Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συμφωνία «επί της αρχής» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Η επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Γιούρογκρουπ
Την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της πρώτης «αξιολόγησης» έως το τέλος Σεπτέμβρη επιβεβαιώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα επιτελεία της Ευρωζώνης, ενόψει και του επόμενου κύκλου κλιμάκωσης. Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζει σήμερα στην Μπρατισλάβα το Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν στο σημερινό Γιούρογκρουπ από τον Ελληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ενέργεια, η νέα «ανεξάρτητη αρχή» για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς και το ζήτημα των διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Ο δε υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε («Real FM») ότι τα 15 προαπαιτούμενα«είναι διαχειρίσιμα, δεν έχουν νομοθετικές πλευρές, παρά μόνο η επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού». «Και τα 15 προαπαιτούμενα νομίζω ότι θα έχουν τελειώσει έως τέλος Σεπτέμβρη και θα γίνει κανονικά η πληρωμή της υποδόσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση», αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπουργείου του, σημείωσε πως «τα υπόλοιπα είναι 40 προαπαιτούμενα, τα οποία καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Κτηματολόγιο μέχρι τα logistics και εκκρεμούσα νομοθεσία για τα "κόκκινα" δάνεια και την Ενέργεια».

Ορισμένα από αυτά, πρόσθεσε, είναι «δύσκολα αρκετά (...) αλλά πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Οκτώβρη».

Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή, εστίασε στα μέτρα ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου»: «Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με κανονιστικές και συμπληρωματικές διατάξεις και από τα οκτώ επενδυτικά προγράμματα θα βγουν στη διαβούλευση τα τέσσερα», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις εκκαθαρίσεις παλαιών αιτήσεων και τόνισε ότι στόχος είναι να «κλείνουν» 100 επιχειρηματικές επενδύσεις το μήνα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οριακή μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ κατέγραψαν στο τέλος Ιούλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και διαμορφώθηκαν σε 6,8 δισ. ευρώ από 7,24 δισ. τον Ιούνη.

Να σημειωθεί ότι από την εκταμίευση της προηγούμενης υποδόσης από την πλευρά της Ευρωζώνης (συνολικού ύψους 7,5 δισ.) ποσά ύψους 1,8 δισ. προορίζονται για την αποπληρωμή ιδιωτών, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης».

Τον Ιούλη αυξήθηκαν τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ, των υπουργείων και της Τοπικής Διοίκησης, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μείωση καταγράφηκε στις οφειλές προς τα νομικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ