Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής |
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα, από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κ. Κενεβέζος, πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, η Β. Αναστασίου, γενική διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ευ. Χατζηγιάννη, διευθύντρια της υπηρεσίας διεθνών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κ. Γιώργαλης, σύμβουλος της πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα, και η Ι. Συγκρασίτη, λειτουργός της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής.
Μετά τη συνάντηση ο Θ. Παφίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, τον κ. Συλλούρη. Υπήρξε μία ανταλλαγή απόψεων, σύντομη, για την κατάσταση στη χώρα μας.
Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ και για την πορεία του Κυπριακού. Εμείς, όπως όλα τα χρόνια, έτσι και τώρα, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ και την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, για μία λύση - όπως την παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια - για μία Κύπρο, ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, με μία διεθνή προσωπικότητα, με μία κρατική οντότητα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, αποστρατικοποιημένη και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή και προς αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού.
Παράλληλα, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου δημιουργείται ένα γενικευμένο πολεμικό κλίμα, καθώς επίσης και την ανησυχία μας για την πορεία των συνομιλιών σε σχέση με το Κυπριακό».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης (Τρίτη - Τετάρτη) επίσκεψης του Δ. Συλλούρη στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, Ν. Βούτση. Κατά την επίσκεψή του, ο Δ. Συλλούρης συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και αρχηγούς κομμάτων.
Ο ίδιος τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών θεώρησε «ιδιαίτερα σημαντικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση τονίζει, όπως σημείωσε, πως «δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής» και ότι πήρε τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα, «παρότι είναι εγγυήτρια δύναμη, δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη». «Αρα, θεωρώ ότι αν στην κατάληξη της λύσης του Κυπριακού αυτό συμβεί, τότε πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μπροστά σε λύση», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.