Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανυπολόγιστη καταστροφή από την πυρκαγιά στη Θάσο

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Σε ύφεση ήταν χτες η μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και στο πέρασμά της προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο νησί, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, λόγω των κεραυνών που έπεσαν στην περιοχή τα ξημερώματα, ξέσπασαν πυρκαγιές, σχεδόν ταυτόχρονα, σε δασικές ορεινές περιοχές στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τα Λιμενάρια. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και η πολιτική εγκατάλειψης της συντήρησης και προστασίας των δασών, των αντιπυρικών ζωνών, ενίσχυσαν το καταστροφικό έργο της φωτιάς, που έκαιγε σε πολλές εστίες σε τρία πεδία. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο, κυψέλες με μελίσσια. Εκκενώθηκαν χωριά, όπως το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι στον Πρίνο, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Κάηκαν 10 σπίτια σε Καζαβίτι και Θυμωνιά, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ενώ τραυματίστηκαν πέντε πυροσβέστες, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Οι φλόγες απείλησαν και τον οικισμό Θεολόγο. Πληροφορίες αναφέρουν καταστροφές και σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού. Από τη μεγάλη φωτιά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους αλλά και αναδασωμένες εκτάσεις. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες εθελοντών και εκατοντάδες κατοίκους, έδωσαν μάχη για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στις Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων, 200 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντές, 40 στρατιώτες, 11 οχήματα ΟΤΑ και 3 βαρέα μηχανήματα χωματουργικών εργασιών για τη διάνοιξη ζωνών.

Με απόφαση του Δήμου, το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων αναβλήθηκε έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί.

Το νησί επισκέφθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, μελισσοκόμους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν από τη φωτιά, ανακοίνωσε την καταβολή αποζημιώσεων από το υπουργείο Υποδομών στο 80% των ζημιών και το 20% με μακροχρόνιο δανεισμό, επίσης φορολογικές διευκολύνσεις για τους πληγέντες, στα πρότυπα της Λευκάδας και της Χίου. Είπε, ακόμη, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί, προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

ΚΚΕ: Εγκλημα σε βάρος του λαού του νησιού

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η πυρκαγιά στη Θάσο αποτελεί τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού του νησιού. Οπως αναφέρει, «η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι ο ηθικός αυτουργός για την τεράστια καταστροφή που γνώρισε το νησί, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.

Πολιτική που στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών δημοσίων δαπανών από κοινωνική πολιτική, αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικός ο αποδεκατισμός που υπάρχει τόσο στο πυροσβεστικό σώμα, ελάχιστοι άνδρες, ελάχιστα και πεπαλαιωμένα μηχανήματα, όσο και στη δασική υπηρεσία στο νησί. Παράλληλα, ανύπαρκτα είναι και τα έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, ελλείψεις σε κρουνούς, άνοιγμα δασικών και αγροτικών δρόμων, καθαρισμός των δασικών εκτάσεων.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του νησιού, η οποία δεν έχει σε πρώτη γραμμή έργα υποδομής, δεν διεκδικεί κονδύλια για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Υπηρετεί στην ουσία την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ εδώ και καιρό προειδοποιούσε, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες, για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας, καθώς και αντιπλημμυρικών έργων.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από το λαό της Θάσου, για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Από υποσχέσεις και λόγια συμπόνιας χορτάσαμε.

Η προστασία του δασικού πλούτου, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων του νησιού.

Να γίνουν υπόθεση κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, φτωχού αγρότη, ανέργου, συνταξιούχων, της νεολαίας».

Καλεί το λαό να απαιτήσει:

Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Αμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης.

Αμεση καταγραφή των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπιτιών και οικιακών συσκευών. Αποζημίωση στο 100% από το κράτος.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων κ.λπ.) για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ