Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Φιλοκτήτης» του Ρίτσου στο Βρυσάκι

_3200

Η Σίσσυ Παπαθανασίου σκηνοθετεί τον Ενκε Φεζολλάρι και μας παρουσιάζουν τον «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης (Bρυσακίου 17, Πλάκα), από τις 5 Σεπτέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.30, για 8 μόνο παραστάσεις. Στην παράσταση τραγουδάει η ηθοποιός Βέφη Ρέδη ένα μοιρολόι από τα βάθη των Βαλκανίων.

Καλοκαιριάτικο απόγευμα, σε μια ερημική ακρογιαλιά νησιού - ίσως της Λήμνου.

Δέκατος χρόνος του Τρωικού Πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και τα όπλα του Ηρακλή που αυτός έχει, η Τροία δεν κατακτιέται. Τον Φιλοκτήτη, στο έρημο νησί που τον έχουν εγκαταλείψει οι σύντροφοί του καθ' οδόν προς την Τροία, τον επισκέπτεται ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, παρέα με τον Οδυσσέα. Προσπαθεί να του αποσπάσει τα όπλα. Να πείσει τον ήρωα να επιστρέψει στη μάχη.

Ο Νεοπτόλεμος μιλάει προς τον Φιλοκτήτη με μια εξομολογητική διάθεση, ο Φιλοκτήτης ακούει βουβός τον Νεοπτόλεμο σε μια επώδυνη αναδρομή του στο παρελθόν. Συγκεκριμένα στην παιδική του ηλικία με τις εικόνες του πατέρα και της μητέρας, προσώπων που κυριαρχούν στο ψυχικό σύμπαν του παιδιού. Ο Νεοπτόλεμος νεαρό παιδί και ο Φιλοκτήτης ώριμος και γεμάτος κατανόηση άνδρας.

Στο δραματικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου ο Φιλοκτήτης δεν μιλά. Μιλά μόνον ο νεαρός Νεοπτόλεμος. Και μιλά για την προδοσία, την εγκατάλειψη, την εκμετάλλευση, την ευθύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φιλοκτήτης» με το «Θεσσαλικό Θέατρο»(1/9/2004)
ΑΤΙΤΛΟ(30/7/2004)
«Φιλοκτήτης» στην Επίδαυρο(27/7/2004)
«Ταξίδι» στο χρόνο και στις αιώνιες αξίες(4/7/2004)
Παραστάσεις από την περιφέρεια(2/10/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org