Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η εικόνα ολόκληρη

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορούν με σιγουριά να πανηγυρίζουν για όσα άκουσαν από το στόμα των στελεχών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενημέρωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία 11,5 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), ο Γ. Σταθάκης είπε ότι η «μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού - 6,75 δισ. ευρώ - θα προέλθει από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, τα 3,5 δισ. αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα 600 εκατ. τον αναπτυξιακό νόμο και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από διάφορα προγράμματα». Βάλτε τώρα δίπλα σ' αυτά τα ποσά, που θα καταβροχθίσει το κεφάλαιο μέσα στον επόμενο χρόνο, τα 246 εκ. ευρώ που έκτακτα εξασφάλισε η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια, και έχετε όλη την εικόνα των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ...

Με ημερομηνία λήξης

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τα 246 εκ. που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τις τηλεοπτικές άδειες και τον τρόπο που θα τα αξιοποιήσει. Η απάντηση ήταν αρκούντως αποκαλυπτική: «Εμείς, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για έκτακτα έσοδα που δεν είχαν συνυπολογιστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα διανείμουμε σε έκτακτες παρεμβάσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα μόνιμο μέτρο αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα. Δηλαδή, δεν μπορούμε π.χ. να δώσουμε ένα επίδομα που θα είναι μόνιμο, γιατί πρέπει, όταν είναι μόνιμο το επίδομα, να βρούμε και τα αντίστοιχα χρήματα για την επόμενη χρονιά και τη μεθεπόμενη, αλλά έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες μπορούμε να κάνουμε. Και όλα όσα εξήγγειλα χθες έχουν το χαρακτήρα μιας έκτακτης δαπάνης, όπου βεβαίως έχουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη δυνατότητα και την επόμενη χρονιά, κάποια από αυτά να τα διατηρήσουμε». Πράγματι, τα μέτρα που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση με αυτά τα «έκτακτα» λεφτά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να «βουλώσουν» ορισμένες μόνο από τις τρύπες των οξυμένων λαϊκών αναγκών και αυτό μόνο προσωρινά, αφού θα έχουν ημερομηνία λήξης. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι και αυτά τα λεφτά θα πέσουν στη χοάνη της διαχείρισης της ακραίας φτώχεια, βλέποντας και τις δράσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (γεύματα στα σχολεία, προσωρινή επέκταση του αριθμού των παιδιών που θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.). «Μόνιμες» για την κυβέρνηση είναι μόνο οι περικοπές που κάνει σε μισθούς, δικαιώματα και κοινωνικά επιδόματα, για να μπορέσει η ανάπτυξη να αποκτήσει σταθερότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ...

Υποδείξεις

Αποκαλυπτικός ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, με τις δηλώσεις του χτες στον ρ/σ «Real» επιβεβαίωσε πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου απ' αυτά που το χωρίζουν, λέγοντας: «Για παράδειγμα, η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και τα χαμηλότερα, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είναι στόχοι που ενώνουν την κυβέρνηση Τσίπρα με τη ΝΔ και τον κ. Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ. Θα ήταν λάθος αν αυτή τη στιγμή εμείς αρχίζαμε να τους κατηγορούμε για τα λάθη ή τις υπερβολές του παρελθόντος. Ας προσπαθήσει ο καθένας εκεί που έχει δυνατότητα επιρροής, να "σπρώξει" αυτούς τους στόχους».

Με τα ίδια ακριβώς λόγια!

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ: «Για τα αυτονόητα πρέπει να δώσουμε μάχη σε αυτή τη χώρα. Να επενδύσουμε στην αγροτική παραγωγή. Οχι όμως μια λογική επένδυσης "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά". Οχι οι αγρότες μας να είναι στη λογική και στη νοοτροπία "πόσα θα μας δώσεις". "Τι θα παράξεις", να είναι το ερώτημα, "τι θα παράξεις για να πάρεις". Να επενδύσουμε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα». Τέτοια επιχειρήματα δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούνε οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα ίδια ψέματα και τις ίδιες συκοφαντίες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα μέτρα σε βάρος τους και αντίστροφα τα μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστών αγροτών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυβέρνηση λέει στους μικρομεσαίους αγρότες, που αποκλείονται πλέον από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, ότι τόσα χρόνια πληρώνονταν για να μην παράγουν, ότι κάθονταν και έπαιρναν τζάμπα λεφτά. Ενώ τώρα, ήρθε η ώρα να μπει τάξη και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα να στηριχθεί σε ποιοτικά προϊόντα. Κι όλα αυτά για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την εξόφθαλμη στήριξη που δίνει με την πολιτική της και την πολιτική της ΚΑΠ στους μεγαλοαγρότες και στους καπιταλιστές της μεταποίησης, που συγκεντρώνουν στα χέρια τους μεγαλύτερο κομμάτι της γης και της παραγωγής, σε βάρος των μικρών που εξαφανίζονται. Ας τα πάρουν υπόψη τους αυτά οι μικρομεσαίοι αγρότες μπροστά στον νέο γύρο των κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν...

Δημοσιογραφία να σου πετύχει...

Και ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ σήκωσε, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, κουρνιαχτό για αντικειμενική ενημέρωση, για τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ και άλλα τέτοια, μάλιστα ως βασικό στοιχείο των υπηρεσιών ενημέρωσης στον κόσμο, όπως προπαγάνδιζε. Δείτε τώρα πώς τα υπηρετεί όλ' αυτά. Στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων των 9, το Σάββατο, παρουσίασε ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη ΓΣΕΕ, συνέχισε λέγοντας ότι συμμετείχε και το ΠΑΜΕ, που συναντήθηκε με τη ΛΑΕ, βγάζοντας τον Π. Λαφαζάνη να κάνει δηλώσεις λες και εκπροσωπούσε και το ΠΑΜΕ. Πλάνο εικόνας από την τεράστια συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ δεν υπήρχε στο ρεπορτάζ τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν την εξαφάνισαν απλώς. Είναι άλλωστε παλιά η συγκεκριμένη τακτική, να προβάλλεις γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα με το να αφήνεις να εννοείται ή να γίνονται συνειρμοί, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η δημοσιογραφία τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1788 H Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες υπό τον Μακρυγιάννη νικούν στην Αθήνα τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή.

1873 Γεννιέται ο κορυφαίος Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

1908 Γεννιέται ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942, κ.ά.

1914 Με την ανακοπή της γερμανικής προέλασης στο Μάρνη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια μάχη χαρακωμάτων, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Δεν ήταν, ωστόσο, λίγα τα παραδείγματα συναδέλφωσης των στρατιωτών, που προοδευτικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι πολεμούσαν για ξένα ταξικά συμφέροντα.

1915 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Στέφανος Γρανίτσας.

1923 Στην Ισπανία εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς υπό τον στρατηγό Πρίμο Ντε Ριβέρα.

1941 Αντάρτες της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος» ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών στη Μακεδονία.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καβάλα.

1945 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης υποβάλλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πως παραβίαζε τη συμφωνία της Βάρκιζας.

1950 Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Σ. Βενιζέλο, η οποία παίρνει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1968 Η Αλβανία αποχωρεί και τυπικά πια από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Οι προστριβές μεταξύ του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και του ΚΚΣΕ είχαν αρχίσει ήδη από το 1958, με το πρώτο να προσεγγίζει σταδιακά το ΚΚ Κίνας.

1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία Ειρήνης, με την οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.

1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, αντίστοιχα, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον ήλιο της Βεργίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ