Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1882 Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του, Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

1926 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους αξιωματικούς Ν. Ζέρβα και Β. Ντερτιλή, το οποίο αποτυγχάνει.

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής το συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Βασικός του στόχος ήταν το χτύπημα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C κ.ά.

1942 Η ανταρτοομάδα του Αρη Βελουχιώτη χτυπά στη Ρυκά της Γκιόνας ιταλικό απόσπασμα και το αιχμαλωτίζει.

1943 Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας, ξεσπούν στο Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Ολος σχεδόν ο οπλισμός και τα εφόδια της ιταλικής φρουράς στάλθηκαν στους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι κατοχικές αρχές, που καταλύθηκαν επί 3 μέρες, αποκαταστάθηκαν έπειτα από ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση των Γερμανών.

1944 Λαϊκή εξέγερση στη Σόφια ανατρέπει τη φασιστική κυβέρνηση. Την εξουσία αναλαμβάνει το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κηρύσσει άμεσα τον πόλεμο στη Γερμανία.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

1945 Τρεις μέρες αφού συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο, διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της. Ως αποτέλεσμα, η Προσωρινή Κυβέρνηση καταλύθηκε το Φλεβάρη του 1946.

1950 Από το Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάστηκαν σε θάνατο οι συνδικαλιστές Ν. Βοργίας, Ε. Μπαϊράμογλου, Ν. Μπαϊράμογλου, Γ. Δαλέζιος, Ν. Μπαζίγου, Β. Καλαϊτζής, Γ. Καβουλάκου και Α. Βενεδίκογλου (Δίκη 118 συνδικαλιστών).

1951 Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 10,57% των ψήφων.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1959 Πραγματοποιείται στο Βαρώσι το 9ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ (παράνομο).

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943-1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949-1976).

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ