Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δικαστής επιτρέπει τις διαδηλώσεις κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΡΙΟ.--

Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Βραζιλίας, Ζοάο Αουγούστο Καρνέιρο Αραούχο, ανταποκρινόμενος στην προσφυγή μαζικών οργανώσεων και βουλευτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση του υπηρεσιακού Προέδρου, Μισέλ Τεμέρ, αποφάσισε να αναστείλει την απαγόρευση ειρηνικών διαδηλώσεων και αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Ο Αραούχο, στην απόφασή του, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ηρθαν στην προσοχή του περιφερειακού εισαγγελέα των δικαιωμάτων του πολίτη του Ρίο ντε Τζανέιρο συντονισμένες πρακτικές ποινικοποίησης διαδηλωτών και θεατών σε αγώνες που εμφανίστηκαν με πανό ή φορώντας μπλούζες με πολιτικά μηνύματα σε αθλητικούς χώρους, από αστυνομικές αρχές και αρχές ασφαλείας. Αυτό αποτελεί είδος κατασταλτικής δράσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας» και καταλήγει ότι «όποιος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο καταστολής θα υποχρεώνεται να καταβάλλει πρόστιμο 10.000 ρεάλ αν παραβιάσει την εν λόγω απόφαση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ξεκινούσε στη Γερουσία η διαδικασία της ψηφοφορίας για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι η πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, για κακοδιαχείριση και παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού. Στην ψηφοφορία, απαιτείται σχετική πλειοψηφία, δηλαδή 41 στους 81 γερουσιαστές, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις 21 Αυγούστου να οριστεί η έναρξη της δίκης. Θυμίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μέρος της κλιμάκωσης της ενδοαστικής σύγκρουσης στον κυβερνητικό συνασπισμό του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών με άλλα αστικά κόμματα όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB), που έριξαν την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλη, εν μέσω εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε την απάντηση της αστικής τάξης για αλλαγή μείγματος, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Δηλαδή, από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντά της με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, επιλέχθηκε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πιο περιοριστικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ