Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταγγέλλουν την εκλογολογία που οι ίδιοι συντηρούν

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στο μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τον κοινό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Κάθε άλλο παρά ...άβολα αισθάνεται η κυβέρνηση με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, που συντηρεί μαζί με τη ΝΔ

Eurokinissi

Κάθε άλλο παρά ...άβολα αισθάνεται η κυβέρνηση με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, που συντηρεί μαζί με τη ΝΔ
Με ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος συντηρεί την εκλογολογία, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κρατάνε στον «αφρό» της επικαιρότητας τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποπροσανατολίζοντας το λαό την ώρα που παλιά μέτρα βαραίνουν όλο και περισσότερο και νέα εξυφαίνονται μπροστά και στη δεύτερη «αξιολόγηση» το φθινόπωρο.

Το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής κατέγραψε και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», γράφοντας πως «σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε στο «Real.gr» ότι η εκλογολογία «συντηρείται από τη Νέα Δημοκρατία και μερίδα των ΜΜΕ» και «έχει καταντήσει γραφική» . Εσπευσε, μάλιστα, να δει πίσω απ' τα σχετικά σενάρια προσπάθεια συγκάλυψης του ...«θεάρεστου» έργου της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «όταν στελεχώνονται νοσοκομεία, βλέπουν εκλογές. Οταν παίρνονται νέες πρωτοβουλίες στην κοινωνική πολιτική, ξαναβλέπουν εκλογές (...)».

«Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας απρόσκοπτα και την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες, έως το 2019», κατέληξε στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είχε προηγηθεί συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου και πάλι είχε ισχυριστεί ότι πίσω απ' την εκλογολογία βρίσκεται το πάθος της ΝΔ για την εξουσία.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό και την κατηγόρησε για προσπάθεια αλλαγής της δυσβάστακτης για το λαό ατζέντας, προσπερνώντας ότι αυτή φέρει και την υπογραφή της ΝΔ.

«Δημοσίευμα ξένου περιοδικού που κάνει αναφορά σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ήταν αρκετό να προκαλέσει κυβερνητικό πανικό και ταυτόχρονα να αναδείξει το πολιτικό θράσος της κυβέρνησης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Με ύβρεις όμως δεν ξορκίζονται οι εξελίξεις (...) Η μόνη συνέπεια της κυβέρνησης είναι η ασυνέπειά της. Γι' αυτό καμία προπαγάνδα, κανένας εντυπωσιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει τη ραγδαία κατάρρευση της απήχησής της στην κοινωνία».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας απ' την Αρτα, όπου βρισκόταν χτες: «Τ' ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά - σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Οποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος».

Πίσω απ' τον «κουρνιαχτό»...

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού τη συζήτηση δεν είναι άσχετη με την αγωνία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εν αναμονή ενός «καυτού» φθινοπώρου, στο πλαίσιο του οποίου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και αυτό για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Αυτά τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι αυτή η επιλογή θα καταστεί σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση εφόσον προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ανάγκη για νέες περικοπές με ενεργοποίηση του «κόφτη», λήψη πρόσθετων μέτρων.

Παραδέχονται ότι σ' αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η ανάληψη της διακυβέρνησης απ' τη ΝΔ προκειμένου να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόστος επιπλέον μέτρων, αλλά και για να επανέλθει στο προσκήνιο στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που θα οδηγήσει, όπως αναφέρουν, σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι ενώ όλα τα σενάρια έχουν εξεταστεί, προς ώρας το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, δίχως εξαγγελίες για παροχές, αλλά με τις γνωστές ανέξοδες υποσχετικές περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «μερίσματος στην ανάπτυξη», με επίκεντρο ακριβώς την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τις «αναδεύσεις» σε επίπεδο ΕΕ για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και διευθετήσεις χρεών, ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Πριν τη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις 25 Αυγούστου στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, ενώ για τις 9 Σεπτέμβρη προετοιμάζεται η συνάντηση στην Αθήνα των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ακολουθούν η Σύνοδος της ΕΕ και η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Οι «διαθέσιμοι» παίρνουν θέση

«Βλέπω τον πρωθυπουργό να κηρύττει εκλογές μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, προβλέποντας ότι θα κηρυχθούν πρόωρες εκλογές 10 με 15 Οκτώβρη για να γίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν νέες εκλογές το Μάρτη του 2017. Ο ίδιος διαμήνυσε τη διαθεσιμότητά του να στηρίξει την όποια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, καθώς στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, απάντησε ότι θα το εξετάσει «για το καλό της χώρας». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αν είναι απαραίτητοι οι βουλευτές του για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο ίδιος δεν θα επιλέξει να πάει τη χώρα σε νέες εκλογές.

«Ηρθε η ώρα να συνεργαστούμε, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αναπτυξιακή έκρηξη που χρειάζεται ο τόπος» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» και ζητά απ' το λαό «δύναμη» ώστε το κόμμα της να παίξει «ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

«Πρέπει να σπάσει το γνωστό μοτίβο, όπου ο πρώτος λέει ΝΑΙ σε όλα και ο δεύτερος ΟΧΙ σε όλα. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τη διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής βασισμένη στο δίπτυχο Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας» δηλώνει, ομολογώντας ότι ο στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας προϋποθέτει την εξασφάλιση της χειραγώγησης του λαού και της υποταγής του στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η Φώφη Γεννηματά βλέπει γρήγορα εξελίξεις και διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει μόνο σε μια κυβέρνηση «όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ