Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πάνω από όλα οι μπίζνες

Θερμό περιγράφεται το κλίμα στη χτεσινή συνάντηση Προέδρων, μελών των κυβερνήσεων και επιχειρηματιών των δύο χωρών

Η χειραψία Πούτιν - Ερντογάν μετά από 9 μήνες φαγωμάρας

Copyright 2016 The Associated

Η χειραψία Πούτιν - Ερντογάν μετά από 9 μήνες φαγωμάρας
Η χτεσινή συνάντηση, στην Αγία Πετρούπολη, του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδότησε αυτό που αναμενόταν, μια νέα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών, στην πραγματικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και των συμφερόντων τους, και είναι χαρακτηριστικό ότι τους δύο ηγέτες συνόδευαν αρκετοί υπουργοί και επιχειρηματίες. Η επαναπροσέγγιση που κάνει η τουρκική κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, που ξεκίνησε με το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοέμβρη 2015, είναι κίνηση απεγκλωβισμού από μια τακτική στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία, που δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά την επιστολή συγγνώμης του Ερντογάν, τον περασμένο Ιούνη, διαφάνηκε η επιθυμία για επαναπροσέγγιση, ζήτημα που βολεύει και τη Ρωσία και τους μονοπωλιακούς της ομίλους. Αρκετά προσοδοφόρα σχέδια έχουν παγώσει, όπως η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου ύψους 20 δισ. δολαρίων, ο τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, ακόμα και η δυνατότητα προμήθειας διατροφικών προϊόντων που, λόγω των κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθευτεί από την Τουρκία, ή ο τουρισμός. Στόχος, άλλωστε, όπως δηλώθηκε και από τις δύο πλευρές, είναι το διμερές εμπόριο να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Στόχος που παρουσιάζεται ότι θα είναι δήθεν «επ' ωφελεία των δύο λαών», όπως έλεγαν επανειλημμένα οι δύο αστοί ηγέτες.

Φιλοφρονήσεις και ...κοντή μνήμη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην αρχή κιόλας της συνάντησης τόνισε ότι το τηλεφώνημα του Ρώσου ομολόγου του, μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη, σήμαινε πολλά «από ψυχολογική άποψη» και ήταν από τους λίγους ηγέτες που ξεκάθαρα του συμπαραστάθηκαν σε μια δύσκολη συγκυρία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι η χώρα του «είναι εναντίον όλων των τύπων πραξικοπήματος» και πρόσθεσε με φιλοφρόνηση προς τον Ερντογάν: «Ελπίζω ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισής σας, ο τουρκικός λαός θα ξεπεράσει αυτό το ζήτημα».

Ο Ερντογάν ανταπέδωσε λέγοντας ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας θα συμβάλει επίσης στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων στην περιοχή». Επίσης, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο αναφέρεται ότι η τουρκική αντιπροσωπεία (συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους ο ΥΠΕΞ, ο υπουργός Ενέργειας και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών) ενημέρωσε ότι οι δύο πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό πολεμικό συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους συλληφθέντες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία αποδίδεται στο δίκτυο του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τότε η ενέργειά τους είχε σκοπιμότητα. Βέβαια, αυτό δεν συνάδει καθόλου με το κλίμα της εποχής όταν είχαν γίνει σκληρές δηλώσεις από την τουρκική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν κατά της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συρίας, αποφασίστηκε να συζητηθεί διεξοδικότερα. Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε δώσει το στίγμα με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR - TASS, όπου αναγνώρισε μεν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας αλλά είπε επίσης ότι θεωρεί απαραίτητη την αποχώρηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που κατονόμασε ως «εγκληματία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Βεβαίως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η τύχη του Ασαντ εξαρτάται από το λαό της Συρίας και με το πρόσχημα της πάλης «κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας» προωθεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Πάντως, και οι δύο πλευρές στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατέληξαν στο ότι, αν και υπάρχουν διαφορές, με συνεχή συζήτηση «είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις και οι προσεγγίσεις». Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το «ποιώ την ανάγκη φιλοτιμία» ή «έχε χάρη το συμφέρον», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τωρινή προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αύριο ξανά θερμή σύγκρουση.

Προειδοποίηση προς ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, προειδοποίησε ότι «αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι 16.000 κρατούνται με απαγγελία κατηγοριών, άλλοι 6.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης ενώ 7.668 τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ