Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
56 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
«Ποτέ ξανά!», με συνείδηση και πάλη αντιιμπεριαλιστική

Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Η Χιροσίμα ακόμη φλεγόταν, οι πληγές της ακόμη αιμορραγούσαν. Η ανθρωπότητα έστεκε οργισμένη και συγκλονισμένη μπροστά στο μέγεθος του εγκλήματος. Η παγκόσμια κατακραυγή δε στέκεται ικανή να εμποδίσει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που δε διστάζει μέσα σε τρεις μέρες να πλήξει και το Ναγκασάκι. Ανύποπτο παραδίδεται στον πυρηνικό όλεθρο. Ακριβώς 56 χρόνια πριν, στις 9 Αυγούστου του 1945 (και όχι του 1944 όπως κατά λάθος γράψαμε στο χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας).

Εκατόμβες θυμάτων. Στους 140.000 νεκρούς της Χιροσίμα άλλοι 70.000 προστίθενται, χώρια οι τραυματίες και οι ακρωτηριασμένοι. Και δεν είναι όλοι. Τα χρόνια που ακολουθούν ο πυρηνικός εφιάλτης εξακολουθεί να στοιχειώνει την καθημερινότητα όσων επιβίωσαν, με τις τερατογενέσεις και τους θανάτους από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Εξι και εννέα Αυγούστου του 1945. Δύο ημερομηνίες που χαράχτηκαν στις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, που ταυτίστηκαν με την απόλυτη καταστροφή, με την πραγμάτωση των πιο μεγάλων φόβων της ανθρωπότητας. Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Δυο πόλεις που στα αποκαΐδια τους χαράχτηκε το πιο φρικτό και απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, σύμβολα έκτοτε, καταδεικνύουν τον εγκληματία στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα για να κατευθύνει εναντίον του την πάλη του.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά, τα απραγματοποίητα όνειρα των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζητούν εκδίκηση. Το μαζικότερο έγκλημα του ιμπεριαλισμού παραμένει ατιμώρητο. Κι ο δολοφόνος συνεχίζει τα εγκλήματά του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό του με πιο δυνατά, πιο καταστροφικά όπλα. Γι' αυτό η σημερινή επέτειος υπογραμμίζει την ανάγκη η μνήμη και η οργή να μετουσιωθούν σε πλατιά συστράτευση και ανάπτυξη της πάλης ως τη συντριβή του ιμπεριαλισμού. Τότε και μόνο τότε οι νεκροί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι θα ησυχάσουν, τότε και μόνο τότε οι λαοί του κόσμου θα πάψουν να αγωνιούν για τον κίνδυνο ενός νέου πυρηνικού ολέθρου, που γιγαντώνεται απειλητικά στις μέρες μας.

Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Τη δέσμευση για συνέχιση αυτού του αγώνα καλεί, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, τον αθηναϊκό λαό να ανανεώσει, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα που συνδιοργανώνουν.

Θυμούνται και καταδικάζουν

Πενήντα έξι χρόνια από τα «εγκαίνια» της εποχής της πυρηνικής τρομοκρατίας, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με μοχλό το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να τρομοκρατεί και να δολοφονεί τους λαούς, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Παλλεσβιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

«Σήμερα -τονίζει- η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στην απειλή της επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων. Στην προσπάθειά τους αυτή οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δε δίστασαν να κάνουν χρήση απαγορευμένων όπλων ρίχνοντας βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στα Βαλκάνια σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Οι σκηνές φρίκης της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και αργότερα του Βιετνάμ αναβίωσαν στον Περσικό και τη Γιουγκοσλαβία».

Η Επιτροπή καταγγέλλει έντονα το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που το υλοποιούν κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών και παρά την παγκόσμια κατακραυγή, στοχεύοντας στην εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους μέσω της πυρηνικής υπεροχής τους.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Ιράκ, η συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, η διχοτομική λύση που προωθείται στην Κύπρο και η εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τη Γιουγκοσλαβία που εξακολουθεί να διατηρεί τη φωτιά του πολέμου που έφτασε στη γειτονική ΠΓΔΜ, δείχνει ότι δίκαιες λύσεις προς όφελος των λαών δεν μπορούν να βρεθούν στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά μόνο σε σύγκρουση μ' αυτή», υπογραμμίζει η Επιτροπή και καταλήγει: «Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι λαοί αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης, η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα του ολοκαυτώματος είναι η συστράτευση στο φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα».

Την ύπαρξη 30.000 πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τις περισσότερες να ανήκουν στις ΗΠΑ, υπενθυμίζει με αφορμή τη μαύρη επέτειο η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, τονίζοντας πως 300 ατομικές βόμβες βρίσκονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στη βάση του Αραξου, γεγονός για το οποίο φέρει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, όπως και για την ύπαρξη των ΝΑΤΟικών βάσεων που υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει το πρόγραμμα της Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο του ΝΑΤΟ για το οποίο υπογραμμίζει πως οι λαοί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι είναι ένας εγκληματικός οργανισμός στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Καλεί τέλος με τη σειρά της σε αγώνα μέσα από τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος με αιτήματα όπως: να σταματήσουν οι τοπικοί πόλεμοι, να καταστραφούν τα πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, να σταματήσει το πρόγραμμα του «Πολέμου των άστρων», να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα, να επιστρέψουν οι Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας, να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ