Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μεθοδεύουν παραπέρα σύνθλιψη των κοινωνικών επιδομάτων

Ενδεικτική η σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος, η περικοπή ακόμα 900 εκατ. ευρώ το χρόνο

Μεγάλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα που σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου
Μεγάλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα που σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου
Σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, νέας κοπής, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου και σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020.

Στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» βρίσκεται, πλέον, η παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και σε κάθε περίπτωση σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί και από το σκέλος της φοροληστείας, μέσω παρεμβάσεων διόγκωσης των «τεκμαρτών κριτηρίων» διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, καθώς και της κατάργησης των τελευταίων «ελαφρύνσεων», όπως για τις ιατρικές δαπάνες. Τα παραπάνω περιέχονται και σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με ανάλογη έκθεση που είχε εκπονήσει ο ΟΟΣΑ για το ίδιο θέμα προ διετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», που είναι παροχές - ψίχουλα και μόνο για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο». Στο στόχαστρο βρίσκεται μέχρι και το επίδομα θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, το οποίο ήδη έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 105 εκατ. ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δρομολογείται η καρατόμηση επιδομάτων, για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύουν σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είτε με το πρόσχημα της καθολικής εφαρμογής του λεγόμενου «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» είτε και χωρίς αυτό, αναζητούν το μείγμα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ