Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Σύσκεψη για τους συναδέλφους με μερική απασχόληση

Η ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, από την απληρωσιά και την ανεργία, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Πάνω από 70 εργαζόμενοι απασχολούνταν με ελαστικές μορφές στο ξενοδοχείο, το οποίο με απόφαση της εργοδοσίας έχει προχωρήσει σε παύση εργασιών από τα τέλη Μάη.

Οι περισσότεροι από αυτούς δούλευαν με Συμβάσεις αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. Με βάση τις Συμβάσεις αυτές, η εργοδοσία είχε την υποχρέωση να τους απασχολεί τουλάχιστον 24 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή τρεις μέρες στην περίπτωση οχτάωρης εργασίας. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η υποχρέωση αυτή δεν τηρούνταν.

«Υπήρχε βδομάδα που είχα επτά ρεπό», «Το χειμώνα που δεν είχε δουλειά δουλεύαμε λιγότερο», ανέφεραν εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη. Η εργοδοσία, παραβιάζοντας τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, τους αντιμετώπιζε ως «έξτρα» προσωπικό, δηλαδή ως εργαζόμενους της μιας μέρας. Τους καλούσε για δουλειά όποτε τους χρειαζόταν, αφήνοντάς τους χωρίς μεροκάματο όταν δεν της ήταν απαραίτητοι.

Το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο διεκδικούν να χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ και στους εργαζόμενους αυτούς, που βρίσκονται στην ανεργία χωρίς να δικαιούνται την παραμικρή αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όσοι δουλεύουν στο ξενοδοχείο για χρόνια δεν δικαιούνται αποζημίωση από την εταιρεία, αφού η εργοδοσία φρόντιζε να διακόπτει και να ξαναρχίζει τις Συμβάσεις, έτσι ώστε να μη συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν στην περίπτωση απόλυσης.

Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ