Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Απόσταση αλλά και απόπειρες γεφύρωσής της

Καλά κρατούν οι διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», καθώς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παρά τις διαφορές που ήρθαν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να προσπαθούν για νέα συνάντηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εξήγησε χτες μιλώντας στο ρ/σ «Real» ότι βασική διαφορά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς, αντιθέτως, δεν βλέπουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν διαλύσει τη χώρα», ούτε θα συμμετέχουμε σε «οικουμενική σούπα».

Σχετικά με το εγχείρημα του νέου φορέα, ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε να γίνει συνέντευξη Τύπου Θεοδωράκη - Γεννηματά στις 20 του μήνα και να ξεκινήσουμε έτσι τις διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέει "εμείς είμαστε οι μεγάλοι, δημοσκοπικά, ελάτε υπό τη σκέπη μας". Εμείς, και μαζί όλοι οι σύμμαχοί μας, λέμε να κάνουμε κάτι από την αρχή. Δεν θα πάμε σε ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει, και όλοι ξέρουμε τα καλά και τα κακά του».

Επέμεινε για διάλογο με όλους αυτούς που υποστηρίζουν τις μεγάλες αλλαγές, από τη Δράση μέχρι τη ΔΗΜΑΡ, «όσους δηλαδή πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να έχει μια 3η λύση», όπως είπε. Ετσι, ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού, Π. Αβραμίδης, διαβίβασε χτες στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκη, πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ πριν από το τέλος Σεπτέμβρη.

Ούτε σε ΝΔ ούτε σε ΣΥΡΙΖΑ, και με τους δύο μαζί

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας».

Για τις τελευταίες εξελίξεις τα φόρτωσε στο Ποτάμι, λέγοντας ότι «δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειάς μας» και πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να συντηρεί «μια αρρωστημένη κατάσταση, που μπορεί να αποβεί γάγγραινα για την παράταξή μας και τελικά να αποδειχθεί δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ». Είπε ότι η ηγεσία του Ποταμιού «ανατρέπει τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, διαμήνυσε στην αστική τάξη: «Με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάθε προοπτική εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια χάνεται» και πως για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό», καθώς «η συντηρητική παλινόρθωση που ονειρεύεται η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα στον τόπο».

Λίγο μετά, βεβαίως, απαρίθμησε μια σειρά προτάσεις για έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, όπως αναπτυξιακό σοκ, επενδύσεις, συνεργασία κράτους - ιδιωτών - κοινωνίας για την εθνική κοινωνική συμφωνία, δηλαδή την υποταγή του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

Αργότερα χτες βράδυ, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την «Κεντροαριστερά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ