Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Βέλτιστη πρακτική» για ποιον;

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις «βέλτιστες πρακτικές» στην αγορά εργασίας αλλά και στη συνδικαλιστική δράση υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας σε απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση στη Βουλή.

Μιας και η κοινωνία που ζούμε είναι ταξική μπαίνει το ερώτημα «βέλτιστη πρακτική για ποιον;». Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής: «Για τους κεφαλαιοκράτες». Ο,τι υπηρετεί τα συμφέροντά τους είναι ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, γιατί το κέρδος τους αντικειμενικά βγαίνει μέσα από την εκμετάλλευσή της, από την εργατική της δύναμη. Ο κεφαλαιοκράτης τρέφεται από την ολοένα και μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, την ολοένα και μεγαλύτερη κλοπή του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη, γεγονός που την οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.

Γι' αυτό «βέλτιστη πρακτική» σημαίνει κυριαρχία των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, ωράρια - λάστιχο, ψίχουλα για μισθό, εργάτες έρμαια των αναγκών του κεφαλαίου, ανακύκλωση της ανεργίας, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Αντιθέτως, η «βέλτιστη πρακτική» για την εργατική τάξη είναι να οργανωθεί στα ταξικά συνδικάτα, να διεκδικήσει ικανοποίηση των αναγκών της, με τους ταξικούς αγώνες, να τραβήξει σε συμμαχία τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, γιατί δεν μπορείς ούτε να εξανθρωπίσεις ούτε να βελτιώσεις την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Αυγής» 8/8/2016, «ο Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Θα είναι ένας συνδυασμός με δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά ο βασικός κορμός θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις". Περιέγραψε το γενικό πλαίσιο των προσπαθειών και ενεργειών της κυβέρνησης, με στόχο, όπως είπε, να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα βήματα που ακολουθούνται για τον εξορθολογισμό του συστήματος των δημόσιων επενδύσεων. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι "φυσικά και θέλουμε τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης"». Τι λέει, με άλλα λόγια; Οτι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ως πανάκεια για το λαό, είναι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων. Οτι εκτός από την αναπτυξιακό νόμο που ενισχύει με κρατικό χρήμα το κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα έως τώρα αντεργατικά μέτρα για ενίσχυση του κέρδους, ετοιμάζονται και νέα μέτρα ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αλλωστε, επεξεργάζονται το νέο πακέτο των αντεργατικών αλλαγών που ζητά και ο ΣΕΒ, με νέες μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, επέκταση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, αντιδραστική αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο για να εμποδίζονται οι απεργίες.

Ξέπλυμα

«Σκοινί - κορδόνι» το έχει πάρει η κυβέρνηση να προσφέρει στα μουλωχτά στους επιχειρηματικούς ομίλους - πέρα από τα προνόμια, τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές τσακίζοντας το λαό - και ...διάφορα έξτρα δωράκια με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να μην παίρνουν και πολλοί χαμπάρι, υπογεγραμμένες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τέτοια τροπολογία εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο που εξασφάλιζε ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης και Κ. Μορφίδης κατέθεσαν τροπολογία, που προέβλεπε ως ...κερασάκι και το «ξέπλυμα» παραβάσεων τελωνειακού χαρακτήρα... Και τέτοιες παραβάσεις, σίγουρα δεν αφορούν εργατικά - λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, η τροπολογία κατατέθηκε μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση, με την οποία «έκλεισαν» συνολικά οι εργασίες της Βουλής για τις θερινές διακοπές!

Η τροπολογία, που αρχικά έγινε δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς, τελικά αποσύρθηκε, όμως προσωρινά κάτω από τις αντιδράσεις. Ο υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, έκανε καθαρό ότι θα επανέλθει αλλά «με περισσότερα επιχειρήματα για να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά»...

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων

Ενα ακόμα σενάριο κυκλοφόρησε χτες στον αστικό Τύπο σχετικά με το ΕΚΑΣ, δείχνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διστάζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους, όπως προσφάτως κάνει και με τους ασθενείς, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα εμφανίζουν τη συγκυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο αντί να μειώσει τους δικαιούχους τους ΕΚΑΣ το 2017 να μειώσει το ποσό του επιδόματος που δίνει σε αυτούς. Το σενάριο αυτό, αληθινό ή όχι, αυτοδιαψεύδει την ίδια την κυβέρνηση η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν πως δεν κόβει συντάξεις και ότι έχει βρει αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ που έκοψε. Αν όμως ο ισχυρισμός της ήταν πραγματικός τότε δεν θα υπήρχε η ανάγκη να εξετάζει τέτοια σενάρια. Το κομμάτι του αστικού Τύπου που αναπαρήγαγε το σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η αιτία για το σενάριο αυτό είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το φετινό πρώτο κύμα κατάργησης του ΕΚΑΣ από περίπου 160 χιλιάδες συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι η συγκυβέρνηση στην επόμενη φάση θα κόψει 596 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ. Και αυτό θα συμβεί είτε μειωθούν οι δικαιούχοι είτε μειωθεί το ποσό του επιδόματος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στα δημοσιεύματα οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται πως το άρθρο 92 του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 τούς δίνει το δικαίωμα να μη μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά μόνο το ποσό του επιδόματος. Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται πως «από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019 και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος που αναφέρονται στην παράγραφο 2, αναπροσαρμόζονται (...) μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση αυτής».

Με άλλα λόγια, ο νόμος λέει πως στόχος είναι η συνεχής ετήσια μείωση και των δικαιούχων και του ποσού επιδόματος, το οποίο, ανεξάρτητα τι θα γίνει το 2017, θα καταργηθεί έως το 2019.


Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org