Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΙΑΘΟΣ
Το νησί του Παπαδιαμάντη με πολλά προβλήματα

Αποψη της Σκιάθου
Αποψη της Σκιάθου
Κοντά στους πέντε χιλιάδες είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκιάθου, ενώ το καλοκαίρι το νησί «υποδέχεται» παρά πολλές χιλιάδες άτομα. Πολλά είναι και τα προβλήματα: Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, γιατροί ειδικοτήτων δεν υπάρχουν, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε υποδομή. Η κατάσταση, βεβαίως, επιδεινώνεται το χειμώνα, όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ελικοπτέρων παντός τύπου, εμποδίζουν τη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία άλλων περιοχών και πολλές φορές τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο. Επίσης, οι κάτοικοι κινδυνεύουν με δίψα, αφού το πόσιμο νερό έχει υποστεί υφαλμύρωση από τα νερά της θάλασσας και δεν πίνεται. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι και το οδικό δίκτυο του νησιού, ιδιαίτερα στο δρόμο από Σκιάθο προς Κουκουναριές, με αποτέλεσμα, να σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων αρκετά είναι θανατηφόρα. Με πολλές ελλείψεις είναι και το λιμάνι του νησιού, που, αν και θεωρείται το καλύτερο των Β. Σποράδων, δεν είναι το πλέον κατάλληλο για να δεχτεί παντός τύπου πλοία.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος ισχυρίζεται ότι η φετινή χρονιά για τη Σκιάθο, από άποψη πληρότητας στις τουριστικές εγκαταστάσεις είναι καλύτερη. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι, φέτος, δεν έχουν εμφανιστεί πολλοί Ελληνες επισκέπτες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. (Αξίζει να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι οι ξένοι τουρίστες νοικιάζουν πολύ φτηνά τα δωμάτια από τους «τουρ οπερέιτορς»). Παραδέχεται ότι η «ζωή το χειμώνα είναι σκληρή» και όσον αφορά στην Υγεία θεωρεί ότι το «μεγάλο πρόβλημα είναι τα επείγοντα περιστατικά».

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Το σπίτι του Παπαδιαμάντη, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Η Σκιάθος, είναι γνωστή για τις 60 πανέμορφες παραλίες της, μεταξύ των οποίων και οι Κουκουναριές, που έχουν πάρει την τρίτη θέση στις 10 καλύτερες του κόσμου. Η Σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, η οποία, σήμερα, χάνεται, δεν έχει απόλυτα νησιώτικο χαρακτήρα και ίσως αυτό να οφείλεται και σε τάσεις άναρχης τουριστικής ανάπτυξης που επικρατούν στο νησί.

Βεβαίως, κυρίαρχη και εξέχουσα θέση στο νησί έχει το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη -εκεί όπου μεγάλωσε και πέθανε- το λογοτεχνικό έργο του οποίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το σπίτι που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις 4 Μαρτίου του 1851 δεν υπάρχει σήμερα. Γιατί πουλήθηκε και οι αγοραστές του το κατεδάφισαν... Ο Παπαδιαμάντης μεγάλωσε και πέθανε στο «καινούριο» σπίτι που έχτισε ο πατέρας του, το 1860 όπως αναφέρει επιγραφή σε έναν τοίχο του. Εκεί, λειτουργεί από φέτος και εκθεσιακός χώρος του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν' ακούσει ακόμα και ηχογραφημένη ανάγνωση των διηγημάτων του.

Οπως μας λέει μιλώντας στο «Ρ» η Αθηνά Παπαγεωργίου, υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου, περίπου, 25.000 είναι κάθε χρόνο οι επισκέπτες, εκ των οποίων το 80% είναι Ελληνες και το 20% ξένοι τουρίστες. Πολλές είναι, επίσης, και οι επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται εκεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η πλουτοκρατία γεννά την αδικίαν»...(2011-01-09 00:00:00.0)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης(2007-12-30 00:00:00.0)
Η ζωή εν ...Σκιάθω(2004-08-22 00:00:00.0)
Εν συντομία(2003-11-23 00:00:00.0)
Η υγεία «ασθενεί»(2000-05-26 00:00:00.0)
Η "Φόνισσα" στην ΕΤ-1(1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ