Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκορπάνε αυταπάτες

Με σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες» καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία, που υπήρξε θερμός κλακαδόρος της σημερινής κυβέρνησης όταν από τα μπαλκόνια της Διεθνούς Εκθεσης έταζε τα προηγούμενα χρόνια αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τώρα υποδεικνύει στο λαό να μην έχει αυταπάτες και να διαδηλώσει στη ΔΕΘ. Αφήνουμε κατά μέρος το διάτρητο πλαίσιο που προβάλλει η ΓΣΕΕ και το οποίο σκόπιμα είναι γεμάτο από γενικολογίες, ευχολόγια και ανέξοδες διακηρύξεις που χωράνε τους πάντες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα αιτήματα είναι ο «σεβασμός στα συνδικάτα μας, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος». Δηλαδή, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του «κοινωνικού εταιρισμού», όπως θέλουν τα συνδικάτα η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η συνδικαλιστική πλειοψηφία. Ας επιστρέψουμε όμως στις ...αυταπάτες με τις οποίες η ΓΣΕΕ καλεί το λαό να ξεμπερδεύει. Αλήθεια, η «κοινή δήλωση» που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες με τους εργοδότες, ενώπιον της κυβέρνησης, για τα Εργασιακά, τι άλλο είναι πέρα από δηλητήριο στις εργατικές συνειδήσεις για να εμπεδώσουν ότι οι εργοδότες και τα κόμματά τους είναι σύμμαχοι της εργατικής τάξης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της; Αυτή είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη που καλλιεργεί συνειδητά η ΓΣΕΕ και ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν με συνεννόηση και όχι βέβαια με ταξική σύγκρουση. Κι αυτή την ευθύνη πρέπει να την αποδώσουν ολάκερη οι εργαζόμενοι στη ΓΣΕΕ, αφήνοντάς την να διαδηλώνει μόνη της στη Θεσσαλονίκη, πυκνώνοντας τις γραμμές της κινητοποίησης που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και οι άλλοι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας.

«Στρατηγική» αφαίμαξη του λαού

Για «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που εάν δεν διακανονιστούν οι οφειλές τους θα τους κοπεί το νερό, έκανε λόγο χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Ξέρετε ποιους εννοεί; Μην πάει το μυαλό σας ότι με τη λέξη «στρατηγικοί» εννοεί κανένα μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Εννοεί λαϊκά νοικοκυριά που μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν ή να μην πληρώνουν την ΕΥΔΑΠ για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, τα έχει καταδικάσει σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτούς εννοεί, λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος, επιβεβαιώνοντας ότι το νερό, που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό, είναι απλά άλλο ένα εμπόρευμα, που πλέον θα κοστίζει πολύ - μα πάρα πολύ - ακριβά. Οπως ακριβώς γίνεται και με τη ΔΕΗ, που ήδη έχει ξεκινήσει να κόβει το ρεύμα και να απειλεί εργατικές οικογένειες με κόψιμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση, οι εταίροι της, οι φίλοι της οι επιχειρηματίες, η ΔΕΗ ΑΕ, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, έχουν διαμορφώσει για το λαό. Και αυτή η πραγματικότητα που τσακίζει τους εργαζόμενους πρέπει να ανατραπεί.

Σε ξένο αχυρώνα

«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Αυτή τη λαϊκή παροιμία θυμίζει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μία από τις τηλεοπτικές άδειες. Η μεν κυβέρνηση εμφανίζεται με τη ρομφαία του πολέμιου της διαπλοκής, που θέλει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, για να προστατέψει τάχα τους εργαζόμενους και το λαό. Κοροϊδεύει ασύστολα, επειδή στην κόντρα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εκφράζεται πρώτα και κύρια η αντιπαράθεση για την αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας, ενώ τα κανάλια και οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, και έτσι θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή και η «ενημέρωση» σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των επιχειρηματικών.

Αλλά και αυτοί οι όμιλοι παίζουν αισχρά το παιχνίδι της προπαγάνδας σε βάρος του λαού, εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές τάχα της πολυφωνίας, της δημοκρατίας και των συμφερόντων των εργαζομένων που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους. Γελάνε πραγματικά και οι πέτρες με όλα αυτά! Οταν τα κανάλια τους είναι συνεπείς προπαγανδιστές της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δουλεύουν ήδη σε συνθήκες γαλέρας, πλήρωναν και θα πληρώνουν τις όποιες ανακατατάξεις στην επιχειρηματική πίτα.

Δυσκολίες...

Εγραφε η «Αυγή» 28/8/2016 ότι «οποιαδήποτε εμπλοκή (σ.σ. στην αξιολόγηση) θα (...) επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα στην πιο καίρια στιγμή, τώρα που, σύμφωνα με όλους τους οικονομικούς παρατηρητές, η οικονομία αποκτά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο». Είναι καιρός τώρα που η κυβέρνηση κάνει τεράστιες προσπάθειες να πείσει ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, αλλά η πραγματικότητα, πεισματάρικη, τη διαψεύδει. Εδωσε, λοιπόν, η ΕΛΣΤΑΤ τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του β' τριμήνου 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε στις 12 Αυγούστου, το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο 2016 παρουσίαζε αύξηση 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και μείωση 0,7% σε σχέση με το ΑΕΠ του β' τριμήνου 2015. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 και μείωση 0,9% σε σχέση με το ΑΕΠ του β' τριμήνου 2015. Δηλαδή, υπάρχει μεγαλύτερη πτώση. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πορεία του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2016, σε -1% σε ετήσια βάση, από -0,8% στην πρώτη εκτίμηση. Ολα δείχνουν ότι η προσπάθεια καπιταλιστικής ανάκαμψης συναντά μεγάλες δυσκολίες και είναι σίγουρο ότι θα ζητηθούν νέες θυσίες απ' το λαό, τόσο για την επίτευξή της όσο και για τη διατήρησή της εφόσον αυτή έρθει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1847 Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847).

1870 Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι.

1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν Συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στην Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1929 Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε δίκη για αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου Αβραάμ. Καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Ο Αλεξέι Σταχάνοφ καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του - που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά - 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Ηταν προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ, αποτέλεσμα της εφαρμογής νέας τεχνικής στην παραγωγή και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας. Τιμήθηκε ως «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην Ιστορία ως κίνημα των λαϊκών μαζών, που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού προκειμένου να τραβήξουν την εξέλιξη της κοινωνίας προς τα μπρος, προς τον κομμουνισμό.

1942 Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επέβαλαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι ναζί κάνουν μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος-Μπολσεβίκοι (1941-1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947-1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας ο Στέφανος Γκιουζέλης, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει τη διάλυση και ανασυγκρότηση πολλών Κομματικών Οργανώσεων στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

1957 Η Μαλαισία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Ερενμπουργκ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org