Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φιλοκτήτης» στην Επίδαυρο

Ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του Φιλοκτήτη
Ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του Φιλοκτήτη
Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο στην Επίδαυρο, 30-31 Ιούλη. Εργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια, πραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Ελληνες.

Στο «Φιλοκτήτη», όπως και σε άλλες τραγωδίες του ο Σοφοκλής δεν έχει εγκαταλείψει την «εκμετάλλευση» των απόηχων του Τρωικού Πολέμου. Οι αρρώστιες και ο φυσικός πόνος είναι η αφορμή για να προχωρήσει ο τραγικός σε μια βαθύτερη στιβάδα νοημάτων: οι ηθικοί δισταγμοί, το δίκαιο και το άδικο, η θεία δίκη, η καταπάτηση δικαιωμάτων χάριν «μεγάλων σκοπών», ακόμα και ο κοινωνικός στιγματισμός της οποιασδήποτε «ανικανότητας» είναι μερικά από αυτά. Το άτομο στις τραγωδίες του Σοφοκλή έρχεται σε αναπόφευκτη, τραγική σύγκρουση με την τάση που εκπροσωπούν οι θεοί. Πάντα, όμως, ο ανθρώπινος παράγοντας βρίσκεται πιο πάνω από τις καθόλου αυθαίρετες και τυχαίες αλλά αντίθετα σκόπιμες και μελετημένες βουλές των θεών. «Ο πόλεμος χορταίνει με καλούς. Οι άθλιοι τον βαρυστομαχιάζουν» αναφέρει ο Νεοπτόλεμος εκφράζοντας την αντιπολεμική του διάθεση. Και ο πόλεμος είναι τελικά έργο των ανθρώπων, όχι των θεών, όπως παρά την ευσέβειά του παραδέχεται ο μεγάλος τραγικός. Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι η υπηρέτηση του σωστού. «Οταν έχω το δίκιο με το μέρος μου, καθόλου δε σε φοβάμαι», λέει ο Νεοπτόλεμος. Το ερώτημα που τελικά μένει να απαντηθεί - και που σε μεγάλο βαθμό ο Σοφοκλής απαντά - είναι το τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε σωστό και, εν συνεπεία, αν ο άνθρωπος είναι τελικά διατεθειμένος να το υπερασπιστεί.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Αγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Το ρόλο του Φιλοκτήτη ερμηνεύει ο Νικήτας Τσακίρογλου, του Νεοπτόλεμου ο Νίκος Ψαρράς, του Οδυσσέα ο Γιώργος Κέντρος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ