Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλεύουμε για Παιδεία με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι της καπιταλιστικής αγοράς

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

Eurokinissi

Τελικά, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Προσπαθήσατε, κύριε Μητσοτάκη, να δώσετε ξανά άλλοθι αριστεροσύνης στον κύριο Τσίπρα. Οσο περισσότερο εκείνος προσεγγίζει θέσεις της ΝΔ στα κεντρικά ζητήματα και στα ζητήματα της Παιδείας, κρατώντας βέβαια την ευελιξία, όπως πάντα, της κοροϊδίας, του αποπροσανατολισμού, της προπαγάνδας με κάποιες κορόνες.

Παρότι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, προκαλέσατε τη συζήτηση αυτή για την Παιδεία και μιας και ψοφάτε γι' αυτήν την περιβόητη αξιολόγηση, σας λέμε ότι μάλλον μείνατε μετεξεταστέος. Αλλά τον ίδιο περίπου βαθμό παίρνει, με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, και ο κύριος Τσίπρας. Για εμάς στην πολιτική γενικότερα δε θα πρέπει να ισχύει το «ανάμεσα στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». `Η καλύτερα, απ' τη στιγμή που χωρίς καμιά ντροπή ο πρωθυπουργός έδωσε «άριστα 20» στο υπουργείο Παιδείας για την επιτυχία, όπως υποστηρίζει, να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα δημόσια σχολεία.

Και η υποκρισία γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική, όταν διά στόματος πρωθυπουργού διατυπώνεται η φράση ότι κριτής μας είναι η καθημερινότητα που ζουν οι γονείς και οι μαθητές, ενώ ο κ. υπουργός διατυμπάνισε την επιστροφή στην κανονικότητα στα σχολεία. Ελεος!

Αλήθεια; Δε ζούμε όλοι σε αυτήν εδώ τη χώρα;

Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική. Ας δούμε, λοιπόν, σε ποια κανονικότητα επιστρέφει το δημόσιο σχολείο:

Οταν ξεκινά το σχολείο, η ήδη ρημαγμένη από τον ΕΝΦΙΑ και από άλλους φόρους λαϊκή οικογένεια έχει μπροστά της την εξής εικόνα:

-- Εξοδα για φροντιστήρια, για ξένες γλώσσες, για μια κάποια δραστηριότητα, όποιος μπορεί, αθλητισμού, πολιτισμού.

-- Εχει φυσικά και τη σχολική τσάντα, που ανεξάρτητα αν είναι καινούργια, πρέπει να γεμίσει με μια σειρά υλικά, την περίφημη σχολική λίστα.

Λέει η κυβέρνηση: «Αυτή είναι μια δεδομένη κατάσταση που δύσκολα αλλάζει, εμείς φροντίσαμε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις. Αυτό είναι το στοίχημα που κερδίσαμε».

Υλοποιείτε κατά γράμμα το μνημόνιο στην Παιδεία

Εδώ που τα λέμε, το στοίχημα που βασικά κερδίσατε μέχρι τα τώρα έχει όνομα: Λέγεται 3ο μνημόνιο. Αυτό που ψηφίσατε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Μήπως δεν ήταν το 3ο μνημόνιο που έβαζε ρητά το θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών για την Παιδεία;

Αυτό το στοίχημα κερδίσατε. Υλοποιείτε κατά γράμμα το μνημόνιο στην Παιδεία και για να το κάνετε αυτό ακόμα πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιείτε όλο το παλιωμένο, το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες που ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε προκλητικά σε συνάντησή του με τη ΔΟΕ, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ότι «τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από τις ανάγκες», ότι «είχαμε σπατάλη δυνάμεων και πιστώσεων»!!!

Το ακούσαμε κι αυτό!

Οτι οι δαπάνες για κάλυψη των κενών - που κενό σημαίνει ανικανοποίητη λαϊκή ανάγκη για μόρφωση - είναι σπατάλη!

Αυτός είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών για την Παιδεία που συμφωνήσατε ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο.

Για σας σπατάλη είναι όταν τα παιδιά έχουν σταθερό δάσκαλο στο Ολοήμερο Δημοτικό.

Γι' αυτό μετατρέπετε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά σε χώρο φύλαξης.

Γι' αυτό στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες τις δομές και τον εκπαιδευτικό που χρειάζεται.

Γι' αυτό μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα του Γυμνασίου.

Γι' αυτό μπαίνουν περιορισμοί στη συγκρότηση και λειτουργία των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και οι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την ειδικότητα που επιθυμούν ή να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο.

Γι' αυτό βάζετε εμπόδια στη συγκρότηση ομάδων προσανατολισμού σε Λύκεια, στέλνετε μαθητές να αλλάξουν Λύκειο.

Γι' αυτό δεν έχετε υλοποιήσει έγκαιρα έως καθόλου την Ενισχυτική Διδασκαλία και την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε Γυμνάσια και Λύκεια έως σήμερα.

Φτάσατε στο σημείο να λέτε ότι τα κενά και οι ελλείψεις που δίνουν τα σωματεία των δασκάλων και των καθηγητών είναι ψεύτικα. Οτι πρόκειται για παρασυνδικαλιστικές πρακτικές!!!

Τι θέλετε; Σιγή νεκροταφείου; Να σας χειροκροτούν κιόλας;

Αυτήν την κανονικότητα σας την χαρίζουμε!

Δηλαδή, τα κενά και οι ελλείψεις είναι απλοί αριθμοί;

Οχι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Πίσω από κάθε κενό και έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, υπάρχει ένας μαθητής που χάνει την επαφή με μια σειρά γνωστικά αντικείμενα, ένας μαθητής που δεν έχει μουσικό, γυμναστή και μια σειρά άλλες ειδικότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Κόπτεστε ότι καλύψατε τα κενά. Εχετε προχωρήσει σε μια σειρά χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις ώστε να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

Φτιάξατε ένα σχολείο που λειτουργεί κυριολεκτικά με ό,τι περισσεύει. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

Τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία είναι «στον αέρα».

Τα Δημοτικά σχολεία με 90 διδακτικές ώρες λιγότερες τη βδομάδα.

Τα Γυμνάσια με εκπαιδευτικούς που κάνουν μαθήματα άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο.

Αλλά ακόμα και με αυτό το πετσοκομμένο πρόγραμμα του σχολείου, τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν. Το «θα πάρετε τα παιδιά πιο νωρίς αύριο», που λένε οι διευθυντές των Δημοτικών σχολείων στους γονείς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τρανή απόδειξη ότι η αντιμετώπιση της δήθεν σπατάλης συνεχίζεται.

Γι' αυτήν την καθημερινότητα, γι' αυτήν την κανονικότητα μιλάτε;

Αυτήν την κανονικότητα σας την χαρίζουμε. Ούτε ανταποκρίνεται σε λαϊκές ανάγκες ούτε ανταποκρίνεται και στον πλούτο που παράγει σήμερα ο εργαζόμενος, στις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η Παιδεία να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και σε υψηλό επίπεδο.

Υποβαθμίζεται παραπέρα η Ειδική Εκπαίδευση

Κυρίες και κύριοι,

Υπάρχει και ένας ιδιαίτερος τομέας στην Παιδεία που κυριολεκτικά είναι πολύ ευαίσθητος. Πρόκειται για το χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Εδώ δεν πρέπει καν να τολμάτε να μιλάτε!

Γιατί δυστυχώς ο πολύπαθος αυτός χώρος της Εκπαίδευσης ξεκίνησε ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ με τη δική του, διαχρονική «κανονικότητα».

Και φέτος ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ στις 12/9 καθώς λείπει το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Και φέτος ΔΕΝ άνοιξαν ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ και ακόμα οι γονείς της Παράλληλης Στήριξης περιμένουν πιστώσεις και τους ειδικούς δασκάλους να πάνε στα σχολεία.

Κυριολεκτικά, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής σας έρχεται να αποτελειώσει τα ερείπια που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γιατί είναι παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής η εγκύκλιός σας να κλείσει ένα από τα δύο Τμήματα Ενταξης σε συγχωνευμένα σχολεία, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη να ιδρυθούν παντού, σε όλα τα σχολεία. Την στιγμή που στις μεγάλες σχολικές μονάδες, που τα παιδιά ξεπερνούν τα 200, χρειάζεται και 2ο Τμήμα Ενταξης.

Γιατί είναι υποβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης να βάζετε ανειδίκευτους δασκάλους, με ένα μόνο επιμορφωτικό σεμινάριο, να ανταποκριθούν σε σύνθετες ανάγκες αυτής της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Και αυτό την ίδια στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικά καταρτισμένοι παιδαγωγοί που ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν, τους πετάτε, τους αφήνετε στην ανεργία.

Κοινές στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα και στην Παιδεία

Κυρίες και κύριοι,

Συνολικά, οι αλλαγές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οργανώσατε έναν διάλογο για την Παιδεία. Επιδιώξατε να αποσπάσετε τη συναίνεση του λαού. Και σ' αυτό άδικα σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν δεν θέλετε συναίνεση. Δεν την πετύχατε όμως.

Ο λαός - πολύ σωστά - κρατάει και κράτησε μικρό καλάθι.

Φυσικά, ο διάλογος και η όλη συζήτηση που έγινε και ακόμα γίνεται, έδωσε τη δυνατότητα για μια φορά ακόμη να φανούν οι κοινές στρατηγικές στοχεύσεις που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν, σας θυμίζουμε:

  • Για αυτονομία του σχολείου μίλησε το πόρισμα του διαλόγου που οργανώσατε. Αυτονομία του σχολείου ζήτησε και η ΝΔ.
  • Για αξιολόγηση του σχολείου, προφανώς στα μέτρα και τα σταθμά της αγοράς και όχι των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, έκανε λόγο το πόρισμά σας. Το ίδιο ακριβώς ζητά και η ΝΔ.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ.
  • Μήπως το εκπαιδευτικό κουπόνι, που κυριολεκτικά τινάζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία στον αέρα και όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, είναι αποκλειστικά, για παράδειγμα, πρόταση του ΣΕΒ ή μόνο της ΝΔ; Οχι φυσικά. Το υλοποιεί η κυβέρνησή σας με την Προσχολική Αγωγή σήμερα.
Η κυβέρνηση θέλει τη λαϊκή οικογένεια με μειωμένες μορφωτικές απαιτήσεις

Κυρίες και κύριοι,

Θέλετε να πείσετε το λαό ότι έχετε προχωρήσει σε μια κοσμογονία προοδευτικών αλλαγών στην Παιδεία.

Κάνετε λόγο για επιστροφή του Γυμνασίου στη μορφωτική διαδικασία και απεγκλωβισμό του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το βασικό πρόβλημα, όμως, του Γυμνασίου είναι οι εξετάσεις; Το περιεχόμενό του, κατά τη γνώμη μας, είναι το κύριο πρόβλημα. Και αυτό το περιεχόμενο, που το κρατάτε ανέπαφο, καθορίστηκε από το 2006 επί ΠΑΣΟΚ, το κράτησε η ΝΔ, το συνεχίζετε και εσείς. Μη ρίχνετε λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα για τη νεολαία που δεν έχει γνώσεις και άλλα τέτοια.

Πού το πάει λοιπόν η κυβέρνηση;

Απλά, κατά τη γνώμη μας, θέλει να δημιουργήσει στη λαϊκή οικογένεια μειωμένες μορφωτικές απαιτήσεις για τα παιδιά της, να οδηγήσει στη λογική «άντε να τελειώσουμε το Γυμνάσιο και μετά βλέπουμε».

Ομως, το μετά έχει να κάνει με τις περιβόητες αλλαγές στο Λύκειο. Εκεί «θα τρώει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι»!

Ενα Λύκειο - «εξεταστικό κέντρο». Αυτό θέλετε! Η πρότασή σας μοιάζει με εκείνον τον περιβόητο νόμο Αρσένη και γι' αυτό θα φάει τα μούτρα της από τους μαθητές, όπως και τότε.

Ενα Λύκειο - «εξεταστικό κέντρο». Σε αυτό το Λύκειο, λοιπόν, θα γενικευτεί ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του Γενικού Λυκείου, φέρνοντας έτσι το «όνειρο» της κυβέρνησης, και όλων των άλλων αστικών κομμάτων βεβαίως, για πιο μαζική στροφή στην πρόωρη κατάρτιση (στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ), πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η ελεύθερη πρόσβαση που διαφημίζετε είναι μια απάτη. Η επίκληση ότι δεν μπορεί μια στιγμή στις εξετάσεις να καθορίζει για πάντα το μέλλον του νέου είναι υποκριτική.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον πόνο και το άγχος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τότε θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας.

Και μια που μιλάμε για τα ΕΠΑΛ. Μιλάτε, υποκριτικά πάλι, για «ισότητα ευκαιριών» ανάμεσα σε μαθητές των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων στην πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Ηδη καταργούνται ειδικότητες, μετακομίζετε παιδιά από το ένα άκρο της Αττικής στο άλλο, σήμερα πάλι είχαμε κινητοποιήσεις το πρωί των παιδιών, των μαθητών των ΕΠΑΛ. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ τα θέλετε έρμαιο της αγοράς, από την πολύ μικρή ηλικία. Γι' αυτό και διατηρείτε την πρόβλεψη του νόμου της ΝΔ για καθορισμό ειδικοτήτων με βάση τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Γι' αυτό και εμείς επιμένουμε ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν και θεωρητική και τεχνική εκπαίδευση, να μπορεί το πτυχίο που παίρνουν να εξασφαλίζει δουλειά στο αντικείμενο, χωρίς καμία πιστοποίηση, όπως γίνεται τώρα.

Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Ερευνας

Κυρίες και κύριοι,

Αλλο πολύ σοβαρό ζήτημα: Λέτε και εσείς και η ΝΔ ότι δήθεν θέλετε να ανακόψετε τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Πώς υποτίθεται ότι θα το επιδιώξετε αυτό;

-- Με τα προγράμματα για τους πανεπιστημιακούς υποτρόφους, που ανακυκλώνουν τα κενά στο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων;

-- Με τα όποια νέα προγράμματα που θα λειτουργούν με εργαζόμενους με «μπλοκάκι», που δεν τους έφταναν όσα συνεπάγεται αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, αλλά επιβαρύνονται παραπάνω από τις προβλέψεις του νέου Ασφαλιστικού;

-- Που δεν δίνουν δικαίωμα ούτε σε άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας στις νέες γυναίκες ερευνήτριες;

-- Με τις μόλις 31 θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα στις λεγόμενες «ανθρωπιστικές» επιστήμες σε όλη την Ελλάδα, για όσους πήραν το διδακτορικό τους την τελευταία 7ετία;

-- Με τους χιλιάδες διδάκτορες σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις διατριβές τους γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν σε προγράμματα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της διατριβής τους και οι υπεύθυνοί τους συνειδητά τους καθυστερούν, για να τους βγάζουν τη δουλειά από την οποία οι ίδιοι εισπράττουν επιμίσθια και άλλα;

Ολα αυτά, λοιπόν, μόνο προσπάθειες ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι. Προσπάθειες ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της Ερευνας είναι.

Και μια που μιλάμε για αριστεία, ειπώθηκε εδώ, να φέρουμε και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Ερευνα, η επίτευξη των στόχων της «Αριστείας στη Διδασκαλία» συνδέεται βάσει αξιολογήσεων με τη δυνατότητα αύξησης διδάκτρων κατ' αντιστοιχία με τον πληθωρισμό. Τα ιδρύματα που θα πιάνουν τους στόχους θα μπορούν να αυξάνουν για τους φοιτητές τους τα δίδακτρα, ενώ για εκείνα τα ιδρύματα που αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους, θεσπίζεται ανώτερο όριο διδάκτρων 9.000 λίρες το χρόνο. Οπως, άλλωστε, ρητά ομολογείται από τις επίσημες ανακοινώσεις, «το νομοσχέδιο προβλέπεται να αποφέρει καθαρά οικονομικά οφέλη στους παρόχους ανώτατης εκπαίδευσης της τάξης του 1,1 δισ. λιρών το χρόνο».

Η κυβέρνηση προωθεί το «πανεπιστήμιο - ΑΕ»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτήν την πραγματικότητα δεν θέλει να την αλλάξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνολικά στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Αλλωστε, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ πλασάρει και η σημερινή κυβέρνηση. Κατευθύνσεις που λένε ότι πρέπει να υπάρχει «περιορισμένη μη κρατική χρηματοδότηση και επιμερισμός κόστους για συμπλήρωση κρατικών επιχορηγήσεων».

Κατευθύνσεις που κάνουν ευθέως λόγο για διαφοροποίηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών, με βάση την αποτίμησή τους, με το αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για κλείσιμο τμημάτων (ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ), αλλά και απαξίωση τμημάτων που θα αφήνονται στη μοίρα τους επειδή δε θα καλύπτουν τις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμφωνεί και προωθεί το «πανεπιστήμιο - ΑΕ», που προωθούσαν κατά γράμμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό, άλλωστε, του Πανεπιστημίου στον καπιταλισμό.

Είναι, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο το άκρως διαφοροποιημένο, που υπάρχει δίπλα στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και δίπλα στα κάθε είδους κολέγια, που το ίδιο παρέχει διάφορα επίπεδα πτυχίων, κύκλους σπουδών, διπλώματα και απόφοιτους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Είναι το Πανεπιστήμιο που έχει παραδώσει στους εργολάβους κάθε πτυχή φοιτητικής μέριμνας, που κλείνει τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, που «κουρεύει» τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων, για να μπορεί να δίνει φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα σε μεγάλες εταιρείες.

Είναι το Πανεπιστήμιο που έχει αποψιλωθεί κυριολεκτικά από προσωπικό, από υποδομές, από σύγχρονο εξοπλισμό και, αντ' αυτού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει να έχει ένα ελάχιστο δυναμικό που περιφέρει από θέση σε θέση και από Ιδρυμα σε Ιδρυμα, για να μπαλώνει στην κυριολεξία τρύπες στη διδασκαλία, στα εργαστήρια, στην Ερευνα.

Είναι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπου οι εστίες δεν επαρκούν ούτε για το 10% των αιτήσεων, σε κάποιες περιοχές μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου.

Οι λέσχες ιδιωτικοποιούνται και ρίχνουν την ποιότητα στο φαγητό, την ίδια στιγμή που ανεβάζουν τις δήθεν συμβολικές τιμές και απορρίπτουν φοιτητές και σπουδαστές.

Τα βιβλία και τα αναλώσιμα είναι πολλές φορές πανάκριβα, ενώ η συγκυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει και αυτό το ένα δωρεάν σύγγραμμα, χάριν δήθεν της δυνατότητας πρόσβασης σε περισσότερα βιβλία ανά μάθημα.

Καθηγητές δεν υπάρχουν για πολλά μαθήματα, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, και έτσι ολόκληρα μαθήματα, θεωρίες και εργαστήρια βγαίνουν χωρίς πολύ βασάνισμα από τα προγράμματα σπουδών, μιας και δεν υπάρχει και κανείς να τα διδάξει.

Εχουμε, με λίγα λόγια, αποστέωση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων από πλευράς επιστημονικής γνώσης, είτε σε κάποια τμήματα αφορά τη θεωρία (π.χ. Νοσηλευτική), είτε σε άλλα την εφαρμογή (π.χ. Γραφιστική).

Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα

Κυρίες και κύριοι,

Στην πρότασή μας εμείς ξεκινάμε από αυτό που πρώτα απ' όλα αρνούνται όλα τα άλλα κόμματα:

Οτι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Οτι πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους, να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δομές της Εκπαίδευσης και παροχής της σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων.

Ξεκινάμε από τη θέση ότι κυριολεκτικά κανένα παιδί δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι ανήμπορο μπροστά στη γνώση. Οτι κανένας νέος και νέα δεν μπορεί να αφήνεται στα αζήτητα της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, της απαξίωσης της ειδίκευσής του. Οτι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι και οι νέες να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Από αυτή τη θέση, παλεύουμε:

-- Ωστε όλα τα προνήπια και τα νήπια να βρίσκονται σε δομές Προσχολικής Αγωγής. Σε νηπιαγωγεία που θα έχουν όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Σε σύγχρονα κτίρια, τάξεις που δε θα στοιβάζονται 20 - 25 και 27 νήπια.

-- Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής. Γιατί εδώ απαιτείται «θετικά άνιση μεταχείριση», που πρέπει να αντιμετωπίσει το μόχθο που επιτείνεται από τις φυσικές αδυναμίες. «Θετικά άνιση μεταχείριση», βέβαια, σημαίνει ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Από αυτή τη σκοπιά, διαχωρίζουμε τη θέση μας στην προπαγάνδα της συμπερίληψης, χωρίς όλες εκείνες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που πραγματικά μπορούν σε μια πορεία να λειτουργήσουν θετικά στην ένταξη των παιδιών στα κανονικά σχολεία.

Γι' αυτό, επίσης, παλεύουμε για μόνιμο επιστημονικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές. Και είναι κρίσιμο το ζήτημα της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης από τη γέννηση του παιδιού.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να χωρίζει τα παιδιά και τα σχολεία σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

Ενα σχολείο που θα είναι ασφαλές και με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές του (εργαστήρια, χώρους άθλησης - γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρο, χώρους μουσικής κ.τ.λ.).

Ενα σχολείο που θα βοηθά όλα τα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.

Ενα πραγματικά ενιαίο, σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία, για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαίρετα τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του και στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

Και στο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει - και πολλοί ήδη θα το έχετε θέσει μέσα σας χωρίς να το λέτε - «καλά είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, να μιλάτε για σύγχρονες υποδομές, για δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, όταν δεν υπάρχει ευρώ για φωτοτυπικό χαρτί;», θα απαντήσουμε το εξής: Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, χώρους άθλησης, πολιτισμού, υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, είναι προνόμιο αυτών που τα έχουν. Κάντε μια βόλτα στα βόρεια προάστια και δείτε κάτι υπερσύγχρονα ιδιωτικά σχολεία, με γήπεδα, πισίνες, χώρους δημιουργίας, εργαστήρια κ.λπ. Κάτι σαν αυτά που τα περιέγραφε πριν ο κ. Μητσοτάκης.

Σκεφθείτε ότι όλα αυτά είναι ιδρώτας του εργαζόμενου, όμως, που καρπώνεται ο ιδιώτης καπιταλιστής και επενδύει στην Παιδεία για να βγάλει μόνο κέρδη.

Να, λοιπόν, ποια είναι η λύση. Να φύγουν όλοι αυτοί από τη μέση και έτσι να πάψει το κέρδος να είναι ο σκοπός της παραγωγής, της οικονομίας, άρα και της μορφωτικής διαδικασίας.

Οταν γίνει αυτό, τότε και σχολεία σύγχρονα θα φτιαχτούν και όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Επαγγελματική Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου μετά το ενιαίο σχολείο

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση στην αντίληψη του ΚΚΕ ξεκινά μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο, είτε ως Ανώτατη είτε μέσα από επαγγελματικές σχολές που θα είναι ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα (όχι σαν τα σημερινά αδιαβάθμητα ΙΕΚ - ΚΕΚ κ.λπ.).

Θα δίνουν πτυχίο με επαγγελματική επάρκεια (ειδίκευση για ολοκληρωμένη άσκηση, δηλαδή, του επαγγέλματος). Δεν θα χρειάζεται ο απόφοιτός τους να περάσει από καμιά άλλη πιστοποίηση, που αμφισβητεί κι απαξιώνει το πτυχίο και τις σπουδές του.

Προφανώς, για μας η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι επαγγελματική εκπαίδευση επιστημονικού επιπέδου. Από αυτή τη θέση μιλάμε για σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Γιατί, για να εκπληρώσει την κοινωνική της αποστολή η Ανώτατη Εκπαίδευση, πρέπει να διαθέτει στο σύνολό της το υψηλότερο δυνατό επιστημονικό επίπεδο. Χρειάζεται, δηλαδή, να είναι και Ενιαία, με ισότιμα ιδρύματα που δεν ανταγωνίζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και προνομιακές σχέσεις με τους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά συνεργάζονται για να κατανοήσουν, να αντιμετωπίσουν και να αξιοποιήσουν τους νόμους της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Στη βάση αυτή, οι προπτυχιακές σπουδές παρέχουν υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους τους φοιτητές, εξασφαλίζοντας πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα και διαμορφώνοντας βαθιά καλλιεργημένους επιστήμονες, ικανούς να σκέφτονται και να δρουν επιστημονικά σε όλα τα επίπεδα και όχι μονοδιάστατα στο αντικείμενό τους. Το δικαίωμα εξάσκησης του επαγγέλματος κατοχυρώνεται αυτόματα με την απόκτηση του πτυχίου.

Αντίστοιχα, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα έχουν σκοπό την προώθηση της παραγωγής νέας γνώσης και θα ολοκληρώνονται με την απονομή του διδακτορικού διπλώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά...

Και για να τελειώνω. Κύριε Τσίπρα, η Βουλή έκανε και άλλες Ολομέλειες μέσα στο Σεπτέμβρη, όπου μίλησαν κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, σχεδόν όλοι. Εσείς λείπατε. Εδώ μέσα είπαμε και για τις τηλεοπτικές άδειες και για τον περίφημο διαγωνισμό, είπαμε και για τα Θρησκευτικά και ποια είναι η θέση του καθενός και για το ξεπούλημα που κάνατε στο Ελληνικό είπαμε την προηγούμενη βδομάδα και για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα υπόλοιπα είπαμε μόλις χτες... Και βεβαίως τα άκουσε ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρησιμοποιείτε για αποπροσανατολισμό, για να ρίξετε στάχτη στα μάτια του λαού με διάφορες αριστερόστροφες κορόνες. Τελικά, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι όντως επιλεγήκατε, όπως επανειλημμένα έχει πει το ΚΚΕ, για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει το νήμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει το έγκλημα στο σχολείο(23/4/2019)
Με «ανοιχτά τα μάτια της ψυχής στη ζωή»(24/11/2015)
Σχολεία με δεσμά(7/12/1999)
Οι μαθητές παλεύουν για τα δικαιώματά τους(2/2/1999)
Αδιαλλαξία για τους "ιθαγενείς" - χάρισμα στην ελίτ(29/1/1999)
Συμπαράσταση στους αγώνες(11/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org