Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Στον καπιταλισμό τα πάντα μετρώνται με το κέρδος. Ετσι και τα ναρκωτικά»

Στιγμιότυπα από την πλούσια δράση των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα
Στιγμιότυπα από την πλούσια δράση των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα
Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης Εκθεσης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Παναγιώτη Κατηφέ.

-- Ολο και περισσότεροι νέοι που προσεγγίζουν τα προγράμματα απεξάρτησης ζητούν θεραπεία από την κάνναβη. Πώς σχολιάζετε ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς» λόγους; Πού αποσκοπεί μια τέτοια απόφαση;

-- Τόσο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς αυξάνεται διαρκώς ο Δείκτης Ενταξης Θεραπείας για κάνναβη. Μάλιστα, στη χώρα μας ο ένας στους τρεις εξαρτημένους χρήστες που ζητούν θεραπεία δηλώνουν κύρια ουσία την κάνναβη, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, στοιχείο που απαντά και στο ψευτο-επιχείρημα ότι η κάνναβη δεν διαμορφώνει εξάρτηση.

Αυτή η τάση οφείλεται στην άνοδο της διαθεσιμότητας της κάνναβης, κάτι που μαρτυρά και ο τριπλασιασμός της ποσότητας κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, αλλά και στη σχεδιασμένη προσπάθεια που γίνεται να απενοχοποιηθεί ακόμα περισσότερο η κάνναβη, κυρίως στις νεανικές συνειδήσεις, με το πλασάρισμα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» - «μαλακά».

Υπόβαθρο όλης αυτής της εξέλιξης είναι η προσπάθεια για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, προσπάθεια που σήμερα έχει πρωταγωνιστές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Παναγιώτης Κατηφές
Ο Παναγιώτης Κατηφές
Οχημα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών σήμερα είναι η «ιατρική κάνναβη» αφού στη χώρα μας υπάρχει το νομικό πλαίσιο η φαρμακοβιομηχανία να χρησιμοποιεί κανναβινοειδή χάπια. Ουσιαστικά, δεν έχουν επιβεβαιωθεί θεραπευτικές ιδιότητες στην κάνναβη, αλλά μόνο αναλγητικές και είναι λογικό λόγω της επίδρασης σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από την «ιατρική κάνναβη» υπάρχει η τεράστια κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων. Στην Ευρώπη δύο εταιρείες μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεσή της σε χιλιάδες «ασθενείς», 8 εταιρείες στο Ισραήλ εξάγουν κάνναβη, ενώ στις ΗΠΑ οι εταιρείες - ιδιωτικές κλινικές που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη green economy. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο από την Εκθεση του EMCDDA 2015 ότι 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή.

Στον καπιταλισμό, όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα και μετρώνται με το κέρδος, έτσι και τα ναρκωτικά είναι εμπόρευμα με αμύθητα κέρδη και γι' αυτό θέλουν να συνταγογραφούνται και σε λίγο να τα βρίσκεις και στα φαρμακεία, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το σημαντικότερο κέρδος όμως για τον καπιταλισμό είναι ότι τα ναρκωτικά είναι μέσο χειραγώγησης συνειδήσεων, γι' αυτό πάντα έχουμε έξαρση της χρήσης και μαζική είσοδο νέων ναρκωτικών σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.


-- Το ΕΣΥΝ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με μαθητές και γονείς;

-- Ολη η προσπάθεια για απενοχοποίηση της κάνναβης, για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, για μετατόπιση της συζήτησης από τις βλαβερές συνέπειες της κάνναβης στις «θεραπευτικές» ιδιότητες, έχει αποδέκτες τους νέους ανθρώπους και κυρίως τους μαθητές. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε ως ΕΣΥΝ τη σχολική χρονιά που πέρασε στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε μέσα σε σχολεία και τις 60 εκδηλώσεις με Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων σε όλη τη χώρα. Μιλήσαμε με χιλιάδες μαθητές και γονείς με ειδικό υλικό που εκδώσαμε με τίτλο «Σκληρά και μαλακά ναρκωτικά - μύθοι και πραγματικότητα», θέλοντας να δείξουμε στους νέους ανθρώπους ότι δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, αλλά ναρκωτικά που όλα αλλοιώνουν τη συνείδηση, σε στρέφουν στη φυγή από την πραγματικότητα.

Τα ναρκωτικά είναι ατομική λύση φυγής που ουσιαστικά αποξενώνει τον άνθρωπο από την ίδια του την κοινωνική φύση. Απέναντι στις θεωρίες των αθώων ναρκωτικών που νομιμοποιούν στις νεανικές συνειδήσεις τη χρήση ουσιών ως ένα φυσικό φαινόμενο, αντιτάξαμε την άποψη ότι η πραγματική «μαγκιά» βρίσκεται στην καθαρή συνείδηση, στην κριτική σκέψη, στην οργανωμένη συλλογική δράση. Θέλουμε τους νέους να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής και να παλέψουν για τη ζωή που τους αξίζει και όχι να τίθενται στο περιθώριο της ζωής, αποξενωμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα.


Δυστυχώς, συνεχώς αυξάνεται η χρήση ουσιών στους μαθητές, μειώνεται η ηλικία πειραματισμού (13 έτη) με τα ναρκωτικά, αλλά και η ηλικία συστηματοποίησης της χρήσης. Αυτό οφείλεται στην απενοχοποίηση κυρίως της κάνναβης και οι όποιες προσπάθειες νομιμοποίησής της πρώτα και κύρια ναρκοθετούν τις όποιες προσπάθειες πρόληψης. Οι νέοι δεν στερούνται σήμερα ενημέρωσης, παρά τη σχεδιασμένη παραπληροφόρηση, και γι' αυτό ως ΕΣΥΝ δεν στοχεύουμε απλά στην ενημέρωση, αλλά στην ουσιαστική πλευρά της πρόληψης, που είναι η προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής από αυτόν που συνοδεύει τη χρήση ουσιών. Στοχεύουμε στην προβολή ενός τρόπου ζωής με συλλογικές αξίες και ιδανικά, με οργανωμένη συλλογική δράση που ο νέος άνθρωπος θα είναι μπροστάρης της ζωής του και της κοινωνίας. Στην ίδια ρότα, ως ΕΣΥΝ, την επόμενη χρονιά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με αιχμή τους μαθητές του Γυμνασίου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org