Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, ολοκληρώνει σήμερα την πενθήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε στις 10 του μήνα στην Κίνα. Σε προχτεσινή τους συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε τις δύο χώρες να λύσουν τις εδαφικές τους διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) μέσα από διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τα κοινά συμφέροντα υπερτερούν των διαφορών τους.

Κίνα και Βιετνάμ μπορούν να χειριστούν τις διαφορές προωθώντας τη θαλάσσια συνεργασία, δίνοντας ώθηση στην κοινή εξερεύνηση των υδάτων στα ανοιχτά του κόλπου Μπεϊμπού (σ.σ. στη ΝΚΘ), να μετατρέψουν τις θαλάσσιες προκλήσεις σε ευκαιρίες για συνεργασία, υπογράμμισε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά». Τέλος, δεν παρέλειψε να καλέσει το Ανόι σε συνεργασία ειδικά για την αύξηση της βιομηχανικής (παραγωγικής) ικανότητας, την κατασκευή υποδομών και τις διασυνοριακές ζώνες οικονομικής συνεργασίας.

Από τη μεριά του, ο Φουκ τόνισε - σύμφωνα με κρατικά βιετναμέζικα ΜΜΕ - πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μια σημαντική φάση ανανέωσης και ανοιχτής διαδικασίας για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Η ώθηση στη μακρόχρονη φιλία και η ανάπτυξη των σχέσεών τους με σταθερό, υγιές και βιώσιμο τρόπο είναι κρίσιμο ζήτημα για την εθνική οικοδόμηση και ανάπτυξη και ευεργετικό για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής και του κόσμου γενικά, ανέφερε.

Οσον αφορά στις διαφορές στη ΝΚΘ ο Φουκ κάλεσε σε τήρηση των συμφωνιών και των κοινών αντιλήψεων των ηγεσιών των δύο χωρών, αλλά και - μεταξύ άλλων - σε ολοκλήρωση σύντομα ενός Κώδικα Συμπεριφοράς στην Ανατολική Θάλασσα (σ.σ. περιλαμβάνει τις διαφιλονικούμενες ζώνες). Τέλος, υπογράμμισε ότι το Βιετνάμ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα και καλωσορίζει όλους τους Κινέζους επενδυτές σε τομείς που αφορούν αντίστοιχες απαιτήσεις του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.

Σημειώνουμε ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά την τελευταία διετία, δεν είναι σπάνιες, αφού έχουν σημειωθεί ορισμένα «θερμά επεισόδια» στα χωρικά ύδατα που διεκδικούν και οι δύο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ