Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες

Eurokinissi

Την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στον εγκλωβισμό στη χώρα μας χιλιάδων ανθρώπων, ζήτησε - για άλλη μια φορά - ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Συγκεκριμένα, σε χτεσινή του συνέντευξη ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να υλοποιήσει τη μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες (σ.σ. το τελευταίο γίνεται με το σταγονόμετρο), να στείλει το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει δεσμευτεί να δώσει, αλλά και να συγκροτήσει ευρωπαϊκό μηχανισμό επαναπατρισμού για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Ειδικότερα, τα σημεία στα οποία αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση, είναι: Η υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί τη μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 άτομα και, ενώ είναι έτοιμα ακόμη 7.000, η διαδικασία δεν προχωράει. Η ενίσχυση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για 400 άτομα, αλλά έχει στείλει μόλις 29, αφού οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εξετάζονται ατομικά 10.000 αιτήσεις ασύλου και άλλες τόσες προσφυγές, αυτό παίρνει χρόνο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό, σημείωσε ο αν. υπουργός. Πρόσθεσε πως χρειάζεται και η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστών που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους.

Στο μεταξύ, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία που θα κλείσουν μόλις δημιουργηθούν νέες δομές και αναβαθμιστούν υπάρχουσες σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, θα κλείσουν οι δομές: Καραμανλή στη Σίνδο, αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι, Φράκαπορ κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, Φέσσα στο Δήμο Ωραιοκάστρου, Σινατέξ στο Δήμο Λαγκαδά και η δομή στο Βαγιοχώρι που υπολειτουργεί, ενώ το κέντρο που λειτουργεί στο χώρο της Αλεξίλ στο Δερβένι θα παραμείνει μέχρι το Πάσχα. Στο Κιλκίς θα κλείσουν οι δομές στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο. Αναμένεται να αναβαθμιστούν η δομή στα Διαβατά, ο χώρος της Σόφτεξ, ο χώρος που βρίσκεται στο Δήμο Παύλου Μελά και η δομή στα Βασιλικά. Παράλληλα, ξεκίνησαν εργασίες στο Χωρύγι Κιλκίς, θα αναβαθμιστούν οι χώροι στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια Ημαθίας, στα Γιαννιτσά Πέλλας, στο Κτήμα Ηρακλή Πιερίας και την Πέτρα Ολύμπου. Στις Σέρρες ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην ΚΕΓΕ, ενώ στη Δράμα προετοιμάζεται ένα διώροφο κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επαναπροωθήσεις και κόντρες

Το ζήτημα του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς και των επαναπροωθήσεων, έχει πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων συμφερόντων μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Ειδικά για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τ. Ντε Μεζιέρ περί επιστροφής από τη Γερμανία στην Ελλάδα χιλιάδων αλλοδαπών, ως πρώτης χώρας εισόδου, κατά το Δουβλίνο ΙΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν καταπέσει, όχι νομικά, αλλά από την ίδια τη ζωή. Τόνισε ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν επιστροφές προς την Ελλάδα, μία χώρα με 60.000 πρόσφυγες που έχει καλύψει όλα τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011. Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα «δεν παραβιάζει» τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τ. Πλάτε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων είναι η τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτς στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι έως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, την «επιθυμία» της γερμανικής κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν «συμμερίζεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Ο Τ. Πλάτε άφησε ανοιχτό το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχτηκε την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη - μέλη. Τέλος, ο Τ. Πλάτε δεν θέλησε να σχολιάσει τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η ΕΕ δεν στέλνει, όπως έχει συμφωνηθεί, τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα σχετικά αιτήματα», αρκέστηκε να δηλώσει ο Τ. Πλάτε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ