Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Βέλτιστη πρακτική» για ποιον;

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις «βέλτιστες πρακτικές» στην αγορά εργασίας αλλά και στη συνδικαλιστική δράση υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας σε απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση στη Βουλή.

Μιας και η κοινωνία που ζούμε είναι ταξική μπαίνει το ερώτημα «βέλτιστη πρακτική για ποιον;». Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής: «Για τους κεφαλαιοκράτες». Ο,τι υπηρετεί τα συμφέροντά τους είναι ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, γιατί το κέρδος τους αντικειμενικά βγαίνει μέσα από την εκμετάλλευσή της, από την εργατική της δύναμη. Ο κεφαλαιοκράτης τρέφεται από την ολοένα και μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, την ολοένα και μεγαλύτερη κλοπή του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη, γεγονός που την οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.

Γι' αυτό «βέλτιστη πρακτική» σημαίνει κυριαρχία των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, ωράρια - λάστιχο, ψίχουλα για μισθό, εργάτες έρμαια των αναγκών του κεφαλαίου, ανακύκλωση της ανεργίας, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Αντιθέτως, η «βέλτιστη πρακτική» για την εργατική τάξη είναι να οργανωθεί στα ταξικά συνδικάτα, να διεκδικήσει ικανοποίηση των αναγκών της, με τους ταξικούς αγώνες, να τραβήξει σε συμμαχία τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, γιατί δεν μπορείς ούτε να εξανθρωπίσεις ούτε να βελτιώσεις την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στο διά ταύτα μία απ' τα ίδια

«Πίσω απ' τη βιτρίνα της τουριστικής "ανάπτυξης" επικρατεί ο πιο βαθύς εργασιακός μεσαίωνας... Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διακηρύσσει, τάχα, την πρόθεσή της να προστατευθούν οι εργασιακές σχέσεις και να κατοχυρωθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην αγορά εργασίας οι συνθήκες είναι πιο βάρβαρες από ποτέ. Ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, που αποτελεί την "ατμομηχανή" της ελληνικής οικονομίας... επικρατούν συνθήκες "γαλέρας" για χιλιάδες εργαζόμενους... Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό και, γενικότερα, ο κόσμος της εργασίας στο σύνολό του, καθώς και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των εξοντωτικών μνημονίων, πρέπει να αντισταθούν... Ολοι μαζί μπορούν να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός μεγάλου και δυναμικού κοινωνικοπολιτικού "μετώπου", ικανού να οδηγήσει στην ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών εκφραστών τους και στην "έξοδο" από την κρίση προς όφελος του ελληνικού λαού».

Τα παραπάνω αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα και στις διαπιστώσεις της δεν θα διαφωνήσει κανείς. Μόνο που αυτή ακριβώς η πραγματικότητα αποτελεί «χαστούκι» για την ίδια και την πολιτική της πρόταση, αφού διαψεύδει ηχηρά τον ισχυρισμό ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη απ' την οποία θα ωφελούνται ταυτοχρόνως το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Η έξοδος απ' την κρίση προς όφελος του λαού δεν θα 'ρθει με την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν, αλλά με την ανατροπή της εξουσίας που εφαρμόζει τα μνημόνια ως μοχλούς για επιστροφή στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Αυγής» 8/8/2016, «ο Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Θα είναι ένας συνδυασμός με δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά ο βασικός κορμός θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις". Περιέγραψε το γενικό πλαίσιο των προσπαθειών και ενεργειών της κυβέρνησης, με στόχο, όπως είπε, να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα βήματα που ακολουθούνται για τον εξορθολογισμό του συστήματος των δημόσιων επενδύσεων. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι "φυσικά και θέλουμε τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης"». Τι λέει, με άλλα λόγια; Οτι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ως πανάκεια για το λαό, είναι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων. Οτι εκτός από την αναπτυξιακό νόμο που ενισχύει με κρατικό χρήμα το κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα έως τώρα αντεργατικά μέτρα για ενίσχυση του κέρδους, ετοιμάζονται και νέα μέτρα ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αλλωστε, επεξεργάζονται το νέο πακέτο των αντεργατικών αλλαγών που ζητά και ο ΣΕΒ, με νέες μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, επέκταση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, αντιδραστική αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο για να εμποδίζονται οι απεργίες.

Ξέπλυμα

«Σκοινί - κορδόνι» το έχει πάρει η κυβέρνηση να προσφέρει στα μουλωχτά στους επιχειρηματικούς ομίλους - πέρα από τα προνόμια, τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές τσακίζοντας το λαό - και ...διάφορα έξτρα δωράκια με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να μην παίρνουν και πολλοί χαμπάρι, υπογεγραμμένες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τέτοια τροπολογία εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο που εξασφάλιζε ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης και Κ. Μορφίδης κατέθεσαν τροπολογία, που προέβλεπε ως ...κερασάκι και το «ξέπλυμα» παραβάσεων τελωνειακού χαρακτήρα... Και τέτοιες παραβάσεις, σίγουρα δεν αφορούν εργατικά - λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, η τροπολογία κατατέθηκε μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση, με την οποία «έκλεισαν» συνολικά οι εργασίες της Βουλής για τις θερινές διακοπές!

Η τροπολογία, που αρχικά έγινε δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς, τελικά αποσύρθηκε, όμως προσωρινά κάτω από τις αντιδράσεις. Ο υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, έκανε καθαρό ότι θα επανέλθει αλλά «με περισσότερα επιχειρήματα για να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Στο Μεσοπόλεμο επισκέφτηκε την ΕΣΣΔ με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928 σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας οι Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι μίλησαν για τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ και τις ιμπεριαλιστικές σκευωρίες εναντίον της. Η κυβέρνηση απέλασε τον Ιστράτι.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας, η τελευταία απ' τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών, μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Προέβλεπε την απόσπαση από την Τουρκία της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που μετατρέπονταν σε αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας (η Αγγλία έπαιρνε το Ιράκ και την Παλαιστίνη και η Γαλλία τη Συρία και το Λίβανο, την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία). Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν σε Αρμενία και Κουρδιστάν. Με την ίδια Συνθήκη δίνονταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Στη Συνθήκη έβαλε τέρμα η Μικρασιατική Καταστροφή.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org