνος Δροσόπουλος

ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΜΙΝΤΖΑ
ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΜΙΝΤΖΑ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΠΑΤΑΡΙΔΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΠΑΤΑΡΙΔΗΣ

ΜΠΕΝΑΤΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΜΠΕΝΑΤΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΩ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΚΑΝΑ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΩ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΚΑΝΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΤΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΤΣΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΑΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΑΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΑΔΑΜ
ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΑΔΑΜ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ