Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Ματώνει η λαϊκή οικογένεια για τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Την ίδια ώρα, σε ρότα συρρίκνωσης και στο β' τρίμηνο του 2016 βρίσκεται το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ εξασθενούν οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό

Eurokinissi

Τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό
Η παραπέρα διάλυση της «γκάμας» των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η απογείωση της φοροληστείας μέσω και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στη διάρκεια του 7μήνου (Γενάρης - Ιούλης) του 2016.

Την ίδια ώρα, το γνώριμο σκηνικό συμπληρώνεται από την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,3 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με όσες είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο. Τέλος, η «υστέρηση» που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα σε σχέση με το στόχο αποτελεί προάγγελο της εφαρμογής και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2016):

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 28,8 δισ. ευρώ, έναντι 32,1 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 3,3 δισ. ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων διογκώθηκε κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώνεται σε περίπου 28,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το φετινό Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή αντιλαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση της μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά. Ωστόσο, το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζει «απόκλιση» ύψους 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Ερώτημα παραμένει από ποιες πηγές προκύπτει η απόκλιση, κάτι που θα φανεί με τα οριστικά στοιχεία.

Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ρότα συρρίκνωσης το ΑΕΠ

Στο μεταξύ, σε ρότα συρρίκνωσης συνέχισε και στο β' τρίμηνο του 2016 το παραγόμενο ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, εν μέσω και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάκαμψης που εκδηλώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η συρρίκνωση στη διάρκεια του β' φετινού τριμήνου έφτασε σε 0,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πτώση συνεχίζεται αδιάλειπτα για 4ο στη σειρά τρίμηνο και αυτό παρά την ιδιαίτερα χαμηλή βάση του υπολογισμού. Να σημειωθεί ότι η βύθιση του ΑΕΠ από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, έχει ήδη ξεπεράσει το 26%, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, θα συνεχιστεί και στο 12μηνο του 2016, ακόμη και στην περίπτωση επανεμφάνισης αναιμικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης στη διάρκεια του β' φετινού εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτηση της κατρακύλας (26%) που προηγήθηκε δεν είναι ούτε προβλέψιμη ούτε και δεδομένη, ακόμη και σε ορίζοντα δεκαετιών. Παράλληλα, η όποια ανάκαμψη θα συνοδεύεται από τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, τα οποία άλλωστε αποτελούν το εφαλτήριο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση 0,3%, έναντι ρυθμών ανάκαμψης 2,5% το 2017 και 3% το 2018, με απαραίτητες προϋποθέσεις την «εμπέδωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», την «ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων», την «τόνωση της εξωστρέφειας και των επενδύσεων», την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων κ.ά.

Αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ καταγράφουν τα στοιχεία της Γιούροστατ, στη διάρκεια του β' τριμήνου του 2016, τα οποία, βέβαια, δεν ενσωματώνουν τις νέες αβεβαιότητες που εκδηλώνονται με αφορμή το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016, έτρεξε με ρυθμό μόλις 0,3% (από 0,6%).

Σε ετήσια βάση (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015), οι ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται ως εξής:

  • Για την Ευρωζώνη στο 1,6% από 1,7% που καταγράφηκε στα δυο προηγούμενα τρίμηνα. Στη Γερμανία εμφανίζεται ενίσχυση 1,7% (από 1,8% προηγουμένως), ενώ σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στην Ιταλία με ρυθμό μόλις 0,7% (από 1% και 1,1% στα δυο προηγούμενα τρίμηνα).
  • Για την ΕΕ των 28 καταγράφεται ανάκαμψη 1,8% στο ίδιο επίπεδο με αυτό του πρώτου τριμήνου του 2016 και έναντι 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία σημειώθηκε επιτάχυνση στο 2,2% από 2% στο πρώτο τρίμηνο.

Και βέβαια, οι εξελίξεις στην ΕΕ συνδέονται με τις γενικότερες αβεβαιότητες και τους κινδύνους που εκδηλώνονται στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Γιούροστατ, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ περιορίστηκε στο β' τρίμηνο στο 1,2% από 1,6% και 1,9% στα προηγούμενα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα, σε ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς διαμορφώνεται ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το μήνα Ιούνη καταγράφεται ρυθμός ενίσχυσης μόλις 0,4%. Την ίδια ώρα, η μάζα της βιομηχανικής παραγωγής εμφάνισε ρυθμούς πτώσης σε κράτη όπως η Γαλλία με 1,4% και Ιταλία με 1%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτίναξη της φοροληστείας στον λαό για να στηριχτούν τα σχέδια του κεφαλαίου(2021-08-18 00:00:00.0)
Νέα κατρακύλα το 2015(2016-02-13 00:00:00.0)
Πτώση 0,4% στο γ' τρίμηνο(2015-11-14 00:00:00.0)
Οριακή ανάκαμψη 0,4% από το προηγούμενο τρίμηνο(2015-09-09 00:00:00.0)
Υποχώρηση 1,1% στο α' τρίμηνο(2014-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ