Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ψευδεπίγραφη ανάπτυξη

Το Μεγάλο Χωριό κι από πάνω η Καλιακούδα. Ενα από τα λίγα μέρη του νομού που κάπως αναπτύσσεται
Το Μεγάλο Χωριό κι από πάνω η Καλιακούδα. Ενα από τα λίγα μέρη του νομού που κάπως αναπτύσσεται
Σε μια προσπάθεια, να αμβλυνθούν η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί στο Καρπενήσι και γενικότερα στο νομό, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, επιχείρησαν να δώσουν ελπίδες στους κατοίκους της περιοχής για την ανάπτυξη του τουρισμού που θα «δώσει νέα πνοή».

Κάτι που στη συνέχεια αποδείχτηκε εντελώς ψευδεπίγραφο. Γεγονός που αποδείχτηκε και στην ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου και ειπώθηκαν τα ίδια προβλήματα και οι ίδιες προτάσεις αντιμετώπισής τους, όπως είχαν ειπωθεί πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία. Για μια ακόμη φορά ο τουρισμός θεωρήθηκε ως η «πανάκεια» για να φύγουν όλα τα...«κακά» που έχουν βρει τους κατοίκους, ενώ η όποια αναφορά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, θεωρήθηκε ως αβάσιμη και εν τέλει μη εφαρμόσιμη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων της περιοχής ψάχνουν να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, μέσω του τουρισμού. Ελπίδες, που τρέφουν στον κόσμο με μεγάλη στοχοπροσήλωση τα δύο μεγάλα κόμματα, σε μια προσπάθεια να καρπωθούν οφέλη από τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, διανοίχτηκε η σήραγγα στον Τυμφρηστό, η οποία υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα του αποκλεισμού του Καρπενησίου το χειμώνα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο διανοίχτηκε και το γεγονός ότι η μέχρι τη γέφυρα πρόσβαση είναι - τουλάχιστον - πολύ δύσκολη, επί της ουσίας όχι απλώς δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, αποδείχτηκε ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Τα πανέμορφα Φουρνά
Τα πανέμορφα Φουρνά
Παράλληλα, δόθηκαν κίνητρα - κυρίως με υποσχέσεις περί ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού - στους κατοίκους να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα, χωρίς όμως να υπάρχει αφ' ενός ουσιαστική υποδομή αλλά και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί κατ' εξοχήν εποχιακό επάγγελμα για τους περισσότερους.

Ο Γιώργος Παφίλης, οικονομολόγος και για πολλά χρόνια κάτοικος του Καρπενησιού, εξηγεί στο «Ρ»: «Τα όποια βήματα τουριστικής ανάπτυξης έχουν γίνει, τα όποια χρήματα έχουν δοθεί, η όποια ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου έχει πραγματοποιηθεί, δεν ευνοεί παρά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της Ευρυτανίας. Ο άξονας Μικρό - Μεγάλο Χωριό και το Καρπενήσι, είναι οι επί της ουσίας ευνοημένοι, ενώ όλα τα άλλα χωριά της ορεινής Ευρυτανίας φθίνουν».


Και ο Προυσός που προσπαθεί να ζήσει μόνο από το μοναστήρι
Και ο Προυσός που προσπαθεί να ζήσει μόνο από το μοναστήρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα για δυνατό ΚΚΕ και στην Ευρυτανία(2023-05-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων στον δήμο Καρπενησίου(2023-05-11 00:00:00.0)
Ευρυτανία: Αντί για γιατρούς και εξοπλισμό... έστειλαν αυστηρό λοκντάουν(2020-12-11 00:00:00.0)
Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρυτάνων(2005-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ